fbpx

Праисторическа пещерна живопис в Пещерата Ласко, Франция

В пещерата Ласко са открити най-старите пещерни рисунки в света, още от времето на магдаленската култура през горния палеолит. Рисунките се отличават със своята динамичност и перспектива. Праисторическите художници са имали доста добри познания за анатомията на човека и животните. Най-много рисунки има с коне след това елени и зубри, бизони и диви кози.

Лъвовете и пещерните мечки са рядко изобразявани, но най-малко рисунки има с хора – само на една от стотиците рисунки е изобразен човек. Той е с маска и до него има ранен бизон със сведена глава и вдигната опашка – готов за битка, редом с тичащ носорог.

Рисунките се отличават с голямо разнообразие на цветове. Боите са с естествен произход жълтото, червеното и кафявото са от скали с различни съединения на желязото, черното е от въглища, а четките използвани за рисуване са от козина или мъх. Използвани са и парчета кожа, които са били потапяни в боя и притискани в скалата – този метод се нарича щамповане.

След Втората световна война пещерата е отворена за туристи и тогава се появяват първите признаци за повреждане на скалните рисунки, поради издишването на прекалено много въглероден двуокис от посетителите. През 1963 г. пещерата е затворена за посещение и по този начин картините са запазени от унищожение, но през 2001 г. екосистемата на пещерата е нарушена от колонии от гъби и други микроорганизми, развиващи се върху скалите. Сега само избрани учени влизат за да продължат проучванията си само за няколко дни.

На 200 метра от входа на пещерата е създадени копия на пещерата за да могат посетителите все пак да се докоснат до уникалните рисунки на Ласко. Копията са създадени с естествени бои и праисторически техники.

Пещерата Ласко е открита по случайност от четири момчета. Те си разхождали кучето в гората и случайно пада в дупка. Децата веднага отишли да го спасяват и като влезли в тесен процеп открили че води до вход на пещерата. Момчетата споделили за находката в училище и на отец Анри Брьой, който е бил учен в сферата на праисторията. След това са дошли още изтъкнати учени и археолози.

Вижте видео:

http://archeologie.culture.fr/lascaux/en/node/9028/puits

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.