Златоград – Родопското бижу, което задължително трябва да се посети

„Излел е Делю хайдутин,
хайдутин ян кеседжия
с Домбовци и Караджовци…“

Още звучи в ушите ми песента на Валя Балканска.  Направо настръхвам като чуя името на Златоград. Звучи като песен. Градът, в който се е родил Дельо хайдутин – човекът дал живота си, за да предотврати насилственото покръстване на българите, живеещи в Родопите.  Според легендата турците не можели да убият Войводата. Местните хора говорели:

„Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече“,

За да го прострелят, турците му изляли специален сребърен куршум. Точно затова се говори и в песента “ Излел е Дельо хайдутин“

„Гюлсюме Делю заръча:
– Варди са, Делю, чувай са,
канят са да та примажат,
деридеренски аяне,
аяне, кабадаие:
сребърен куршум ти леят,
та ще та, Делю, удрият.
– Гюлсюме, любе Гюлсюме,
не са е родил чилякън,
дену ще Деля примаже.“

Но, никой не е безсмъртен, сребърният куршум убива Дельо. В последствие на мястото, където е убит е издигнат паметник в негова чест.

Паметникът на Дельо хайдутин

Няма да ви занимавам с историята. Всеки българин трябва да я знае. Златоград е една от предпочитаните дестинации за почивка на планина. Нека разгледаме града и  то не само през деня.

Нощен Златоград

Вижте супер изгодни оферти за хотели в Златоград. 

Оферти от grabo.bg

Цени от 45 лв до 75 лв на човек за нощувка, закуска и вечеря, вътрешен басейн и спа процедури.

Разгледайте и промоционални оферти booking.com


Booking.com


А сега да видим какви забележителности има.  Основно тя е една и се нарича:

Етнографски ареален комплекс“Златоград“

Александровите къщи

Знаете ли какво отличава Златоград от другите градове в Родопите? Точно този уникален етнокомплекс – музей на открито, който се поддържа от частни стопани и се намира в сърцето на града. Тук са разположени различни обекти – магазинчета, хотели във възрожденски стил, ресторанти, развлечения, етнографски музей и музей на Дельо войвода,  занаятчийски дюкянчета, както и два SPA центъра.

Но, нека да започнем с информация за  музеите.

Етнографски музей

Музеят се помещава в бившата къща на местен търговец на тютюн – Александър Чанов. От двора на музея се  влиза в чудесната механа“ Беловидово“.  Двете сгради са свързани помежду си с топла връзка. 

Музей на Дельо Войвода

Музей на Дельо Войвода

Тук можете да се запознаете с живота на видния хайдутин от Златоград. На първия етаж е разположена залата, където е описано хайдушкото движение.  Гидът на музея ще ви запознае с  живота на Индже войвода и Капитан Петко войвода – едни от най-видните български радетели за свобода. На втория етаж е се намира експозицията за Дельо войвода. Има и зала „Дельо и космосът“, където можете да гледате филм за живота и делото на златоградския хайдут.

Ако се интересувате от различни занаяти, посетете  работилниците.

Терзийска работилница

Терзийска работилница


Тук са се изработвали носии, както и сувенири от естествени материали.

Тъкачна работилница

Тъкачницата

Тъкачна работилница – зала със станове

Гайтанджийска работилница

 Златарска работилница

Златоград и съседните села са известни с добива на злато, сребро, руди и кристали.  През средновековието са се прилагали различни техники, като леене, коване,  вграждане на разноцветни стъкла, чрез които златарският занаят е процъфтявал.

Златарска работилница

Машините, където са се обработвали благородните метали и рудите.

Още доста работилници може да посетите в Златоград – грънчарска, сарашка, ножарска работилница.

Водни съоръжения, известни като Вунцовата воденица

Това е уникална водна система, чрез която се добиват различни видове брашна.

Не е като днешните мелници, нали?

Не забравяйте да разгледате и  църквата Свети Георги и Взаимното училище, което се намира в двора на църквата.

Църквата Свети Георги и Взаимното училище.

След като приключите с обиколката спокойно може да седнете в някое от заведенията и да хапнете от страхотната родопска кухня. Задължително си поръчайте пататник и качамак. Не сте ли хапнали от тези страхотно вкусни местни специалитети, значи нищо не сте разбрали от почивката в Родопите.

Механа Воденицата

Механа Беловидово

И не забравяйте да посетите кафене Стария град и да опитате уникалното въртяно кафе, което се прави по специална рецепта и се вари в пясък. Подладете се и с една злагоградска баклава с локум.

Кафене Стария град

Въртяно кафе

[siteorigin_widget class=“WYSIJA_NL_Widget“][/siteorigin_widget]

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

(1) Comment

  1. Цветанка Брусева

    Златоград не е това, което беше при създаването на етнографския комплекс. Някои от дюкяните са затворени, кафето вече не се „върти“, изоставени строежи от провалени намерения за развиване на туризъм, в етнографския комплекс висят реклами на бира и кока кола, Преди 15 г. бях гост на града, а домакин и „екскурзовод“ беше Константин Перьов – приятел на моите родители, за жалост всички са покойници. За първи път бях в Златоград и Косьо ни потопи в магията на този град. Разходи ни из уличките на комплекса, влязохме във всяко дюкянче, един майстор ни подари мъниста за спомен, а Косьо ни разказваше така увлекателно за видовете камъни, вложени в зидовете. След много време реших пак да отида – разочарованието беше огромно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.