Перперикон е античен град в България останал от траките. Намира се на около 20 километра от Кърджали, в Южната част на Родопите. Разположен е върху скалист хълм.

Една от легендите за него,  че това място е било избрано от оракула на бог Дионис, заради отдалечеността и разположението му на върха на хълм. За тази днешна туристическа атракция, в миналото са воювали две тракийски племена – одриси и беси. Според много учени, занимаващи се с история, става въпрос именно за Перперикон. Мнението на археолозите и историците е, че Перперикон е населяван от тракийското племе беси, откъдето идва и страхопочитанието към Дионис и Орфей. По принцип бесите са били войнствено племе, което ревниво пазело своята територия от чужди набези. Но за съжаление  през 330 г. пр. Христа, бесите са покорени от Александър Македонски, а по-късно техен настойник става Римската империя.

В днешно време Перперикон е предпочитана туристическа дестинация, заради древните руини и легенди. Ето и малко от историята на този вечен античен град:

         1.      През 5000 г. пр.Хр. е изградено място за почитание на Дионис, като за целта е избран върха на скалист хълм.

2.      През X век, е изграден Перперикон, като целта е била той да стане светилище за боговете.

3.      През I век сл. Хр. – Бесите въстават срещу Римската империя.

4.      През V век тракийските племена, живеещи в Родопите са покръстени и са въведени в християнството.

5.      През XIV век – турците нападат и завладяват Перперикон, при което след отново покръстване на местното население.

 
Интересни факти за Перперикон:

През 2002 г. е открит малък кръст с лика на Христос и Дева Мария. Тази руина датира от преди 2000 години и мнозина вярват, че това са част от мощите на Светия кръст.

В река Перперишка има златни частици. В миналото Византийската империя е осъществявала огромни приходи от залежи на реката, поради което Перперикон е бил подложен на непрекъснати набези от съседните държави.

От началото на XXI век, край руините на Перперикон се провежда арт фестивал, който е свързан с древните празненства, които съвпадат с лятното слънцестоене.

Перперикон е един  от най-зашеметяващите антични градове не само на територията на България, но и на Балканите. И днес неговите руини предизвикват интерес, както от обикновените туристи, така и от археолози и историци.

Автор: Десислава Димитрова

Източник на снимките: Google Image

Вижте оферти за почивка близо до Перперикон, предоставени от booking.com

9876_1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.