Забележителности, културни и исторически паметници в Самоков

Забележителности, културни и исторически паметници в Самоков

Не малко са местата из родината ни, които могат да оставят силни и трайни спомени у съзнанията ни, а когато става дума за някоя туристическа дестинация, която може да предложи от всичко по малко, то имате гарантирано най-добрата. Самоков е близо до София и доста хора го предпочитат за удобна дестинация за почивка на планина.

Град Самоков е разположен в югозападната част на България, в самия него и из околността посетителите могат да зърнат и да се докоснат до всичко, което кара хората да са живи и щастливи.

Макар и неголям град Самоков помества микс от духовна култура наследена от предците, съчетана със съвремие и превърнала този град в място за самокови и зографи, занаятчии и резбари, художници и скиори. Самоков с чиста душа можем да наречем вълшебно място, познато още като “Бялата порта на Рила”.

Историята за града датира от създаване на Втората българска държава / ХІІ-ХІVв. Местното население се занимавало основно с железарство, резба и използвало рационално водите на Рила планина. Не са случайни фактите, че и по време на Османското владичество ролята на Самоков била от изключително значение за създаване на множество оръдия.

През далечната 1706 г., се споменава, че пътешественик открил Самоковските рудниците за най-фино желязо, из целия Ориент. С годините и на база природното богатство тук се развиват множеството занаяти познати и до днес.

Като цяло историята на града е така богата и разнообразна, че едва ли с няколко думи би могла да се пресъздаде. По интересен е факта, че Самоков е много гостоприемен и приятен град. Разположен е като възлова точка и от него може да се тръгне по различни маршрути, водещи до – Седемте рилски езера, Връх Мусала, Рилския манастир и други интересни и много посещавани от туристите точки.

Из улиците на Самоков може да се разгледат поредица от културни и исторически паметници. Сред тях са градски исторически музей; Митрополитска черква “Успение на Св. Богородица “прочута като архитектурен и художествен паметник с национално значение; иконостасът от 1793 и 1821 г представляващ образец на Самоковската резбарска школа; интерес буди и Бельовата църква “Рождество Богородично” с богата стенописна украса; Девическият манастир (метохът) от 1772 г; Голямата чешма с обицата от 1662 г .; Църквата “Св. Никола “; читалище паметник “Отец Паисий”, паметник на загинали от войните 1912-1918 г Сарафската къща; Бельовата къща и др.

Погледнат като курорт Самоков е привлекателен не само с множеството забележителности в и около самия него, но и с благоприятните климатични условия, хубави и чисти иглолистни гори, река Искър, минаваща през него и най-вече с голямата си близост от Боровец и Мальовица.

В Самоков множество семейни хотели и безброй къщи за гости са с широко отворени врати за своите посетители. В тях гостите ще усетят не само топлото посрещане, но и удобството, комфорта и всичко това за минимални цени.

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

One thought on “Забележителности, културни и исторически паметници в Самоков

  1. Самоков и регионът се превръщат в предпочитана дестинация със всяка изминала година. Близостта на града до Боровец, Белчин, Говедарци го правят изключително привлекателен за еднодневни екскурзии 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: