Село Ковачевица – място, където времето е спряло

Село Ковачевица – място, където времето е спряло

Уникално родопско село, където времето е спряло. Тук ще се почувствате като в 18 век. Калдаръмени улици, дървени огради, каменни къщи…всичко това ще ви пренесе назад във вековете, когато възрожденска България е била в разцвета си.

Ковачевица се намира на 23 км от град Гоце Делчев.  Селото е било място, където са се събирали хайдутите по време на  македонското освободително движение. Тук са родени Дели Коста и Дели Георги, едни от видните български хайдути.  Освен с историята си, Ковачевица е известно и със своята уникална възрожденска архитектура. Не случайно селото е признато за архитектурно-исторически резерват през  1977 г. А, къщите построени от дърво и камък, високите стобори и невероятните селски дворове са влезли не в един български възрожденски филм.
Село Кавачевица
Но, нека се поразходим из забележителностите на село Ковачевица.  Задължително трябва да посетите църквата “Свети Никола”, която е построена през 1847г.  Цялото население, заедно с ковачевските дюлгери са участвали в изграждането й. Църквата е вкопана в земята, заради разпорежданията на турските власти.
Църквата Свети Никола
Следващото нещо, което трябва да видите е Часовникова кула. Тя изпълнява и ролята на камбанария. Построена е през 1900г.
Часовниковата кула
Можете ли да си представите? Дори и основното училище “Индже Димитров” е архитектурен паметник.
Основното училище
Направо се възхищавам на тази архитектурна приказка – къщите направени от камък и дърво.
Улиците
Колко много години са минали, а Ковачевските къщи са стоят непокътнати. Като, че ли тук е някакъв друг свят, неподвластен на промените на времето.  Като тръгнете по калдаръмените стръмни улици, ще се почувствате наистина странно. Според историческите факти 10 български семейства на майстори-строители построяват първите къщи в долната махала на селото. Те са всъщност създтелите на Ковачевската архитектурно-строителна школа. В интерес на истината тези бежанци от Омотско са разпространили този архитектурен стил и в много други български села и градове. Навремето дюлгерството/строителството/ било един от най-тачените занаяти. Имало е време, когато от Ковачевица са излизали около 1200 нови майстори-строители. Най-често дюлгерите строели къщи, а не обществени сгради. И още един интересен факт – майсторите от школата са помогнали активно за повторното изграждане на Батак, след опожаряването му през Априлското възстание.
Изглед от високо
Ковачевица  е предпочитано място за почивка в Родопите за много българи и чужденци.
Невероятна архитектура в Ковачевица

 

Booking.com

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: