ТОП 3 планински СПА дестинации в България и ползите за здравето ни

Днес фокусът ще е върху това кои са най-предпочитаните спа дестинации в България и защо да ги посетим. Няма да те убеждавам да отидеш на спа, щом четеш тази статия вече знаеш какви са процедурите. Ще ти предложа ТОП градовете, а за теб остава  да избереш най-добрия СПА хотел и да се насладиш на удоволствието. Освен традиционните спа глезотии, които се предлагат в родните ни хотели, ще ти дам информация и какви са природните ресурси, с които разполат дестинациите и не на последно място как минералните води могат да помогнат да стабилизираш здравето си.

СПА дестинации в България

Велинград

Естествено Велинград е номер едно в класацията. Люлката на родния спа туризъм, посещавам от хиляди туристи. Освен с невероятната си природа и уникален въздух, Велинград е предпочитано място за романтична почивка. И има защо. Многобройните луксозни хотели могат да задоволят и най-капризният човек. Удоволствие за сетивата и душата е да се отдадеш на спа глезотиите, да поплуваш в топлите минерални басейни, да се насладиш на изискана кухня, да помечтаеш гледайки прекрасните гледки, които се откриват от хотела.

А относно заболяванията, във Велинград успешно се лекуват гинекологични, кожни, стомашно-чревни, урологически, ендокринни и мускулно-ставни заболявания. Така, че ако имаш здравословен проблем, можеш да съчетаеш удоволствието от романтиката, с ползата за здравето.

Банско

Втория по ред спа и ски курорт е Банско. Сигурно знаеш защо Банско е толкова търсен туристически обект, но нека все пак да ти кажа. Освен зимните ски удоволствия и световно признаните спа процедури, тук има и какво да се види. Страхотна възрожденска архитектура ще те отнесе назад във времето и ще се почувстваш като герой от исторически филм. Природните забележителности в близост не са за изпускане. Национален парк „Пирин”, Ледниковите езера, Байкушевата мура, Загадките на безименнния град. В  близост са Добринище, Разлог, които наистина си заслужава да се посетят. Може би не знаеш, но в Банско се предлагат и атракциони за т.нар. силни усещания. Пример за това са ескейп стаите. Един от хотелите, които осигуряват подобни забавления е хотел Лъки.

Какви заболявания можеш да  лекуваш в Банско?

На първо място е мотото на Министерство на туризма  „ Зимните спортове укрепват вашето здраве!”

Това не е само израз. Спортът лекува всякакви болести, така че възползвай се от многобройните възможности, които предлага община Банско и се наслади на удоволствието да си здрав. По принцип Банско е повече спа и ски курорт. Но, за сметка на това съвсем близо е Добринище и село Баня, които са едни от признатите балнеоцентрове в страната. Там можеш да лекуваш заболявания на очите, хронични болести на костите, мускулите и ставите, гинекологични и кожни болести.

Девин

Стигнахме и до номер три в класацията – Девин. Едва ли има нужда да ти казвам, че Девин е един от предпочитаните градове, посещавани предимно за лечебни цели, защото минералната вода там има уникални оздравителни свойства. Лекуват се урологични и бъбречни заболявания, стомашно-чревни. Тук , освен луксозните и многобройни спа хотели има и лечебни заведения, специализирани в рехабилитация и балнеолечение.

Естествено има и какво да се види в Девин – древни руини ще те пренесат в миналото, природни чудеса ще те накарат да се чувстваш като в друг свят, а архитерктурата ще те остави без думи. В близост е Триград. Ако си любител на пещерите, може да посетиш Ягодинската пещера и Дяволското гърло. Не пропускай да видиш и водопада Струилски дол, както и Кемеровия мост, който е обявен за паметник на културата.

Това беше моята скромна класация за планински спа дестинации в България.

Сподели в коментарите кои са твоите любими места!

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.