Видин – мавзолей на Антим І


 Атанас Михайлов Чалъков е роден в Лозенград 1816 г. –  Преславски митрополит и Видински митрополит, пръв Български Екзарх, заточеник в Анкара, председател на учредителното събрание и на Първото Велико Народно събрание…Точно така! Става въпрос за Приснопаметният, Първойерарх, митрополит Видински и Екзарх Български -Антим І.

Тленните останки на първият български екзарх почиват в мавзолея на  Антим І в  град  Видин.

Мавзолеят  е дело на архитект Илия Попов и е построен през 1934 година. Представлява квадратна постройка приличаща на църква.  Покривът е оформен като купол  с няколко прозореца и е изграден от бял врачански камък. Вътрешните стени са  изографисани със стенописи. Над входната врата, която е оформена между две колони е изработен от мозайка портрет на Антим І. Мавзолеят се намира в двора на видинската митрополия, а в съседство до него се намира джамията на Осман  Пазвантоглу. Мавзолеят е на  19 -то  топ място на  туристическото дружество  “trivago”  на град Видин, рейтингът му е 83 от 100. 

Красивата постройка е още по-забележителна  от вътрешната  страна. В подземието на мавзолея се намира саркофаг с тленните останки на  Екзарх Антим І. В средата на помещението  е поставена статуя на седящия  Антим І. Статуята е дело на скулптора  Иван Дудулов. С постановление  № 84 от 31 декември 1975 година в Държавен вестник Мавзолеят на Антим І е обявен за паметник на културата на България. И ако посетите  град Видин задължително идете и вижте мавзолея на този забележителен Българин.

Но нека да кажем нещо и за личността на Екзарх Антим Първи. Роденият като  Атанас Чалъков, през 1837 година става монах в Хилендарския манастир. От 1843 г. до 1844 г. е ученик в едно от най-реномираните светски училища тогава – Великата народна школа в Цариград. Завършва първият випуск на  Богословско училище в Халки, продължава образованието си в Одеса и през 1856 година завършва Духовната академия в Москва. След това става преподавател в Халки, а по-късно и  ректор на училището.

По-нататък става  Преславски митрополит, а после – Видински митрополит. Като такъв през 1868 година отхвърля подчинението на Вселенската църква, член е на Привременният синод на Българската екзархия и през 1871г.  участва в Църковно-народният  събор.

На 16 .02. (28.02. по нов стил) 1872 година е  избран за пръв екзарх на Българската екзархия. Активно се противопоставя на униатската пропаганда и е радетел за  културното израстване на българския народ. Уведомява чуждите дипломати за зверствата на турците след Априлското въстание. За това през 1877 г. Високата порта се налага за отстраняването му от поста екзарх и заточен в Мала Азия. След амнистия през 1878 г. се завръща и поема Видинската митрополия. В последствие Антим Първи е един от създателите на първата Българска конституция. Въпреки, че е руски възпитаник той се противопоставя на руските имперски амбиции и казва, че българите са благодарни за освобождението от турско робство на Русия, но кой ще ги освободи от руското робство.

През Сръбско-Българската война (1885 г.) комендантът и гражданите на Видин предлагат  на Антим да избяга в Калафат, на което  той отвръща, че това не е достойно и трупът на  пастира трябва  да е  сред тези на българските синове паднали за майка България.

Великия българин Екарх Антим Първи умира през 1888 г. Цялото си състояние оставя за изграждането на катедралният храм Свети Димитър във Видин.

Автор: Иван Иванов

Източник на снимките: Google Image

Вижте оферти да почивка във Видин, предоставени от booking.com

9876_1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: