Ягодинската пещера

1

Ягодинската пещера – Триград

Ягодинската пещера е една от красивите природни забележителности в Родопите.  Тя е на трето място по дължина сред българските пещери. Дължината й е повече от 10 м. и е на една изключително преклонна възраст – над 270 000 години.


   Тук преди хиляди години според археолозите, са се помещавали жилища на древни племена – грънчари. Намерени са оръдия на труда, съдове изработени от глина, ръчни мелници/ хромели/ и много други атрибути, необходими за битуването на жителите й. Глината за направата на съдове според учените е извличана от вътрешността на пещерата или от близката река Буйновска.

3

   Първите две нива на Ягодинската пещера са почти необитаеми, само третото ниво е електрифицирано и направено годно за разходки и екскурзии, като специално за туристите е прокопан изкуствен път, дълъг над 1 км. До Ягодинската пещера може да се стигне по два пътя: първи вариант е от село Триград чрез пешеходен преход  и втори вариант – по еднолентов асфалтиран път през Триградското ждрело.

images   В Ягодинската пещера има много интересни скални образувания. Посетителите могат да разгледат сталагмитите, сталактитите, сталактоните, пещерните перли. Наистина природата е голям творец – тези образувания са като изваяни от човек. В пещерата има над 20 различни вида скални образувания. Освен със своята красота, те привличат посетителите на пещерата и с причудливите си форми. Някои от тях наподобяват Дядо Коледа, други – Богородица и Исус, трети приличат на Пижо и Пенда.

2

    В недрата на Ягодинската пещера  има ритуална зала, където се правят абсолютно реални сватби.

   Животинските видове в пещерата също са много разнообразни. Тук може да се видят прилепи, пещерни скакалци, паяци. От фауната се срещат – мъхове, лишей, гъби и плесени. 

5   Любителите  на екстремни пътешествия и екскурзии могат да посетят подземния дворец в пещерата, останките от жилищата на древните ковачи, които са превърнати в музей, втори и трети етаж на пещерата и много други.

   Специалистите съветват, когато решите да посетите тази уникална пещера, да си приготвите топли дрехи и удобни обувки. Да си носите осветление, както и храна, защото маршрутът е дълъг, а вие някъде по средата вече ще сте мъртво гладни.

    Готови ли сте да посетите този скален феномен – Ягодинската пещера?

Автор: Десислава Димитрова

Снимки: Google image

Вижте оферти за почивка:

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.