Спектакълът Страстите Христови пази Оберамергау от болести вече три века

Спектакълът Страстите Христови пази Оберамергау от болести вече три века

Баварското селце Оберамергау се пази от болести, благодарение на обет от 17 век.
Преди три века,  по времето когато върлува чумата, жителите на китното село започват да се молят на Господ и ден и нощ, за да ги предпази от смъртносната болест. И наистина чудото става, болестта на хилядолетието отминава Оберамергау.  След като на косъм се разминават с масова смърт, местните решават да дадат обет на Исус Христос като на всеки 10 години правят уникален спектакъл, който се казва Страстните игри или Страстите Христови. В него участват местни жители, които много умело възпроизвеждат последните седмици от живота на Христос, разпъването му на кръста, възкресението му.

Заради Извънредното положение, покрай Коронавируса, зрелищното представление се отлага за след две години - 2022 година. За съжаление над 450 000 зрители ще са разочаровани от отмяната на представлението. Билетите са купени още преди две години. През 90-те години е построен огромен амфитеатър на открито, който се отличава с едно уникално качество - невероятна акустика. Не е нужно да има никакво допълнително озвучаване. Можеш да чуеш всеки звук, без значение къде се намираш.

За събитието, което трябваше да се проведе тази година, беше предвиден нов театър, който да побира 4500 зрители. Постановката трябваше да продължи 6 часа, като 2000 човека бе предвидено да участват в 16 те действия. Но, уви тази година Китайският гостенин, който навести целия свят промени много неща.

Интересното е, че всички артисти трябва да са родени в селото или да са живели в него минимум 20 години.

Дрехите за актьорите се шият на ръка, а мъжете трябва да си отгледат истинска брада. Още една странност покрай представлението, ролята на Мария Магдалена трябва да се изиграе от девственица до 35 години. През 1990 година става скандал, тъй като до Христос застава възрастна актриса,майка на две деца.

Но, нека да ви разкажа малко и за това красиво селце в Бавария.

Оберамергау се намира на 20 км от Гармиш Партенкирхен - известен ски курорт. Селцето е известно освен със Страстите Христови, с невероятните си дърворезби. Казват му “Изрисуваното село” и това не е случайно.

На почти всяка къща има рисувани сцени, повечето от тях са религиозни, но има и такива, които са в съвременен стил. Селото е като галерия на открито и наистина представлява огромен интерес за туристите. Тук основният занаят е дърворезбата. Огромният кръст, който е поставен в центъра на селото е направен от местен майстор. Има и много забележителности, които могат да се разгледат.

Източник:

вестник Стандарт

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: