Трявна – спомен от някогашна възрожденска България

Трявна – спомен от някогашна възрожденска България

Град Трявна се слави като регион носещ възрожденската култура, съхранил традиции и минало, край с много занаятчийски творения.

Намира се в Централна Северна България. Не е голям, но за околността е трети по размери и население.

Град Трявна се е превърнал в предпочитана туристическа дестинация, благодарение на богатата си архитектура и културното наследство от периода на българското Възраждане.


048

Намира се в близост до Тревненската планина, а това благоприятства климата и възможностите за релакс и почивка на планина  предлагани на туристите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТук всеки гост може да обиколи из малки и по-големи улички, да зърне тамошните къщи, чешми, църкви, да стигне до площада, където се извисява Часовниковата кула запазила облика и духа от Възраждането. Неповторимо изживяване и обаяние предлага Тревненската художествена школа. В нея могат да се видят детски картини отразили прелестта на природата. Сред будещите интерес забележителности в града са:

Музеят “Тревненска иконописна школа”; Даскаловата къща с Музеят на резбарското изкуство; „Славейкова къща”, "Райкова къща", Часовниковата кула, църквата „Св. Архангел Михаил”.

Всички привърженици на спортните развлечения могат да разпуснат на два тенис на корта, площадка за мини-футбол, плувен басейн и още модерни и развлекателни спортове като бадминтон, стрелба с лък и/или въздушна пушка.

За търсачите на природни красоти и разходки природен парк „Българка” се намира недалеч. В него са природните феномени Виканата скала, Столища, Мъхнатите скали. На 7 км. от Трявна е сгушено още едно курортно градче Плачковци, от което водят началото много пешеходни турове към Тревненския балкан. Трявна съчетава по неповторим начин уюта и гостоприемство, възрожденската архитектура, жива художествена традиция и чистота на балканска девствена природа.

imagesВ летните месеци посетителите на курортното градче могат да разгледат резбарската работилница разположена в музей „Тревненска иконописна школа”, дори за желаещите да се обучават в дърворезба, се предлагат обучения, за всички останали се предоставя възможността да занесат прекрасен спомен от Трявна в домовете си.

Музей "Тревненска иконописна школа" изнася изложби на над 160 оригинални икони от възрожденска иконописна школа и възстановка на зографска работилница. За Райковата къща е известно, че е типичен образ на тревненският бит и архитектурна школа.

Славейковото школо е известно като първо сред светските училища в България. Склуптори, графики, живопис, всичко това оживява пред погледите на посетителите.

Даскаловата къща е паметник на културата с национално значение.

Славейковата къща е съхранила дома на двама бележити български творци Петко и Пенчо Славейкови.

Къща-музей "Ангел Кънчев" пресъздава национално-освободителните борби през Възраждането. Всички те датират от периода 2-20 век и са в оригинали.

За решилите да обиколят всички културни места в Трявна не е за пропускане галерия "Казаков” известна с тематични експозиции и изложби.

images (1)Без значение дали пътя ви минава през град Трявна или сте решили непременно да отпочивате там, то без място за съмнения, можем да твърдим, че това място е идеално. Не само за релакс и почивка, но и много обогатяващо културните и исторически познания на малки и големи.

Къщи за гости, семейни хотели, стаи за нощувка се предлагат на достъпни за българския джоб пари.

 Автор:

Екатерина Георгиева

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: