Трявна – спомен от някогашна възрожденска България

Град Трявна се слави като регион носещ възрожденската култура, съхранил традиции и минало, край с много занаятчийски творения.

Намира се в Централна Северна България. Не е голям, но за околността е трети по размери и население.

Град Трявна се е превърнал в предпочитана туристическа дестинация, благодарение на богатата си архитектура и културното наследство от периода на българското Възраждане.


048

Намира се в близост до Тревненската планина, а това благоприятства климата и възможностите за релакс и почивка на планина  предлагани на туристите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТук всеки гост може да обиколи из малки и по-големи улички, да зърне тамошните къщи, чешми, църкви, да стигне до площада, където се извисява Часовниковата кула запазила облика и духа от Възраждането. Неповторимо изживяване и обаяние предлага Тревненската художествена школа. В нея могат да се видят детски картини отразили прелестта на природата. Сред будещите интерес забележителности в града са:

Музеят “Тревненска иконописна школа”; Даскаловата къща с Музеят на резбарското изкуство; „Славейкова къща”, „Райкова къща“, Часовниковата кула, църквата „Св. Архангел Михаил”.

Всички привърженици на спортните развлечения могат да разпуснат на два тенис на корта, площадка за мини-футбол, плувен басейн и още модерни и развлекателни спортове като бадминтон, стрелба с лък и/или въздушна пушка.

За търсачите на природни красоти и разходки природен парк „Българка” се намира недалеч. В него са природните феномени Виканата скала, Столища, Мъхнатите скали. На 7 км. от Трявна е сгушено още едно курортно градче Плачковци, от което водят началото много пешеходни турове към Тревненския балкан. Трявна съчетава по неповторим начин уюта и гостоприемство, възрожденската архитектура, жива художествена традиция и чистота на балканска девствена природа.

imagesВ летните месеци посетителите на курортното градче могат да разгледат резбарската работилница разположена в музей „Тревненска иконописна школа”, дори за желаещите да се обучават в дърворезба, се предлагат обучения, за всички останали се предоставя възможността да занесат прекрасен спомен от Трявна в домовете си.

Музей „Тревненска иконописна школа“ изнася изложби на над 160 оригинални икони от възрожденска иконописна школа и възстановка на зографска работилница. За Райковата къща е известно, че е типичен образ на тревненският бит и архитектурна школа.

Славейковото школо е известно като първо сред светските училища в България. Склуптори, графики, живопис, всичко това оживява пред погледите на посетителите.

Даскаловата къща е паметник на културата с национално значение.

Славейковата къща е съхранила дома на двама бележити български творци Петко и Пенчо Славейкови.

Къща-музей „Ангел Кънчев“ пресъздава национално-освободителните борби през Възраждането. Всички те датират от периода 2-20 век и са в оригинали.

За решилите да обиколят всички културни места в Трявна не е за пропускане галерия „Казаков” известна с тематични експозиции и изложби.

images (1)Без значение дали пътя ви минава през град Трявна или сте решили непременно да отпочивате там, то без място за съмнения, можем да твърдим, че това място е идеално. Не само за релакс и почивка, но и много обогатяващо културните и исторически познания на малки и големи.

Къщи за гости, семейни хотели, стаи за нощувка се предлагат на достъпни за българския джоб пари.

 Автор:

Екатерина Георгиева

[siteorigin_widget class=“WYSIJA_NL_Widget“][/siteorigin_widget]

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.