Триград – природни забележителности

1

Село Триград е разположено в Родопите, на 27 км. от гр.Девин и на 12 км.от  разклона при село Тешел.  Триград има богата история.  През 1878 година тук над 100 първенци  от 17 села на  Триград основават Тъмръшката република с началник Хасан ага.

     Триград е чудесна туристическа дестинация, където можете да намерите и изгодни оферти за почивка на планина. В землището на Триград с намират редица прекрасни местност, спиращи дъха с неземната си красота. Например защитената местност  „Чаирите” очарова с приказни свлачищни езера, ливади, смърчово – букови гори.

2

   Тук се намира  феноменът „Пияната гора”, местностите „Лесичево”, „Амзово”, „Извора”, „Струилица”, скалният феномен „Слонът”, „Римският кемеров мост”, които са неизчерпаем обекти на вдъхновение на певци и поети.

Dc106

   И ако това са обекти (заедно с трите резервата – „Кастраклий”, „Казаните” и  „Старата гора” („Шабаница”))  са за област Девин, Триград има собствени  спиращи дъха забележителности. Дъхът ви ще спре, когато видите благоустроените пещери  „Дяволското гърло”, „Ягодинската пещера”, където имате възможност да видите подземния свят. Освен благоустроените пещери съществуват и много не благоустроени пещери – „Харамийска”,  „Орфеева дупка”, „Кестенска пещера”  и др.

  Но най впечатляващо е Триградското Ждрело. Това е пролом на 1.5 км на север от селото. Дължината му е 7 км., но същинското ждрело е 2-3 км.  Това е трето по големина  (след Буйновското и трънското ждрело). Образувано е от варовикови скали от двете страни на река Триградска.

3

     Река  „Триградска” влиза в пещерата  „Дяволското гърло” с 42 метров водопад. Там  се крие в продължение на 530 м. В края на краищата успява да се измъкне от клопките на  „Дяволското гърло”  излиза отново на горният свят . Излизането на реката от пещерата е особено ефектно, тъй като се появява като голям карстов извор, след което се  слива с река „Буйновска”. По- надолу ще видите влизането на река  „Триградска” в „Дяволската”  пещера  и съответното измъкване от капаните  „Дяволското гърло”.

Dc111

  Dc110

     Ако обаче страдате от клаустрофобия  не ви препоръчвам разходката из  Триградското ждрело. Защо ли?  Еми защото стените на ждрелото са високи 180 м. на запад и  300-350 м. на изток. А най- потискащо е, че разстоянието между тях е 300 м., но в северния   край това разстояние е едва 100 м. Е, представете си гледката , която се открива пред очите ви –  величествена, а в същото време – стряскаща! А ако не можете да си представите този величествен и смайващ  пейзаж, погледнете следващото изображение…

     „Триградското ждрело”  обект от 100 те национални обекта. Печатът се намира в хижа „Триградски скали”. Освен това Триградското ждрело е район,  в който има голямо животинско  разнообразие от змии, насекоми, паяци (някои отровни) и други.  Също тук могат да се открият много рядка флора като силврякът, който има свойства. Това са защитени на амброзия видове и са обект на научни изследвания.

Автор: Иван Иванов

Снимки: Google imdge

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.