Защо трябва да посетите Хисаря най-малко веднъж в живота си

август 2, 2013 0 Comments

Най-после идва жадуваната отпуска, но се чудите къде да я прекарате? Пърженето в собствен сос на плажа до морето с мирис на евтино плажно масло вече ви дотегна? Пенсионер сте и искате да бродите надлъж и шир из своята родина?

Отчаяно безработен сте и ви писна да висите по сайтове и интервюта?
Но стига съм се правел на гадател. Съвсем добронамерено ще ви спретна една виртуална разходка, която да ви помогне да вземете правилното решение относно вашият отдих. Крайната цел ми е да ви убедя да отидете на  почивка В Хисаря.
Преднамерено амбициозно, но преди да ме съдите, че ви се бъркам в плановете прегледайте моя разказ и приложените снимки. После пак ще си говорим. Започвам право в целта. Къде се намира Хисаря?

ХИСАРЯ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Местоположение
Склоновете на планината Средна гора в  плавното им преливане  към Горнотракийската низина са дали убежище на това красиво градче. В съседство се намира град Карлово, а областен център е Пловдив. Дали е Южна или централна България, все е вярно.
Строг географски термин му отрежда точно 360 метра надморска височина. Надявам се вече сте го намерили на картата на малка и симпатична България?

Климат
Идвайки на почивка В Хисаря ще се чудите какво е времето. И какви дрехи да сложите в куфара предвид моментния сезон.
Не е нужно да си взимате алпийска екипировка, защото зимата е мека и топла и не се задържа много сняг. Освен това е закътано и няма бръснещ северняк. Пролетта и есента тук са като сезони близнаци - топли, слънчеви и наднормено продължителни. Лятото си е горещо, особено юли и август. Съвсем нормално за преходно континентален климат.
Температурата на въздуха е 11,5 градуса средногодишно при ниска влажност.

ХИСАРЯ ИСТОРИЯ

История

След времето мисля да ви зашеметя с малко факти от великата история на Хисаря.
Градчето съществува от праисторически времена. Богатите Минерални извори И благоприятният климат са способствали още през V, IV век преди н.е. тук да възникне праисторическо селище. По тракийски времена е част от Одриската държава.
Тогава са построени тракийските култови селища в Старосел, които в момента са обект на голям археологически и туристически интерес. Идвайки на почивка в Хисаря вие няма как да не ги посетите.
Това прекрасно място достига истински разцвет, когато провинция Тракия е завладяна от римляните. Лично римският император Диоклециан кръщава този град Диоклецианопол и се погрижва за впечатляващата му сигурност. В тези римски времена са построени крепостни стени и кули, които по своята архитектура и укрепителната мощ държат първенство Като всеки древен град, Хисаря е носил много имена - Севтополис, Аугуста, Топлица и Алексиополис. Самите разбирате, че няма как да вметна всички факти, но по време на вашата почивка в Хисаря ще научите всичко каквото ви вълнува от опитни екскурзоводи.

ХИСАРЯ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА

Природни богатства
Ех, каква славна история? И причината за нея са уникалните минералните извори. Време е да им отделим няколко реда. Бройката на изворите е 22, но не тя е важна.
Минералните води имат направо магически способности с неоспорими лечебни качества.
Всеки извор има различна температура и съответно физикохимични характеристики.
Добри специалисти в бранша ще направят най-доброто за вашето здраве през вашата почивка в Хисаря. Самият факт, че тук за първи път в България се прави анализ на минерална вода и това дава началото на българското балнеолечение е достатъчно красноречив. Вашата почивка в Хисаря ще бъде обогатена от интересни предания и романтични легенди за почти всеки извор.
Ще разберете, че българските традиции са нещо наистина уникално и ще се потопите в един приказен свят, почти отсъстващ в наши дни.

ХИСАРЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Забележителности
Какво да пропуснете, когато посетите Хисаря?
Илюзия е, че с едно посещение в града ще можете да се насладите на всичко, което заслужава интерес. Затова без да влагам амбиция за изчерпателност ще ви спомена само най-важните места, а вече дошли на хисарска територия вие ще прецените, според вкусовете и дължината на престоя си на какво да обърнете внимание.
Хронологично започвам с археологическия музей. В него ще видите внушителни сбирки етнографски и археологически експонати от тракийско, римско и византийско времена - златни, сребърни и бронзови монети, съдове, мраморни плочи, статуи, колони и други предмети
Отивате в Хисаря, без да отделите време за местната култура, изкуство и автентичен фолклор... Шегувате се, нали?
Средище на всичко това е читалище "Иван Вазов", създадено преди повече от век и кръстено на патриарха на българската литература с личното негово съгласие.
В това  светилище на нашата култура се пазят книги с автограф на Вазов и метален печат
с неговия образ. Не си носете книги, в читалището има богат библиотечен фонд.
Вашите културни развлечения ще включват посещения на театър, изложби, поетични вечери, концерти. Ще се запознаете с народните традиции, занаяти, песенен и танцов фолклор.

ХИСАРЯ ПОЧИВКА

Природа
Грехота е да не се насладите на красотата на местната природна среда. Става дума за паркове с огромна площ и стотици екзотични растения в тях.
Да не забравим и летния театър. Щом и за Министерския съвет тук е изградена база за лечение и възстановяване значи това е проверено място.
Смесените широколистни и иглолистни гори също са прекрасни кътове за отдих.
Почивката в Хисаря е идеално място за запалените туристи предвид пешеходните маршрути и кътчетата за отдих в сърцето на уханни горички.
Нямате идея колко много неща ви спестявам, но добре виждам, че взехте мъдро решение и ви поздравявам за това.

Ако съм успял да ви убедя, че Хисаря е една подходяща за вас дестинация, то вижте  страхотните оферти, които се предлагат от Grabo.bg.

Автор: Иво Вълчев

Снимки: Google изображение

One thought on “Защо трябва да посетите Хисаря най-малко веднъж в живота си”

  1. Радвам се че ни пишете и се надявам и за на пред да е така.Много мои бивши колеги прекарваха своите почивки именно в Хисаря и винаги се връщаха много доволни, от природата, обслужване и като цяло, са успели да си починат добре.Не знаех, че ккогато провинция Тракия е завладяна от римляните са се получли толкова много неща и , челЛично римският император Диоклециан кръщава този град Диоклецианопол . Но не съмнено и тогава са знаели какво богатство има там и какъв чист въждух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *