Седемте рилски езера

Който не е бил там, няма право да коментира, за всеки стъпил поне един път по билата на Рила планина, където в подножията като сълзици греят седем езера, то знае какво са природни красоти.

Смятан за едно от най-прелестните места „Седемте рилски езера” в България е разположено в северозападната част на Рила. За всеки поклонник на натуралните картини от природата, за любителите на туризма и походите, за всеки търсещ пълен релакс и комфорт сред чистота и свежест, то Рила е мястото за идеална почивка на планина във всеки сезон.

Езерата са разположени под форма на стъпала, които трябва да бъдат изкачени, за да се открият невероятните гледки.

3До средата на циркуса се открояват картини с много цветни поляни поместили всевъзможни цветя, гори от клек и лечебна хвойна, по висините започват скални масиви, обгръщащи езерата от всички страни.

Всяко езеро носи своето име, а известността им: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Ботаническото (Трилистника), Рибното, Долното, започват от горе на долу.

За да се стигне до местността Седемте Рилски езера се минава през Сапарева баня или през Рилския манастир. Всъщност пътища и пътеки много, но това са сред най-пожелаваните и удобни за туристите. Гледката е възхитителна и пленяваща, без значение пътя до там.

От връх Дамка, се открива синята и огледална повърхност на три от най-ниските езера. Следващите четири са скрити в подножието на стръмния склон. В самия старт на похода се показва най-малкото и най-високо лежащо езеро. При спускане на северозапад по склона, се простира второто езеро, чиято дълбочина се равнява на размера на осем етажна сграда. Имената на това езеро са няколко и са, както следва: Окото, Сърцето, Сълзата. Имената на езерата произхождат от вида и формата. Така например споменатото езеро носи три имена, защото е бистро като сълза, дълбоко като сърце, закътано като око. За туристите отправили се на изток гледка от пропаст и шумящи потоци, изливащи от най-високите езера ще ги спохожда. В студените зимни месеци по тези места могат да минат само опитни скиори и туристи планинари.

4Идва ред на малко спускане и нова прелестна гледка от Бъбрековидното езеро. Още по-ниско в дълбокия циркус се крие двойното езеро Близнак, а във водите му се оглежда връх Арамлиец. Надолу продължават зелени поляни и Ботаническото, Рибното и Долното езеро.За пълна почивка и релакс по местността Седемте Рилски езера се препоръчва отдиха през август месец. Тогава поляните са потънали в зеленина, чиста и студена бистра вода и прохладен въздух, сякаш всичко благоприятства за престои и почивка.

Тази местност е посещавана и любима за много хора още от началото на миналия век.

2Всяка година хиляди туристи изкачват голямата надморска височина само, за да се докоснат до красотата на Седемте рилски езера. Лесно достъпният лифтът, водещ директно до хижа Рилски езера е определящ фактор за притока на посетителите. За всеки решил да прекара няколко незабравими дни, зареждащи с много позитивизъм, настроение и емоции в околността работят още други хижи, а в близост са Паничшще и Сепарева баня, където могат да се наемат стаи в хотели, къщи за гости или вили за нощувки.

Сред интересните места около Седемте рилски езера е водопад Скакавица. Той е и най-високият водопад в Рила и част от резерват „Скакавица“. За туристите маршрута водещ до Скакавица е по-удобен през летния сезон. Целият отнема само час и половина.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

(1) Comment

  1. Жалин

    чудесни са

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.