Подземните чудеса на пещерата Постойнска яма/пещерата Постойна/ и Предямския замък в Словения

Подземните чудеса на пещерата Постойнска яма/пещерата Постойна/ и Предямския замък  в Словения

Пещерата Постойнска яма в Словения е една от най-посещаваните забележителности, на около 50 км от столицата – Любляна. Много туристи идват специално заради 20 – километровия лабиринт от подземни тунели и зали на три различни нива.

Пещера Постойска яма в Словения - група туристи разглеждат.
Пещерата Постойска яма в Словения – група туристи разглеждат.

Вижте оферти за екскурзии в Словения, предоставени от grabo.bg.

Ако все още се двоумите относно избора на оферта, то продължете с четенето.

Издълбани са от река Пивка, която преминава през най-ниското ниво на пещерата. Температурата в подземния лабиринт е постоянна – 8 градуса по Целзий. Пещерните образувания в една от частите на пещерата са от чист калцит, докато в останалите части и тунели има и други химични елементи като желязо и магнезий, откъдето идват и цветовете на сталакмитите и сталактитите – от жълто и оражево, до червено, кафяво и черно.

Входовете на пещерата предизвикнат вълнение и притеснение. В словенските пещерни тунели и зали има величествени сталактити, сталакмити, необичайни животни и дори скрито съкровище.
Какво има под повърхността на пещерата Постойнска яма  или Постойна в Словения?

Сталактити и сталагмити в пещерата Постойнска яма
Сталактити и сталагмити в пещерата Постойнска яма

Постойнска яма е известна като Старата пещера. Най-старите следи от човешко присъствие в тази част датират отпреди 50 000 години. Древните обитатели са оставили кости на изчезнали животински видове( трофей на праисторически ловци) и каменни сечива. Точно до входа към мрежата от тунели и зали е т.нар. Зала на посвещенията, където в миналото посетителите на пещерата издълбавали надписи по стените. Най-старите посвещения датират от ХIII  в. В стария проход, водещ до вътрешността на пещерата, има подземна железница, построена през 1882 година. Вижда се как част от тунела е покрита със сажди – по времето на Втората световна война тук е имало склад за гориво на нацистите, който е взривен от група партизани начело с Тадик Садовски – Томо.

Какво да разглемаме в Словения?

В долината на река Пивка има две сезонни карстови езера – Палшко Йезеро и Пателинско Йезеро. Най-подходящото време да ги потетите е пролетта и ранното лято, защото през есента пресъхват. Струва си да посетите замъка в село Прем, както и  малкия открит музей и готическата църква „Свата Троица” близо до манастира в Плетере.

Една необикновена забележителност – подземното царство на пещерата Постойнска яма или още пещерата Постойна в Словения

Подземната железница в пещерата Постойнска яма в Словения.
Подземната железница в пещерата Постойнска яма в Словения.

Туристическата пътека в Постойнска яма покрива само малка част от тунелите на средното ниво. Тя е дълга 5.5 км, от които 4 км се изминават с подземната железница, а останалите 1.5 км – пеша, с помощта на екзкурзовод. Подземната железница откарва посетителите в залата, наречена „Разпятие”. Преди време сводът й се срутва и затова подът е покрит с останките от гигантски сталактити, а от тавана са останали да висят някои по-малки. След това маршрутът за посетители минава през Красивите пещери – Залата на спагетите, чийто таван е украсен с тънки, подобни на спагети скални образувания, Бялата зала, в която има великолепни белоснежни образувания, и Червената зала, където стените имат високо съдържание на желязо.

Необикновения „диамант” – сталагмит в пещерата Постойска яма

"Диамантът" - 5 метров сталагмит в пещерата Постойска яма.
“Диамантът” – 5 метров сталагмит в пещерата Постойска яма.

В концертната зала е символът на цялата пещера и това е 5-метров блестящ сталагмит, известен като Диаманта. Сред  другите образувания в залата са Органът – това е натрупване от калцит във формата на водопад на една от стените на пещерата.

Концертната зала е една от най-големите в Постойската яма. Освен, че е красива, тя се слави и с великолепната си акустика. На концертите, които се провеждат тук, са присъствали хиляди хора. Концертната зала е инертна от геоложка гледна точка – с други думи процесът на формиране на склални образувания е спрял.

„Разбойническата крепост” или още Предямски замък  в Постойнската яма

Предямски замък в Словения.
Предямски замък в Словения.

Пещерата е на 11 км от Предямския замък, който се издига на 123-метрова скала под арката на входа към Варовиковата пещера, издълбана от река Локва. Първото укрепление на това място е построено през XVI в. В замъка е живял словенския Робин Худ от XV в. – рицар и разбойник на име Еразъм Люгер. През 1483 г., крепостта е обсадена по време на Австро-унгарската война. Благодарение на мрежата от подземни тунели, защитниците на замъка излизат навън необезпокоявани и се снабдяват със свежи продоволствия, извършват диверсии и оставят малки подаръци на водача на противниковата армия, в знак на подигравка. Приключенията на Еразъм приключват, когато е предаден от единия от слугите си.

Мрежата от тунели в пещерата  Постойнска яма

Мрежа от тунели в пещерата Постойнска яма в Словения.
Мрежа от тунели в пещерата Постойнска яма в Словения.

За Предямската пещера съществува легенда, че има тайни тунели, които някога са били използвани от защитниците на замъка и в които е скрито съкровището на рицар-разбойник. Мрежата от естествени коридори и стари тунели е свързана с катакомбите на двореца. По време на въоръжени конфликти, местното население търси убежище под крепостта и крие принадлежностите си в пещерите.

Животни в пещерата Постойнска яма

Животни в пещерата Постойнска яма в Словения. Протей
Животни в пещерата Постойнска яма в Словения. Протей

Знаете ли, че Протеят е единственото европейско животно, което се е адаптирало да живее изключително в подземните води. То няма очи и пигментация на кожата, но има много добре развити слух и обоняние. Екземпляри от този вид достигат дължина 20 – 30 см и тежат приблизително 15 грама. Възрастните запазват много ларвовидни характеристики( явление, наречено неотения), включително външни хриле. Видът се среща единствено в пещерите на Динарските Алпи и Карстовото плато.

Освен този животински вид, тук се наблюдава популация на водни охлюви, прилепи, различни насекоми, саламандри и ракообразни.

Ако вече успяхте да си представите как пътувате с подземната железница, как с огромно внимание слушате своя гид, как разглеждате с удоволствие невероятните скални образувания в пещерата и се наслаждавате на Предямския замък, издълбан с скалите, то е време да намерите и хотел и транспорт, за да осъществите това уникално преживяване.

 Вижте още какви забележителности  и екскурзии и почивки да разгледате в Словения.

Лечебните минерални води на изумруденото езеро Блед в Словения

 

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: