fbpx

Шест от най-красивите фонтани в Рим

Една от атракциите на древния град са изкусително красивите фонтани в Рим.  Фонтаните са не само удивителни, но и  разхлаждат туристите в горещите летни дни. Това не е само атракция, но и благословия за туристите и местните жители и едни от най-посещаваните забележителности в Рим. Какво по-добро от това да се спреш пред пред фонтана, да се  насладиш на невероятната гледка, да пийнеш от освежителната студена вода, да потопиш ръцете си. Уникално е! Не ги пропускайте, когато си търсите изгодни оферти за екскурзия до Рим.

Но нека се спрем на шесте от най-посещаваните фонтани в Рим:

1. Фонтан Ди Треви

Фонтанът Ди Треви в Рим

Фонтанът Ди Треви е най-известния и прочут. Няма човек, който не е чувал за него. Построен през 1762 г. след състезание между художници, продължило повече от век, той се въздига на мястото, където древният акведукт на Аква Дева е влязъл в града. Туристите хвърлят монети в басейна, смятайки, че по този начин един ден ще се върнат в Рим.  Наистина  си струва да го посетиш и да хвърлиш монета.

Но тъй като Рим има достъп до толкова много вода, папите през епохата на Ренесанса и Барока са се надпреварвали помежду си в  строене на грандиозни фонтани из целия Рим, ние ще ви покажем няколко от тях.

2. Четирите реки на Бернини в Пиаца Навона

Четирите реки на Бернини в Пиаца Навона

В миналото Пиаца Навона е използвана за морски битки. Нищо чудно, че нищо чудно, че днес е едно от най-посещаваните места в Рим. Три чешми са я украсили по оста си. Централната е сред шедьоврите на Джан Лоренцо Бернини.

3. La Barcaccia до Испанските стъпала

Испанските стъпала не биха били толкова удивителни, без фонтана „La Barcaccia“.

Историята на този фонтан е много интересна. Тя също е построена от Джан Лоренцо Бернини, както и доста от фонтаните в Рим. През 1598 г. особено силно наводнение запълва площада с около  един метър вода. След като водата се оттеглила, на площада останала полупотопена лодка.  След половин век Бернини решава да увековечи наводнението, като прави скулптура във формата на потънала лодка.

4. Фонтанът на костенурките в еврейското гето

Fontana delle Tartarughe. Фонтанът на Костенурката е скрит в еврейското гето в Пиаца Матеи.

Може би не е сред най-известните, но тази декоративна чешма винаги изненадва всеки посетител, който минава. Фонтанът се намира на площад Piazza Mattei, на границата на древното еврейско гето в Рим. Първоначално е имало  четирима мъже, които са носели четири делфина, от които е струяла вода над фонтана,  Но водата не излизала от устите на животните, заради ниското налягане. Поради тази причина делфините са махнати  и на тяхно място са сложени костенурки, които служат просто за украса.. Това е произходът на необичайната иконография на този фонтан, който днес е забавна атракция за деца, местни жители и туристи.

5. Фонтанът на жабите

Fontana delle Rana (фонтанът на жабите) в красивия и непознат квартал Coppedè си струва да се види.

Още едно уникално произведение на изкуството, сътворено от Джино Копеде. Той е проектирал не само този удивиделен бароков фонтан в Рим, но и целият квартал, който е кръстен на него.

6. Фонтана дел'Акуа Паола на Джаниколо

Фонтана на Джаниколо е един от най-големите фонтани в Рим, с прекрасни гледки.

Този фонтан е един от най-древните, който се намира на отсрещния бряг на река Тибър, на хълма Джаниколо. От тук може да се види голяма част от вечния град.  Римляните го наричат ​​Il Fontanone (Големият фонтан), след като неговият размер и позиция доминират в квартал Трастевере.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.