fbpx

Цепина – величествената крепост край Велинград

Къде се намира крепостта Цепина?

Крепостта Цепина се намира в Чепинската котловина, извисяваща се грандиозно върху едноименния висок хълм с конусовидна форма, висок 1136 метра, на 7 км северозападно от с.Дорково, област Пазарджик.

Когато сте на почивка във Велинград, Цепина е едно от задължителните места, които трябва да посетите. Пътя до крепостта е асфалтов и е само на 18 км от Велинград.

А природата – за нея няма смисъл въобще да говорим. Невероятна красота и кристален въздух.

Каква е историята на крепостта Цепина?

Всеки един от периодите е оставил съществени отпечатъци на нейното развитие. Началото на населяването й датира от епохата на енеолита. По-късно са се появили тракийски архитектурни елементи около крепостта на хълма. Селището се разраснало много бързо. Заради многобройното му население и поради голямата си религиозна си необходимост, се наложило построяването на голяма църква. По-късно през 17-18 век българите построили Цепина – тази внушителна и недостъпна крепост, изградена поред тогавашните изисквания.

Крепостта е известна и с това, че след освобождаване то ни от Византия тя е пренадлежала на Асеновци. След смъртта на Калоян, крепостта отива в ръцете на неговия племенник – Алексий Слав, който по-късно се обявява за независим владетел на областта.  По време на Кръстоностният поход Борил бил разгромен от император Анри Фландърски. След разгрома Алексей Слав се съюзява с императора на кръстоносците, като се оженва за дъщеря му.

8 години, крепостта  Цепина е владение на император  Йоан Дука Ватаци, но българския цар Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. крепостта е се оказва под турска власт и по-късно е разрушена от османците.

Тази крепост от средните векове заемала голяма площ и оградена с внушителни стени. Високите и дебели стени правели крепостта непревземаема и недостъпна. Портата била изградена на голяма височина и достъпът до нея бил възможен само чрез подвижни стълби, които след изкачването се изтегляли от другата страна и се прехвърляли към следващите вече неподвижни. Така замъка бил недостъпен и непревзимаем от чуждите.

Главният замък се разполагал на най–високата част на хълма, собственост на поредния владетел-деспот. Величествената постройка, в която живеел владетелят имала формата на осмоъгълна кула на четири етажа и достъпът до нея се осъществявал само чрез подвижни стълби. Последният етаж се заемал обикновено от охраната.

На вторият и третият етаж се разполагало семейството на владетеля, а приземните етажи, които служели за битови нужди – от прислугата. В двора имало и жилища за помощния персонал, водохранилище и параклис. По-късно при археологични разкопки са открити много исторически забележителности. Сгради, църкви, стенописи и други ценности. Освен крепостта, при разкопките са открити и сгради извън нея и се предполага, че са на обикновеното население, което е обитавало площта извън  твърдината.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.