fbpx

Проклятието над Белинташ – мистика или реалност?

Какво има на Белинташ? Какви тайнствени сили го пазят? Защо има смъртни случаи? Защо един от двамата братя, които са намерили сребърната плочка на Себазий е починал? Защо местните се страхуват да говорят за него? Защо едни хора са като преродени, а други умират посещавайки го? Много въпроси, а за момента има само догадки.

Специални благодарности на авторите на снимките – Plamen Andreev, Николай Христов, Biser Yanakiev, Дора Тотова, Yanko Enev. Благодарение на тях, този разказ стига до вас.

В сърцето на Родопите се намира скалният масив „Белинташ“.  Много сме чували за него. Големи групи туристи го посещават всекидневно. Твърдят, че ги презарежда, че се чувстват страхотно. Аз лично не съм била там. В тази статия няма да се спираме на мястото, а на легендите за Белинташ, както и на историите, които местните разказват.

Според пророчеството на баба Ванга, Белинташ ще разкрие  тайните си след осмата жертва. До момента загиналите тук са 5. Първата жертва е единият от двамата братя, открили сребърната плочка на бог Себазий през 1972 г, двама са ударени от мълния и двама са паднали от скалите.

Но, да се върнем на Белинташ или още наречен „Камъкът на познанието“. Преди да ви запозная с легендите, нека разгледаме чудото, Природата по уникален начин е изваяла скалните масиви – Главата, Мечката и още доста, които внушават страхопочитание.

Тези, които са се качвали знаят за стръмните стълби, които трябва да изкачат, за да стигнат до каменното плато. Отгоре гледката е меко казано страшна. От стълбите се виждат халките, които според легендата са оставени от акустирането на Ноевия ковчег.

Горе може да се види т.нар. ритуална площадка. Според преданията тук са се събирали бесите. Улеите и правоъгълните дупки, които виждате на снимките са използвани за палене на ритуални огньове. Когато лумнел огъня, хвърляли вино. Жрецът гадаел бъдещето на племето, от това какво виждал във винените изпарения.

На долната снимка виждате „Шатрата“.  Според поверието, ако си потопите краката, ще бъдете здрави и благополучни.

Друга версия е, че това е полигон за извънземни кораби. Доказателствата за това са щерните – кръглите отвори. Спорно е как траките са  направили това чудо с перфектна форма на дълбочина почти 2 метра. Според археолозите дупките са на минимум на 6000 години.  Щерните събират дъждовна вода. Въпросът е защо древните са събирали там вода, при положение, че в близост има река. Според някои историци, траките са ползвали дъждовната вода, за да придобият  небивала сила. Не са странни само кръглите отвори. Цялото плато е в различни по размери отвори, улеи и линии.

Дори и снимките го потвърждават. Вижте тази. На пръв поглед облак, но като се вгледате какво виждате?

 

Още две версии има за мистериите на Белинташ. Едната е, че под скалите е заровено съкровището на Александър Велики. Може би точно заради него е пророчеството на Ванга. Иманярите до ден днешен копаят с надеждата да открият златната колесница на великия пълководец.

И последната версия е, че това място е средище на извънземни „богове“. Същества, които крият своите кораби под скалите. Притежават огромна сила и неподозирани за нас способности. Дали заради тях местните не желаят да посещават Белинташ? При всяко положение има нещо тайнствено и загадъчно и според мен то не е добро.  Според специалисти сребърната плочка, която е намерена там, символизира божество, което има извънземни корени. Според историците и археолозите Себазий, Дионис и Озирис са една и съща личност. А, знаем какво се говори сред научните среди за египетските божества, че напреднала извънземна цивилизация,.

За сега спирам с догадките. Насладете се на  несравнимата гледка на местността.

Клипът е предоставен с любезното съдействие на Кирил Желев – Чиро.

Ето още снимки да се полюбувате на гледките.

По материали от книгата „Топ мистериите на България“, автор Слави Панайотов – The Clashers.

Какви са вашите впечатления за Белинташ?

Споделете в коментарите.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.