ЖЕРАВНА – почивка в миналото

Жеравна е малко селце в югоизточна България в близост до град Котел.

Това съхранено от миналото местенце е съумяло да запази уникалността си и тук сякаш времето е спряло своя ход.

Минаващите през Жеравна, както и решилите да изкарат няколко незабравими дни сред пълна тишина, спокойствие и уединение с природата ще забележат, че липсват забързаните хора, движението по улиците, шума от големите градове, в които така сме свикнали. В село Жеравна животът си тече по един причудлив, непринуден и тих начин. Типично за едно планинско село е спокойствието, а това е предпоставката и гаранта за пълен релакс на всеки турист решил да прекара една страхотна почивката в Жеравна.

За посетителите на Жеравна и туристите, които са избрали да направят няколко нощувки тук се предлагат страхотни хотели и къщи за гости, съхранили своя стил, архитектура, но в същото време пригодени за желанията и навиците на съвременния номад, които не би отказал лукса от ежедневието си. Всички те са с широко отворени врати къщи за гости и мини семейни хотелчета.

2

Във всички тях преобладават нотки на автентичния възрожденски вкус в съчетание със съвременния лукс. В свободното време гостите на село Жервана ще имат възможност да направят екскурзии до град Котел да посетят древното селце Катунище, в близост се намира местността „Синия вир” в село Медевен. Тук запалените по риболова се предлагат развлечения в мини язовирите, както и езеро „Скала” и язовира „Тича”.

3

Възможностите за разходки из гората са неограничени, а богатия растителен и животински вид ще омая и плени всеки природозащитник.

В село Жеравна има няколко механи, за любителите на майсторските гозби; изложбите в картинната галерия; експозициите на икони; архитектурни и културни паметници; къщи музей са само една част от многото неща, които могат да се обходят.

Жеравна е подходящото място за пълен релакс и възстановка на жизнените сили на всеки решил да се откъсне за малко от забързаното и претоварено ежедневие.

5

По калдъръмените улички и завойчета гостите на Жеравна ще се докоснат до стъпките на дедите ни, а дървените къщички и хотелите съхранили мистичността на един отминал век ще ни навяват за патриархалния бит на късното средновековие. Удобствата, глезотиите и лукса, които ще има възможност всеки турист в Жеравна да усети, настанявайки се в хотел (къща за гости) е едно приказно начало, за да стане идеята и мечтата ви пълноценна и реална, а именно почивка в село Жеравна.

4

Чрез цветните градинки обсипани с много чемшир и цветя във всеки двор гостите ще получи желания покой и тишина.

Автор: Екатерина Георгиева

Снимки: Google image

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

(1) Comment

  1. Астеа Тур

    Страхотно написана статия, почуствах се така се едно съм там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.