fbpx

Река Соча в Словения – красотата на тюркоазените води

Река Соча в Словения извира от красивата долина Трента в юлийските Алпи, на 1100 м. надморска височина. Тя тече по билото на най-високия връх Триглав, който е висок 2864 м.

Реката е дълга 140 км., като 41 км са в Италия. Тя се влива в Триесткия залив на Адриат

ическо море край град Монфалконе, като образува малка делтасъс среде обем на водите от 140 кубически метра на секунда. Соча е малка по големина, но за мнозина е една от най-красивите реки в Европа, предимно заради цвета на водите си, често сравнявани с изумруд или тюркоаз.

Променливата красота на река Соча в Словения

Изберете оферта за екскурзия в Словения, предоставена от grabo.bg,

2

Макар да е къса река, Соча е известна с панорамната си красота. Тя тече на юг, близо до границата между Словения и Италия. В горната си част река Соча тече през дълбока долина, която самата тя е подкопавала все повече. Варовито корито на реката ерозира и така се извайва още по-дълбока клисура. Същият процес се повтаря и с  притоците й, които се процеждат през тесни и дълбоки проломи. На това се дължи и фактът, че реката не може да промени посоката си, тъй като преминава през дълбоко дефиле, хромирано с хилядолетия. В равнините обаче, тя може да се разширява и да прелива. Според „Хроники за Езонциус” – латинското име на реката, коритото на Соча се е изменило в долната си част.  В началото реката тече в посока към Адриатическо море, близо до град Аквилея, където днес е лагуната Градо. Но след това се насочва на изток, като се свързва с по-малката река Сдоба и заедно оформят делта.

3

Соча и историята

- През 1500 г Леонардо да Винчи планира укрепления по Соча.

- През 1906 г е открит първият железопътен мост, в близост до Солкан.

- През 1915 г е първата битка при Соча.

- През 1916 г мостът до Солкан е взривен от отстъпващите австро-унгарски войски.

- През 1917 г се води последната 12-та битка при Соча с победа за австро-унгарската армия.

- През 1927 г е завършен новия мост при Солкан.

- През 1976 г  - земетресение опустошава долината на река Соча.

- През 1981 г е създаден национален парк „Триглав”. Първата еко пътека е по течението на Соча.

- През 2010 г границите на национален парк „Триглав” са разширени до 880 квадратни километра.

6

Интригуващи факти за река Соча в Словения

  1. В долината на Соча, близо до Солканския мост, е открито едно от най-големите праисторически гробища с над 7000 индивидуални гроба. Намерени са също и останки от селище от бронзовата и желязната ера.
  2. Най-известното стихотворение, посветено на Соча е патриотичната поема от Симон Грегорчич „На Соча”, в която реката е наречена „чистата дъщеря на планината”.
  3. Национален парк „Триглав”, откъдето извира Соча е единственият защитен резерват в Словения.
  4. Най-старата ботаническа градина в Словения се намира в близост до Бовец в долината Соча.
  5. Традиционното наименование на Соча в горната й част е Шнита.
  6. Солсанският мост е дълъг 220 м и пресича р. Соча в близост до град Солкан. Каменната арка над реката е широка 85 в и е втората по големина в света. Мостът е изграден през 1927 г- Преди това на същото място е имало друг мост, построен през 1906 г и разрушен от отстъпващите австро-унгарски части пре първата Световна война. Конструкцията е изградена от 4533 каменни блока.
  7. Статуята на Юлиус Куги. Той е словенец, подбрал 50 еко пътеки за любителите-туристи. През Втората Световна война е член на словенската съпротива. Прочува се със своята рискована, но успешна мисия за освобождаването на словенски алпинисти от концентрационния лагер в Дахау.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.