Забележителности, културни и исторически паметници в Самоков

Не малко са местата из родината ни, които могат да оставят силни и трайни спомени у съзнанията ни, а когато става дума за някоя туристическа дестинация, която може да предложи от всичко по малко, то имате гарантирано най-добрата. Самоков е близо до София и доста хора го предпочитат за удобна дестинация за почивка на планина.

Град Самоков е разположен в югозападната част на България, в самия него и из околността посетителите могат да зърнат и да се докоснат до всичко, което кара хората да са живи и щастливи.

Макар и неголям град Самоков помества микс от духовна култура наследена от предците, съчетана със съвремие и превърнала този град в място за самокови и зографи, занаятчии и резбари, художници и скиори. Самоков с чиста душа можем да наречем вълшебно място, познато още като „Бялата порта на Рила“.

Историята за града датира от създаване на Втората българска държава / ХІІ-ХІVв. Местното население се занимавало основно с железарство, резба и използвало рационално водите на Рила планина. Не са случайни фактите, че и по време на Османското владичество ролята на Самоков била от изключително значение за създаване на множество оръдия.

През далечната 1706 г., се споменава, че пътешественик открил Самоковските рудниците за най-фино желязо, из целия Ориент. С годините и на база природното богатство тук се развиват множеството занаяти познати и до днес.

Като цяло историята на града е така богата и разнообразна, че едва ли с няколко думи би могла да се пресъздаде. По интересен е факта, че Самоков е много гостоприемен и приятен град. Разположен е като възлова точка и от него може да се тръгне по различни маршрути, водещи до – Седемте рилски езера, Връх Мусала, Рилския манастир и други интересни и много посещавани от туристите точки.

Из улиците на Самоков може да се разгледат поредица от културни и исторически паметници. Сред тях са градски исторически музей; Митрополитска черква „Успение на Св. Богородица „прочута като архитектурен и художествен паметник с национално значение; иконостасът от 1793 и 1821 г представляващ образец на Самоковската резбарска школа; интерес буди и Бельовата църква „Рождество Богородично“ с богата стенописна украса; Девическият манастир (метохът) от 1772 г; Голямата чешма с обицата от 1662 г .; Църквата „Св. Никола „; читалище паметник „Отец Паисий“, паметник на загинали от войните 1912-1918 г Сарафската къща; Бельовата къща и др.

Погледнат като курорт Самоков е привлекателен не само с множеството забележителности в и около самия него, но и с благоприятните климатични условия, хубави и чисти иглолистни гори, река Искър, минаваща през него и най-вече с голямата си близост от Боровец и Мальовица.

В Самоков множество семейни хотели и безброй къщи за гости са с широко отворени врати за своите посетители. В тях гостите ще усетят не само топлото посрещане, но и удобството, комфорта и всичко това за минимални цени.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

(1) Comment

  1. Юлия Вукова

    Самоков и регионът се превръщат в предпочитана дестинация със всяка изминала година. Близостта на града до Боровец, Белчин, Говедарци го правят изключително привлекателен за еднодневни екскурзии 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.