Почивка във Вършец – курорт, известен със своите минерални извори и спа процедури

11

Вършец е разположен в голяма долина по поречието на река Ботуня,  в подножието на връх „Тодорини кукли”. Мекият планински климат е подходящ за ефективно балнеологично лечение и профилактика, а наличието на топли минерални извори го правят един изключително ефективен санаториален курорт.

Гр. Вършец има 8000 жители, на 85 км. северно от София и 30 км  южно от областния център Монтана.  Градът е с богато историческо минало.  Сведения за  лечебни процедури се пазят още от Римско време, а преди 160 години в него започват да се лекуват заболявания на сърцето, на опорно двигателния апарат и на нервната система. Минералните му извори са уникални ( Подобен минерален състав на водите могат да се намерят в  Аржентина, Еквадор и Индия.) Градът е разположен  в недрата на  обширни гори, което обуславя чистия въздух, леко влажен и действащ успокояващо. Тук се намира вторият по големина  природен парк на Балкански полуостров  (след Борисовата  градина).

Във Вършец има достатъчно хотели, вили, къщи за гости., които предлагат услугите си на гостите на града. В града освен  санаториуми съществуват и туристически дестинации. Така например в центъра му се намира парка ”Иванчова поляна” . В нея се е и  „Пътеката на здравето” – едно прекрасно място  както за гимнастика и отмора , така и за възстановяване на сърдечно болни. Местните вярват, че измиването със сутрешна роса в „Иванчова поляна” е лечебно. Освен това тази местност е прекрасна дестинация  за пикник сред природата.

Друго разкошно място за излет се намира на 5 км южно от града  до квартал „Заножене” местността  „Водопада” двукаскаден водопад на река Орловщица.

На 13 км от града се намира Клисурският манастир „Св.св. Кирил и Методий”, основан през тринадесети век той е отворен всеки ден.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От град Вършец има туристическа екопътека до Старопланинският връх „Тодорини кукли” Представлява група от  4 върха наподобяващи женска фигура. Те са на 10 км от Вършец.  При ясно време от върха може да се види на северозапад връх Ком, на североизток – Врачанския балкан, ана север  Монтана и Берковица.

Легендата гласи, че красивата мома Тодора решила да се омъжи за оня момък, който тръгне посред нощ, стигне на върха и остави знак, че е стигнал до там. Никой не намерил смелост да го направи, Тодора се ядосала, грабнала своята хурка и потеглила към върха. Тя стигнала забола хурката си (кукла) и след малко решила да си тръгне. Но нещо я  дърпало и не я пускало да си тръгне. Тодора се уплашила, че черни веди са я хванали, дръпнала се силно и… полетяла в пропастта. На сутринта намерили забодената хурка като знак, че Тодора е била тук, но  и вестта, че тя е паднала в пропастта.  През нощта, в тъмнината Тодора забила хурката си в края на полата си…

33

И  на последно място от Вършец може да се стигне до още един туристически обект.  Става дума за едно природно образувание, един природен феномен, който просто е задължително да посетите. Да, става въпрос за пещерата „Леденика”

44

Автор: Иван Иванов

Снимки: Google  image

Вижте оферти за почивка във Вършец:

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: