Виртуална екскрурзия до Бачковския манастир – местоположение, снимки, карта, нощувки, история

Разположени на 20 км на юг от град Пловдив и само на 2.5 км от град Асеновград са Бачковски манастир, а около Смолян е и стръмната скала върху, която е разположена Асеновата крепост.

Крепостта е построена по византийско време при император Юстиниан Велики през VI в.  (527-565). Нейната цел е била да защита на римски път от Тракия до Беломорието. Обхваща площ от 4 тераси или 15 дка. Височината на каменния зид се извисява на 10-15 м, В крепостта при археологически разкопки са намерени останки от цитадела, феодален замък, две водохранилища, кула, войнишки помещения, войнишки параклис, тракийско светилище.

Историята разказва, че Асенова крепост е възстановена от Иван-Асен II след битка при Клокотница в 1230 г., за което свидетелства каменен надпис. Тук е съхранена и църква „Св.Богородица” паметник на българската средновековна архитектура. Голямата двуетажна постройка достига дължина 18 м.

Само на 9 км от Асеновград и от Пловдив разположен ан 29 км, се намира вторият, след Рилския манастир – Бачковски манастир. Създаден през 1083 г.от братя Абасий и Григорий Бакуриани.

Споходен от сходна с тази на останалите български манастири съдба и Бачковският манастир е бил не веднъж ограбван и разрушаван. През 1604 година била построена църква „Св. Богородица”.

В нея може да се види Чудотворната икона Св. Богородица, представляваща автентичен образ на Божията майка. Намира се на специално място от дясната страна на църквата.

Освен тази църква в по-малък двор е разположена църква „Св.Николай”, строежа, на която е завършен през 1836 г., а иконите са от Захари Зограф. В Бачковския манастир има налична само една сграда, която е църква-костница, намира се на около 350 м от манастирския комплекс. По размери храма достига 21.20 м на 7.30 мима двуетажна базилика, която е като крипта. В подземието са поместени 14 гроба.

Интересна и втора по важност сграда на Бачковския манастир е трапезарията. В нея са се извършвали специфични ритуали, четени са били жития на светци, псалми, молитви. В трапезарията била изографисана огромна тема на „Страшният съд”.

Богата и будеща голям интерес е библиотеката и музеят на Бачковския манастир. Прекрасна е градината на манастира, в нея виреят редки видове от райска ябълка, джинджифил, магнолия, лаврово дърво, китайски бор.

За посетителите и гостите на манастира се предлагат стаи за настаняване, а базата разполага 200 легла.
Ако не намерите свободни стаи, вижте кои хотели са в близост.
Booking.com

За околността на Бачковския манастир има още редица места, които могат да се обходят и ще са интересни за туристите. Такива са Лъки и Кръстова гора. Второто се смята за свято място, действащо изцеляващо за много вярващи. За местността Кръстова гора се говори още, че има енергиен заряд. Кръстов връх се намира на 1545 м. надморска височина в близост от на Рупите и Белинташ.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.