1) Рим

Древният Рим – един най-посещаваните градове в Италия. Само няколко града могат да се конкурират с него. Не случайно посещаемостта е толкова голяма. Древните исторически забележителности в Рим като Колизеума, Римския форум,  Пантеона, Базиликата Свети Петър във Ватикана  говорят много и благодарение на тях Рим е столицата на света. Древните постойки, бръшлянът по тях, калдъръмените улици, осъвременени с модерна архитектура…Рим е музей на открито. Трябва да го почуствате, да го усетите, да се пренесете в миналите векове. А, защо не и да опитате да бъдете гладиатор за няколко часа, като изберете най-добрата оферта за Рим. И не забравяйте – храната в Рим е уникална, особено уличната –пържен артишок или пица ал taglio.

Пиаца ди Спаня, Рим
Пиаца ди Спаня, Рим

2) Неапол

Неапол или както го наричат “домът на пицата”. Има два варианта какво да правите в Неапол – да пробвате уникално внусните пици или да разглеждате забележителностите. При всяко положение има какво да се открие. Можете да се полюбувате на вулкана Везувий, та дори и отдалече.  Започнете с посещение на замъците в Неапол – Кастел Нуово и неговата великолепна мраморна арка,   Кастел дел’Ово,  Кастел Сант’Елмо и неговите известни гледки към града. Можете да си направите еднодневна екскурзия до Помпей – древен римски град, унищожен и погребан под вулканична пепел и пемза след изригването на Везувий. Също така трябва да споменем бившия кралски дворец Museo di Capodimonte, който днес е една от най-големите художествени галерии в Италия с шедьоври на Караваджо, Рафаел, Микеланджело и много други.

Кастел Нуово, Неапол

3) Венеция

Ако се настроени романтично, Венеция е един от най-романтичните градове в Европа! Преди да разгледате най-посещаваните места във Венеция, задължително се разходете с гондола. Ще можете да видите каналите и очарователните мостове.  Минете през Канале Гранде и се насладете на старите дворци, покрити с мрамор. Уникалните мозайки ще ви оставят без думи.  Можете да си организирате уникална разходка по Канале Гранде с музика на живо и вечеря. А като слезете от лодката, огладняли потърсете ресторантите и баровете и се отдайте на заслужено удоволствие. Във Венеция има много примери за архитектура и изкуство. Другото, което не трябва да пропускате, когато посещавате този красив град е карнавалът във Венеция. И, да щях да забравя – задължително си организирайте и винена екскурзия, за да се почувствате като истински италианец.  А след това се качете на  най-високата сграда във Венеция – Campanile. Само така ще можете да се насладите на  невероятна гледка.

Изгрев в Сан Марко, Венеция, Италия

4) Пиза

Веднага се сетихте за Наклонената кула, нали? Наистина кулата е уникална и гледката от 300-те стълби е спираща дъха, но не е единственото нещо, което може да разгледате в Пиза. Друга атракция е една от най-красивите катедрали в Италия– Дуомо на Санта Мария дел’Асунта. Един от примерите на готическата архитектура, изцяло изработена от бял мрамор.  Пиза е родното място на Галилео. Неговата къща за съжаление не е направена на музей и не може да се посещава от туристи. Друго, което може да видите в Пиза е готическата църква Санта Мария дела Спина, която определено си заслужава да се посети.  Още едно нещо, посетете ресторанта La Bottega del Gelato, храната е уникална.

Катедралата Пиза (Duomo di Pisa) на Пиаца дей Мираколи в Пиза.

5) Флоренция

Един от  най-посещаваните градове в Италия е Флоренция, Тук можете да се насладите на красивата архитектура на историческите забележителности във Флоренция.  От всяка една от лъха миналото. Не забравяйте да посетите главната катедрала на Санта Мария дел Фиоре, направена от бял, зелен и червен мрамор. Няма как да не изпитате страхопочитание от красотата й. Във Флоренция се намира галерия Уфици. Тук можете да разгледате шедьофри на Рафаел, Микеланджело, Да Винчи, Ботичели.и други. Това е градът на художниците. Уникалното тук е, че творците изразяват изкуството си по улиците. Градът е известен със лозята си. Така, че не пропускайте да опитате местните вина, както и деликатесите.

Флоренция, Катедралата на Санта Мария дел Фиоре.

6) Болоня

През 1088 година в Болоня е основан първият Европейски университет. По-късно градът става известен като “Студенския град”. Но, едва ли ще ходите да гледате учебните заведения, затова няма да се спирам на тях.  Тук е родината на известните спагети и сос Болонезе. В Болоня има много отлични ресторанти. Спокойно може да се вместите и по-малък бюджет. Интересна забележителност две двете кули Гарисенда и Асинели. Ако се качите на някоя от тях, само за 3 € ще се насладите на невероятната гледка към Болоня. Друго място е впечатляващата църква Chiesa della Santa с останките на Света Катерина Болоня, както и базиликата San Domenico със статуята на Микеланджело .

Какво да видим в Болоня?

7) Милано

Ако сте чували, че Милано е мръсен и пренаселен, това не е  точно така. Милано е световната столица на модата. Футболът също е на висота, знаете двата отбора – Милан и Интер. В Милано има разкошно красиви сгради, които са включени в Юнеско. Има различни архитектурни стилове, като  Chiesa Santa Maria Della Grazie (миланското Възраждане) и Galleria Vittorio Emanuele II ( Европейска желязна архитектура).  Друго какво  да видим в Милано това са очарователните жълти къщи, известни като case di ringhiera, разпространени в целия град, особено в Navigli, Всички те имат  железни парапети, които датират от 20-ти век. Не пропускайте и района Порта Венеция, известен със своите геометрични стъклописи и мазилка с флорални мотиви.

Piazza del duomo.