fbpx

В настоящия момент край дунавския град има мрачното реноме  на столица на северозападна България. Което  контрастира  с великата история на града в минали и по-днешни времена.  Град Видин е имал славата на непревземаем град. И наистина след построяване на крепостта  „Калето” никой не може да се похвали, че е превзел и е влезнал (освен като приятел, или гост) във Видин. В това са се убедили и турци, и сърби , и румънци във войните от това време.

През 17и век  Видинската крепост е окупирана от  австрийските войски  като последица от  австро-турската  война. Окупацията на Видин продължава една година, през която те предприемат укрепителни работи по крепостта. След напускането им турците продължават с укрепителните работи, които завършват  през 1772 година. В този период е изградена  крепостна стена във вид на огромен полукръг към сушата по поречието на река Дунав. Стената е била двойна със  насипана пръст между тях. Висока била 6 метра, ширина 2 метра и разстояние между тях – 9 метра.

    Крепостните стени били оборудвани  със съоръжения за отбрана, артилерийски бастиони както и съответните складове за муниции. Крепостта допълнително била защитена от ров, който се е пълнел с вода от река Дунав, или от река Тополница. Ширината му достигала 18 метра, а дълбочината до 5-6 метра  В момента ровът е затрупан и върху него е разположена част от градската градина.

От крепостната стена са останали няколко от входните врати (капии).

 И ако тръгнем от северна юг по крепостната стена  ще отбележим че е имало 9 броя капии  и  в тази посока ще изброим  „Флорентин (Карлъ баба)”, „Еничер (

Боклук)”,   „Пазар (Лонджа)” и „Стамбол” капия откъм сушата и откъм реката – „Аралък”, „Топ”, „Сарай”, „Телеграф” и „ Сюргюн” капия.

    Откъм сушата са запазени и четирите капии. От тях  „Стамбол” капия е главната. Тя е била главният вход към крепостта. Съоръжена е с бойници, складове за боеприпаси, караулни помещения. През тази капия е минавал пътят за Цариград Капията е напълно запазена, дори все още съществуват тежките букови врати обковани с желязо. Пред  капията има красив площад  с фонтан  и скулптурата на малко момче в него. И да сме в крак със съвремието да споменем, че скулптурата на момчето за последните 20 години два пъти са се опитали да я откраднат…

Откъм реката в наши дни са запазени „Топ”капия (при крепостта „Баба Вида”) и  „Телеграф”капия. Последната някога беше нощният бар на Видин и топ заведение в миналото. С идването на демокрацията е запусната но в последно време се правят опити за възстановяването на този туристически обект.

     Но думите са недостатъчни да се опише  величието на тези старинни исторически паметници. Затова разходете се до Видин за да се насладите на безбройните исторически паметници на града.

Автор: Иван Иванов

Източник на снимки: Google image

(2) Comments

  1. find wood plans

    This is a topic that’s close to my heart… Take care! Exactly where are your contact details though?

  2. Румяна Тошева

    Откъм реката е запазена и Сарай капия. Намира се зад паметника на свободата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.