fbpx

Забележителности във Велинград

Eдна от най-търсените дестинации e Велинград, главно заради своите уникални минерални извори. А също така и заради неповторимата си природа. Една почивка във Велинград не може да бъде добра, без да разгледате историческите паметници и природни феномени във и около Велинград.

В следващите редове ще ви представим най- атрактивните забележителности във Велинград, включително и водни атракции. Разбира се на първо място езерото Клептуза. Това е най- големия минерален извор в България, който се намира в Чепинската долина. Езерото Клептуза е едно бижу, което привлича туристите със своята красота. Освен природните прелести, посетителите могат да се насладят и на водните колелета и ресторантите, разположени около езерото Клептуза.

На второ място е пещерата Лепеница. Това е една от предпочитаните дестинации за търсачи на силни усещания. Пещерата Лепеница се намира на 11 километра от Велинград в Западните Родопи.  Тази природна приказка е дълга 1525 метра и се намира на 925 метра надморска височина. Има денивилация около 10 метра. Лепеница е изградена от от природата на 3 етажа. На най-долното ниво има подземна река и когато вали в пещерата се образуват 4 езера. Те се намират на втория етаж. Ако времето е добро и не вали, езерата са само 2.  За момента третия етаж на Лепеница не е достъпен за посетители.

На трето място е крепостта Цепина. Тя се намира съвсем близо до Велинград и лесно се достъпва с кола по всяко време. Крепостта Цепина една от най-търсените забележителности в района около Велинград. Изградена е в средата на девети век. След два века е атакувана и завладяна от византийците. По време на управлението на цар Калоян се връща  като българска собственост.

На четвърто място е Кемеровия мост. Това е уникален мост,  който е дълъг 32 метра и широк около 4  метра, висок е 6 метра. Мостът има удивителна архитектура от камъни и хоросан. Туристите са привлечени от арката, направена от камъни,  а самата настилка на моста е изработена от малки речни камъчета.

На петото място е още един природен феномен.  Това е местността Юндола – една от най-посещаваните забележителности във и около Велинград. Тя е разположена на около 15 – 16 километра от града. Има надморска височина 1400  метра. Там предимно е разположен пазар на местните, които продават млечни продукти – кавал, сирене, биволско и овчо мляко, различни видове сладка и др.

На шесто място е местността Белмекен. Тя има 2000 метра надморска височина и е разположено на 24 километра на северозапад от Велинград. Една от атракциите е язовир Белмекен. Той привлича с посетителите със своя кристален въздух, уникална природа, невероятна борова гора и величествена красота. Белмекен едно от най-посещаваните места от туристите.

На последно място е исторически музей във Велинград, в който са исторически находки, от средновековието до наши дни, които привличат туристите, както от България, така и в световен мащаб.

Любителите туристи могат да посетят и местата, в близост до  резервата Мантарица, а именно:

Къде през уикенда – страхотен маршрут за екскурзия в Родопите

https://www.otdihbg.com/mantaritsa-rezervat-v-rodopite/

Язовир Батак

Цигов чарк – сила и спокойствие от Родопите

Минерални извори във Велинград

С деца на езерото Клептуза във Велинград – да се смеем или да плачем

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.