ТОП 3 планински СПА дестинации в България и ползите за здравето ни

ТОП 3 планински СПА дестинации в България и ползите за здравето ни

Днес фокусът ще е върху това кои са най-предпочитаните спа дестинации в България и защо да ги посетим. Няма да те убеждавам да отидеш на спа, щом четеш тази статия вече знаеш какви са процедурите. Ще ти предложа ТОП градовете, а за теб остава  да избереш най-добрия СПА хотел и да се насладиш на удоволствието. Освен традиционните спа глезотии, които се предлагат в родните ни хотели, ще ти дам информация и какви са природните ресурси, с които разполат дестинациите и не на последно място как минералните води могат да помогнат да стабилизираш здравето си.

СПА дестинации в България

Велинград

Естествено Велинград е номер едно в класацията. Люлката на родния спа туризъм, посещавам от хиляди туристи. Освен с невероятната си природа и уникален въздух, Велинград е предпочитано място за романтична почивка. И има защо. Многобройните луксозни хотели могат да задоволят и най-капризният човек. Удоволствие за сетивата и душата е да се отдадеш на спа глезотиите, да поплуваш в топлите минерални басейни, да се насладиш на изискана кухня, да помечтаеш гледайки прекрасните гледки, които се откриват от хотела.

А относно заболяванията, във Велинград успешно се лекуват гинекологични, кожни, стомашно-чревни, урологически, ендокринни и мускулно-ставни заболявания. Така, че ако имаш здравословен проблем, можеш да съчетаеш удоволствието от романтиката, с ползата за здравето.

Банско

Втория по ред спа и ски курорт е Банско. Сигурно знаеш защо Банско е толкова търсен туристически обект, но нека все пак да ти кажа. Освен зимните ски удоволствия и световно признаните спа процедури, тук има и какво да се види. Страхотна възрожденска архитектура ще те отнесе назад във времето и ще се почувстваш като герой от исторически филм. Природните забележителности в близост не са за изпускане. Национален парк „Пирин”, Ледниковите езера, Байкушевата мура, Загадките на безименнния град. В  близост са Добринище, Разлог, които наистина си заслужава да се посетят. Може би не знаеш, но в Банско се предлагат и атракциони за т.нар. силни усещания. Пример за това са ескейп стаите. Един от хотелите, които осигуряват подобни забавления е хотел Лъки.

Какви заболявания можеш да  лекуваш в Банско?

На първо място е мотото на Министерство на туризма  „ Зимните спортове укрепват вашето здраве!”

Това не е само израз. Спортът лекува всякакви болести, така че възползвай се от многобройните възможности, които предлага община Банско и се наслади на удоволствието да си здрав. По принцип Банско е повече спа и ски курорт. Но, за сметка на това съвсем близо е Добринище и село Баня, които са едни от признатите балнеоцентрове в страната. Там можеш да лекуваш заболявания на очите, хронични болести на костите, мускулите и ставите, гинекологични и кожни болести.

Девин

Стигнахме и до номер три в класацията – Девин. Едва ли има нужда да ти казвам, че Девин е един от предпочитаните градове, посещавани предимно за лечебни цели, защото минералната вода там има уникални оздравителни свойства. Лекуват се урологични и бъбречни заболявания, стомашно-чревни. Тук , освен луксозните и многобройни спа хотели има и лечебни заведения, специализирани в рехабилитация и балнеолечение.

Естествено има и какво да се види в Девин – древни руини ще те пренесат в миналото, природни чудеса ще те накарат да се чувстваш като в друг свят, а архитерктурата ще те остави без думи. В близост е Триград. Ако си любител на пещерите, може да посетиш Ягодинската пещера и Дяволското гърло. Не пропускай да видиш и водопада Струилски дол, както и Кемеровия мост, който е обявен за паметник на културата.

Това беше моята скромна класация за планински спа дестинации в България.

Сподели в коментарите кои са твоите любими места!

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: