С деца на езерото Клептуза във Велинград – да се смеем или да плачем

С деца на езерото Клептуза във Велинград – да се смеем или да плачем

Идвайки на Клептуза ни грабва вълшебната гледка, която се открива пред нас. Посреща ни красива градинка, направена с много любов от гостоприемните домакини. Добре поддържаният парк продължава, докато стигнем до един дървен мост, който като че ли е запазил в себе си  много спомени за отминали времена. Продължавайки по мостчето стигаме до едно от изкуствените езера, предлагащо глезотии като водни колелета. Между другото това е една от основните атракции и забавления във вода, когато сте избрали да почивате във Велинград.

1

Тук има забавления, както за малки, така и за големи. Особено за децата, возенето на водно колело е едно незабравимо преживяване. Понякога преживяването на водното колело не е особено приятно за горкия родител, който е подлъган от детето, че то ще управлява през цялото време. Разбира се на петата минута, Вашия  немирник вече се е изморил и ви предава изцяло управлението на колелото, като не забравя да дава наставления как да карате и да внимавате да не се блъснете в някоя стена. Слизате от колелото с изнемощели ръце и крака и продължавате разходката из Клептуза.

 2

Започвате да обикаляте заведенията на Клептуза с идеята да седнете и да се насладите на великолепната природа, за предпочитане е ресторантът да е сред водите на езерото. Но не, не може да ви е добре! Детето си е харесало, съседния ресторант, в който има люлки и пързалки. Изоставяте мечтата да седнете сред водата, защото Вашият наследник започва да надава кански писъци, докато не му се угоди. Влизате в избраното заведение и си поръчвате. Вече не съжалявате за водния ресторант, защото тук обслужването е на невероятно високо ниво, храната също е добра и не на последно място, достатъчно е като количество, за да се нахраните.

 3

След като си тръгвате, детето се спира до водопада и ви моли да му разкажете за него и за езерото Клептуза. Започвате да обяснявате, че езерото, в което бяхте до преди малко е изкуствено и е създадено заради водните колелета, а самия минерален извор, с който езерото Клептуза е известно е точно под водопада. Да, но това  не е достатъчно за многознайкото. Започва да ви пита каква е легендата за езерото Клептуза. Защото според него, за всяка природна забележителност има някаква легенда. Разбира се вие не знаете нищо по въпроса, което не се харесва на детето и си тръгвате от Клептуза – вие изнервени, а детето ревящо, че не сте му разказали приказката за Клептуза.

 4

Като, че ли съдбата ви изпраща един дядо, който стои до мостчето. Виждайки разплаканото дете, пита какво е станало. Разказвате, като вече не знаете дали да плачете или да се смеете. Тогава дядото се обръща към детето и започва да му разказва легендата за езерото ”Клептуза”. Детето слуша задълбочено, а вие най-накрая, та дори и за 15 минути успявате да се насладите на красотата наоколо – вековни дървета, надвесили се на водата, сякаш ви говорят, от лазурно синьото небе ви се усмихват малки пухкави облачета. Навсякъде е зелено  и свежо.., а водопадът – това чудо на природата ви отвежда в един различен свят, далеч от ежедневните проблеми и сиво ежедневие. Накрая дядото завършва приказката си и си тръгвате от езерото Клептуза с изключително добро настроение и още по-впечатляващи спомени за това необикновено място, наречено Клептуза.

 Автор: Десислава Димитрова

 Снимки: Собствен архив

Booking.com

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

%d bloggers like this: