fbpx

Самостоятелно пътуване до Рим -6 съвети за по-добро преживяване

Рим е един от най-красивите градове в световен мащаб. Не случайно е наречен "Град-музей". Когато се разхождате из Рим имате чувството, че обиколката на забележителностите и атракциите в Рим е всъщност музей на открито. Всяка улица, всяка църква, всяка сграда има своя собствена история. Всеки трябва да посети Рим, та дори и да е веднъж в живота.

И не забравяйте да хвърлите монета във фонтана Треви. Според легендата направите ли го, ще се върнете отново в Рим.

Фонтанът Ди Треви през деня.

Но, стига празни приказки. Нека да минем по същество.

Съвети за планиране на пътуване до Рим - как да извлечете максимума от посещението си

При положение, че искате да пътувате до Рим, вече имате някаква представа какво да посетите. Разбира се това са  Фонтанът Треви, Пантеонът, Колизеумът, Римският форум, Ватикана… За съжаление не сте единствени с това желание. Всеки иска да ги разгледа.  Ако ви се виси с часове на опашка, няма никакъв проблем, направете го. Но, ще си спестите време и нерви, ако последвате моите съвети.

1. Избегнете опашките за най-посещаваните забележителности.

Ако все пак искате да ги разгледате, направете го транзит. Не е нужно да чакате с часове, за да разгледате катакомбите на Колизеума или да загубите 4 часа за посещение във Ватикана, а всъщност да успеете да разгледате Сикстинската капела за 5 минути. Да влезете там само, заради тавана, рисуван от Микеланджело - заслужава ли си?Ако имате два или три дни в Рим, по-добре прочетете интересни факти за Колизеума и Сикстинската капела и  посетете други по-малко известни атракции.

  • Колизеумът е по-впечатляващ отвън.
Ако все пок искате да ги посетите,  отидете много рано сутрин или в по-малко натоварените дни. 

2. Как да надхитрим тълпите и да посетим най-известните атракции?

Ватикана

Най-доброто време за посещение на Ватикана е късно следобед. В останалото време е лудница. Най-добрият вариант за посещение на базиликата Свети Петър е около 18 часа. Входът към базиликата е безплатен и освен, ако наистина не се нуждаете от водач и се интересувате да чуете много исторически факти, не виждам причина да плащате за екскурзии за тази част от Ватикана. Единствено имате нужда от билет, за да отидете до върха на купола. В този случай може да закупите билети предварително, за да сте спокойни.
Ватикана вечер - доста по-спокойно е.

Пантеона

Ако искате да разгледате Пантеона на спокойствие, направете го половин час преди затварянето.  Но, трябва да се уверите, че не e твърде късно, тъй като не пускат хората точно преди затварянето. След, като успеете да влезете, може да останете и да разгледате на спокойствие. Пантеонът затваря окончателно, едва когато всички посетители излязат. 

Ако искате да видите Пантеона празен, опитайте се да го посетите половин час преди затварянето му.

Фонтана Треви

Отидете вечерта. Все още има хора, но напливът е доста по-малък.  Тогава ще можете да се насладите на тишината и спокойствието.
Фонтанът Треви през нощта - тишина и спокойствие.

3. Избягвайте реномираните и известни ресторанти.

Храната е един от големите фактори за добро преживяване не само в Рим. Италианските специалитети са много вкусни, но в повечето ресторанти ще ви отрежат главата до кръста. Разбирате за какво говоря, нали? Удоволствието ще ви излезе многооо скъпо. Затова моят съвет е да хапнете там, където го правят местните.

4. Наемете хотел в центъра, близо до Пиаца Навона.

Предимството на хотелите в центъра е, че от там можете да вземете всякакъв транспорт. В близост са най-търсените забележителности. Освен това можете да си организирате и добра пешеходна обиколка.„
Booking.com предлага страхотни оферти с намаление. Вижте ги:


Booking.com

Обиколка на Рим с велосипеди.

Лесно можете да стигнете пеша до основните забележителности като Пиаца Навона, Пантеона, Фонтана Треви и Испанските стъпала. До Ватикана и Колизеума можете да стигнете пеша от центъра на града. Но ако искате да проучите повече от Рим и да откриете някои от по-малко известните скрити скъпоценни камъни на града, можете да помислите да наемете велосипед или да се присъедините към една от екскурзиите с велосипед.

Можете да покриете големи разстояния за по-малко време и да извлечете повече от времето си в града. Ако мислите, че е по-добре да наемете кола, а не колело, вижте тук:

6. Допълнителен съвет: носете удобни обувки в Рим

Не подценявайте важността на добрите обувки, когато посещавате Рим. Разстоянията в Рим са много големи и ще се разхождате много. Ако краката ви болят, няма да можете да се наслаждавате много на забележителностите, нали?

И последен съвет. Не планирайте всяка минута от деня си предварително - позволете си малко време да опознаете местата по пътя. Огледайте се и ще бъдете изумени да видите колко скрити съкровища ще откриете в Рим: най-красивите църкви, прекрасната архитектура, тайните алеи и малките площади, фонтани

Ако смятате, че тази публикация е полезна, споделете я с приятелите си. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.