Полуостров Халкидики, Гърция

Полуостров Халкидики, Гърция

Полуостров Халкидики напомня едно  Райско кътче, където може да се насладите на невероятна природа, перлени плажове, кристално чиста вода, галещо кожата ви слънце. Само природата може да сътвори такава красота.

1

Ще останете без дъх от  всички природни забележителности в Халкидики, ще имате чувството, че се намирате в приказка, а като сложим и невероятните оферти за почивка ще бъдете направо на седмото небе..

Полуостров Халкидики  се намира в Егейско море, в Северна Гърция.  Разположен е между Орфанския залив и Солунския залив. Има вид на тризъбец, тъй като има общо три разклонения. Това са Атон, Ситония и Касандра. Релефът на повечето места в полуостров Халкидики е планински. По цялото протежение на Атон се намира планината Света гора, с най-висок връх Атон. Това е най-високото място на целия Халкидически полуостров.

Вижте карта на Халкидики:

Според археологическите находки в  пещерата Петралона, в Халкидики е имало живот още преди 700 000 г. Според легендите от гръцката митология, на това място е погребан Енцелад.

По-голямата южна част от Халкидики се заема от ном/ основна административна единица Гърция/ Халкидики. Северната част на полуострова е принадлежност на ном Солун, а на югоизток граничи със Света гора – планинска верига в Атон, в която има много манастири. Крайбрежната ивица се простира в продължение на над 500 км. Плажовете са чисти, поддържани, а водата – кристална.

Най- известните градове на полуостров Халкидики са Касандра, със столица Касандрия, Неа Пропонтида, със столица Неа Мудиния, Ситония, със столица Никити, Атон, изумруденият остров Тасос.

Област Централна Македония
Център Полигирос
Население 109 587 (2005)
Място 33
Площ 2 918 km² Място 17
Гъстота на населението 37,6/km² Място 42
Брой деми 14
Брой общини няма
Пощенски код 63x xx
Телефонен код (+30) 237×0, 23990
Номер на кола ΧΚ
ISO 3166-2 код GR-64
Уебсайт www.halkidiki.com

Климатът на Халкидики е тропичен и дава възможност  туристите да започнат да посещават това чудно място още  през месец Май. За съжаление през този период морската вода все още не е много топла и не е подходяща за плуване. Зимата в Халкидики е  кратка. Обхваща периода от  декември до март. През този период са и повечето валежи. В повечето случаи зимните температура са около 10- 15 градуса. В много редки случаи могат да паднат под нулата. Именно тогава се наблюдават засилени снеговалежи. През летния сезон температурите са високи, но поради усилените морски течения са поносими. Поради това, че  умерените ширини са близо, тук се усещати пролетта и есента. Обикновено пролетта е през месеците март и април, а есента – през ноември. Септември е месецът, най-благоприятен за спокойна и активна почивка, тъй като температурите на морската вода и въздуха са перфектни.

Столицата на Халкидики, е Полигирос. До нея може да се стигне както по суша и вода, така и по въздух. Най-близкото летище е Солун.   В Халкидики има голям избор на заведения, хотели, ресторанти, които могат да задоволят и най-взискателните посетители.  Нощният живот кипи и никога няма да ви у скучно. Да не говорим за многообразието от таверни, които предлагат традиционна гръцка кухня.  Любителите на археологията също има какво да видят. В района има много исторически паметници и забележителности – пещери, манастири, невероятна архитектура.  Освен това има голям избор и на водни спортове, колоездене или планински преходи. С една дума, има всичко за всеки, в зависимост от интересите.

Автор:

Десислава Димитрова

Източник:

http://www.halkidiki.com/

  Вижте още за интересни неща за Халкидики:

    Забележителности и плажове в Халкидики

   Фотогалерия на Халкидики

 

  Разгледайте още от Гърция:

   остров Родос

   остров Крит

   полуостров Атон

Исторически и природни забележителности в Гърция:

  Забележителности на остров Родос

  Забележителности на полуостров Атон

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: