Златоград – Родопското бижу, което задължително трябва да се посети

Златоград – Родопското бижу, което задължително трябва да се посети

Излел е Делю хайдутин,
хайдутин ян кеседжия
с Домбовци и Караджовци…

Още звучи в ушите ми песента на Валя Балканска.  Направо настръхвам като чуя името на Златоград. Звучи като песен. Градът, в който се е родил Дельо хайдутин – човекът дал живота си, за да предотврати насилственото покръстване на българите, живеещи в Родопите.  Според легендата турците не можели да убият Войводата. Местните хора говорели:

„Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече“,

За да го прострелят, турците му изляли специален сребърен куршум. Точно затова се говори и в песента ” Излел е Дельо хайдутин”

“Гюлсюме Делю заръча:
– Варди са, Делю, чувай са,
канят са да та примажат,
деридеренски аяне,
аяне, кабадаие:
сребърен куршум ти леят,
та ще та, Делю, удрият.
– Гюлсюме, любе Гюлсюме,
не са е родил чилякън,
дену ще Деля примаже.”

Но, никой не е безсмъртен, сребърният куршум убива Дельо. В последствие на мястото, където е убит е издигнат паметник в негова чест.

Паметникът на Дельо хайдутин

Няма да ви занимавам с историята. Всеки българин трябва да я знае. Нека разгледаме града и  то не само през деня.

Нощен Златоград

А сега да видим какви забележителности има.  Основно тя е една и се нарича:

Етнографски ареален комплекс”Златоград”

Александровите къщи

 

Знаете ли какво отличава Златоград от другите градове в Родопите? Точно този уникален етнокомплекс – музей на открито, който се поддържа от частни стопани и се намира в сърцето на града. Тук са разположени различни обекти – магазинчета, хотели във възрожденски стил, ресторанти, развлечения, етнографски музей и музей на Дельо войвода,  занаятчийски дюкянчета, както и два SPA центъра.


Но, нека да започнем с информация за  музеите.

Етнографски музей

Етнографски музей

Музеят се помещава в бившата къща на местен търговец на тютюн – Александър Чанов. От двора на музея се  влиза в чудесната механа” Беловидово”.  Двете сгради са свързани помежду си с топла връзка. 

Музей на Дельо Войвода

Музей на Дельо Войвода

 

Тук можете да се запознаете с живота на видния хайдутин от Златоград. На първия етаж е разположена залата, където е описано хайдушкото движение.  Гидът на музея ще ви запознае с  живота на Индже войвода и Капитан Петко войвода – едни от най-видните български радетели за свобода. На втория етаж е се намира експозицията за Дельо войвода. Има и зала “Дельо и космосът”, където можете да гледате филм за живота и делото на златоградския хайдут.

Ако се интересувате от различни занаяти, посетете  работилниците.

Терзийска работилница

Терзийска работилница

 

Тук са се изработвали носии, както и сувенири от естествени материали.

Тъкачна работилница

Тъкачницата

 

Тъкачна работилница – зала със станове

Гайтанджийска работилница

Мястото, където се изработват традиционните родопски гайтани.

 Златарска работилница

Златоград и съседните села са известни с добива на злато, сребро, руди и кристали.  През средновековието са се прилагали различни техники, като леене, коване,  вграждане на разноцветни стъкла, чрез които златарският занаят е процъфтявал.

Златарска работилница

 

Машините, където са се обработвали благородните метали и рудите.

Още доста работилници може да посетите в Златоград – грънчарска, сарашка, ножарска работилница.

Водни съоръжения, известни като Вунцовата воденица.

Това е уникална водна система, чрез която се добиват различни видове брашна.

Не е като днешните мелници, нали?

Не забравяйте да разгледате и  църквата Свети Георги и Взаимното училище, което се намира в двора на църквата.

Църквата Свети Георги и Взаимното училище.

След като приключите с обиколката спокойно може да седнете в някое от заведенията и да хапнете от страхотната родопска кухня. Задължително си поръчайте пататник и качамак. Не сте ли хапнали от тези страхотно вкусни местни специалитети, значи нищо не сте разбрали от почивката в Родопите.

Механа Воденицата

 

Механа Беловидово

И не забравяйте да посетите кафене Стария град и да опитате уникалното въртяно кафе, което се прави по специална рецепта и се вари в пясък. Подладете се и с една злагоградска баклава с локум.

Кафене Стария град

 

 

Въртяно кафе

 

И накрая, но не на последно място изберете къде да отседнете в Златоград.

Booking.com

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

One thought on “Златоград – Родопското бижу, което задължително трябва да се посети

  1. Златоград не е това, което беше при създаването на етнографския комплекс. Някои от дюкяните са затворени, кафето вече не се “върти”, изоставени строежи от провалени намерения за развиване на туризъм, в етнографския комплекс висят реклами на бира и кока кола, Преди 15 г. бях гост на града, а домакин и “екскурзовод” беше Константин Перьов – приятел на моите родители, за жалост всички са покойници. За първи път бях в Златоград и Косьо ни потопи в магията на този град. Разходи ни из уличките на комплекса, влязохме във всяко дюкянче, един майстор ни подари мъниста за спомен, а Косьо ни разказваше така увлекателно за видовете камъни, вложени в зидовете. След много време реших пак да отида – разочарованието беше огромно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: