Резерват Мантарица – уникална гледка в Родопите

Резерват Мантарица – уникална гледка в Родопите

Един от най известните резервати в Западни Родопи е „Мантарица”, в който е възможно отглеждането и съхраняването на различни застрашени животински и растителни видове. Мантарица е в близост до Велинград, една от най-търсените дестинации за почивка на планина.

Разнообразният релеф  позволява и  наличието на много местности, които способстват за развитието на определени видове растение и животни. Той е разположен върху красивите  прелестни местности –  Мантарица, Кайнаците, Петлите и много други.

Прелестни по своята същност околните  територии  ни пленяват със своята красота. Надморската височина на този  китен и доста обширен район е  1200 – 1900 м. Релефът със своето разнообразие и наличните доста заравнени места  дава възможност  за разпространяването на прекрасните  планински поляни    и сочни пасища. А стръмните склонове  на тази величествена местност са обрасли с вековни широколистни гори и на места иглолистни.

Този феномен може да се среща само в нашите красиви планини, с което трябва много да се гордеем. В резервата   се опазват и смесени девствени гори от  бор, ела, смърч и бук и други видове характерни за територията.

Един от най-защитените видове е глухаря, който  е заплашен от изчезване не само у нас, но и в Европа. Точно поради тази причина е създаден специално този резерват  с площ от 300 хектара и по-късно разширен с близо 1070 хектара,  заради включени и други растителни видове.

Освен глухаря, тук се срещат и други птици, като соколи, ястреби,  кълвачи, скален орел  и др. Има голямо разнообразие и от пойни птици – свраки, чинки, сойки и др.

Резерватът е богат и на много бозайници, твърде разнообразни по вид. Тук се срещат сърни, елени, кафява мечка, вълци, лисици, зайци, катерици, диви свине, диви котки и др. Освен този резерват, наблизо се намира и резерват  Беглика. Не по-малко впечатляващ със разнообразието си от животински и растителни видове. В него само  на Балканския полуостров  се отглежда храстовиден очиболец  и алпийско клонавче, единствено находище за България. Тук се охраняват и много растителни видове характерни само за този район и много други запазени и до днес следствие  промяната в околната среда.

Любителите туристи могат да посетят и местата, в близост до  резервата Мантарица, а именно забележителностите около Велинград.  Или да си направите една страхотна екскурзия в Родопите

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: