Златоград – Родопското бижу, което задължително трябва да се посети

Златоград – Родопското бижу, което задължително трябва да се посети

“Излел е Делю хайдутин,
хайдутин ян кеседжия
с Домбовци и Караджовци…”

Още звучи в ушите ми песента на Валя Балканска.  Направо настръхвам като чуя името на Златоград. Звучи като песен. Градът, в който се е родил Дельо хайдутин – човекът дал живота си, за да предотврати насилственото покръстване на българите, живеещи в Родопите.  Според легендата турците не можели да убият Войводата. Местните хора говорели:

„Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече“,

За да го прострелят, турците му изляли специален сребърен куршум. Точно затова се говори и в песента ” Излел е Дельо хайдутин”

“Гюлсюме Делю заръча:
– Варди са, Делю, чувай са,
канят са да та примажат,
деридеренски аяне,
аяне, кабадаие:
сребърен куршум ти леят,
та ще та, Делю, удрият.
– Гюлсюме, любе Гюлсюме,
не са е родил чилякън,
дену ще Деля примаже.”

Но, никой не е безсмъртен, сребърният куршум убива Дельо. В последствие на мястото, където е убит е издигнат паметник в негова чест.

Паметникът на Дельо хайдутин

Няма да ви занимавам с историята. Всеки българин трябва да я знае. Златоград е една от предпочитаните дестинации за почивка на планина. Нека разгледаме града и  то не само през деня.

Нощен Златоград

А сега да видим какви забележителности има.  Основно тя е една и се нарича:

Етнографски ареален комплекс”Златоград”

Александровите къщи

 

Знаете ли какво отличава Златоград от другите градове в Родопите? Точно този уникален етнокомплекс – музей на открито, който се поддържа от частни стопани и се намира в сърцето на града. Тук са разположени различни обекти – магазинчета, хотели във възрожденски стил, ресторанти, развлечения, етнографски музей и музей на Дельо войвода,  занаятчийски дюкянчета, както и два SPA центъра.

Но, нека да започнем с информация за  музеите.

Етнографски музей

Етнографски музей

Музеят се помещава в бившата къща на местен търговец на тютюн – Александър Чанов. От двора на музея се  влиза в чудесната механа” Беловидово”.  Двете сгради са свързани помежду си с топла връзка. 

Музей на Дельо Войвода

Музей на Дельо Войвода

 

Тук можете да се запознаете с живота на видния хайдутин от Златоград. На първия етаж е разположена залата, където е описано хайдушкото движение.  Гидът на музея ще ви запознае с  живота на Индже войвода и Капитан Петко войвода – едни от най-видните български радетели за свобода. На втория етаж е се намира експозицията за Дельо войвода. Има и зала “Дельо и космосът”, където можете да гледате филм за живота и делото на златоградския хайдут.

Ако се интересувате от различни занаяти, посетете  работилниците.

Терзийска работилница

Терзийска работилница

 

Тук са се изработвали носии, както и сувенири от естествени материали.

Тъкачна работилница

Тъкачницата

 

Тъкачна работилница – зала със станове

Гайтанджийска работилница

Мястото, където се изработват традиционните родопски гайтани.

 Златарска работилница

Златоград и съседните села са известни с добива на злато, сребро, руди и кристали.  През средновековието са се прилагали различни техники, като леене, коване,  вграждане на разноцветни стъкла, чрез които златарският занаят е процъфтявал.

Златарска работилница

 

Машините, където са се обработвали благородните метали и рудите.

Още доста работилници може да посетите в Златоград – грънчарска, сарашка, ножарска работилница.

Водни съоръжения, известни като Вунцовата воденица.

Това е уникална водна система, чрез която се добиват различни видове брашна.

Не е като днешните мелници, нали?

Не забравяйте да разгледате и  църквата Свети Георги и Взаимното училище, което се намира в двора на църквата.

Църквата Свети Георги и Взаимното училище.

След като приключите с обиколката спокойно може да седнете в някое от заведенията и да хапнете от страхотната родопска кухня. Задължително си поръчайте пататник и качамак. Не сте ли хапнали от тези страхотно вкусни местни специалитети, значи нищо не сте разбрали от почивката в Родопите.

Механа Воденицата

 

Механа Беловидово

И не забравяйте да посетите кафене Стария град и да опитате уникалното въртяно кафе, което се прави по специална рецепта и се вари в пясък. Подладете се и с една злагоградска баклава с локум.

Кафене Стария град

 

 

Въртяно кафе

 

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

One thought on “Златоград – Родопското бижу, което задължително трябва да се посети

  1. Златоград не е това, което беше при създаването на етнографския комплекс. Някои от дюкяните са затворени, кафето вече не се “върти”, изоставени строежи от провалени намерения за развиване на туризъм, в етнографския комплекс висят реклами на бира и кока кола, Преди 15 г. бях гост на града, а домакин и “екскурзовод” беше Константин Перьов – приятел на моите родители, за жалост всички са покойници. За първи път бях в Златоград и Косьо ни потопи в магията на този град. Разходи ни из уличките на комплекса, влязохме във всяко дюкянче, един майстор ни подари мъниста за спомен, а Косьо ни разказваше така увлекателно за видовете камъни, вложени в зидовете. След много време реших пак да отида – разочарованието беше огромно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: