Защо трябва да посетите Хисаря най-малко веднъж в живота си

Защо трябва да посетите Хисаря най-малко веднъж в живота си

Най-после идва жадуваната отпуска, но се чудите къде да я прекарате? Пърженето в собствен сос на плажа до морето с мирис на евтино плажно масло вече ви дотегна? Пенсионер сте и искате да бродите надлъж и шир из своята родина?

Отчаяно безработен сте и ви писна да висите по сайтове и интервюта?
Но стига съм се правел на гадател. Съвсем добронамерено ще ви спретна една виртуална разходка, която да ви помогне да вземете правилното решение относно вашият отдих. Крайната цел ми е да ви убедя да отидете на  почивка В Хисаря.
Преднамерено амбициозно, но преди да ме съдите, че ви се бъркам в плановете прегледайте моя разказ и приложените снимки. После пак ще си говорим. Започвам право в целта. Къде се намира Хисаря?

ХИСАРЯ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Местоположение
Склоновете на планината Средна гора в  плавното им преливане  към Горнотракийската низина са дали убежище на това красиво градче. В съседство се намира град Карлово, а областен център е Пловдив. Дали е Южна или централна България, все е вярно.
Строг географски термин му отрежда точно 360 метра надморска височина. Надявам се вече сте го намерили на картата на малка и симпатична България?

Климат
Идвайки на почивка В Хисаря ще се чудите какво е времето. И какви дрехи да сложите в куфара предвид моментния сезон.
Не е нужно да си взимате алпийска екипировка, защото зимата е мека и топла и не се задържа много сняг. Освен това е закътано и няма бръснещ северняк. Пролетта и есента тук са като сезони близнаци - топли, слънчеви и наднормено продължителни. Лятото си е горещо, особено юли и август. Съвсем нормално за преходно континентален климат.
Температурата на въздуха е 11,5 градуса средногодишно при ниска влажност.

ХИСАРЯ ИСТОРИЯ

История

След времето мисля да ви зашеметя с малко факти от великата история на Хисаря.
Градчето съществува от праисторически времена. Богатите Минерални извори И благоприятният климат са способствали още през V, IV век преди н.е. тук да възникне праисторическо селище. По тракийски времена е част от Одриската държава.
Тогава са построени тракийските култови селища в Старосел, които в момента са обект на голям археологически и туристически интерес. Идвайки на почивка в Хисаря вие няма как да не ги посетите.
Това прекрасно място достига истински разцвет, когато провинция Тракия е завладяна от римляните. Лично римският император Диоклециан кръщава този град Диоклецианопол и се погрижва за впечатляващата му сигурност. В тези римски времена са построени крепостни стени и кули, които по своята архитектура и укрепителната мощ държат първенство Като всеки древен град, Хисаря е носил много имена - Севтополис, Аугуста, Топлица и Алексиополис. Самите разбирате, че няма как да вметна всички факти, но по време на вашата почивка в Хисаря ще научите всичко каквото ви вълнува от опитни екскурзоводи.

ХИСАРЯ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА

Природни богатства
Ех, каква славна история? И причината за нея са уникалните минералните извори. Време е да им отделим няколко реда. Бройката на изворите е 22, но не тя е важна.
Минералните води имат направо магически способности с неоспорими лечебни качества.
Всеки извор има различна температура и съответно физикохимични характеристики.
Добри специалисти в бранша ще направят най-доброто за вашето здраве през вашата почивка в Хисаря. Самият факт, че тук за първи път в България се прави анализ на минерална вода и това дава началото на българското балнеолечение е достатъчно красноречив. Вашата почивка в Хисаря ще бъде обогатена от интересни предания и романтични легенди за почти всеки извор.
Ще разберете, че българските традиции са нещо наистина уникално и ще се потопите в един приказен свят, почти отсъстващ в наши дни.

ХИСАРЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Забележителности
Какво да пропуснете, когато посетите Хисаря?
Илюзия е, че с едно посещение в града ще можете да се насладите на всичко, което заслужава интерес. Затова без да влагам амбиция за изчерпателност ще ви спомена само най-важните места, а вече дошли на хисарска територия вие ще прецените, според вкусовете и дължината на престоя си на какво да обърнете внимание.
Хронологично започвам с археологическия музей. В него ще видите внушителни сбирки етнографски и археологически експонати от тракийско, римско и византийско времена - златни, сребърни и бронзови монети, съдове, мраморни плочи, статуи, колони и други предмети
Отивате в Хисаря, без да отделите време за местната култура, изкуство и автентичен фолклор... Шегувате се, нали?
Средище на всичко това е читалище "Иван Вазов", създадено преди повече от век и кръстено на патриарха на българската литература с личното негово съгласие.
В това  светилище на нашата култура се пазят книги с автограф на Вазов и метален печат
с неговия образ. Не си носете книги, в читалището има богат библиотечен фонд.
Вашите културни развлечения ще включват посещения на театър, изложби, поетични вечери, концерти. Ще се запознаете с народните традиции, занаяти, песенен и танцов фолклор.

ХИСАРЯ ПОЧИВКА

Природа
Грехота е да не се насладите на красотата на местната природна среда. Става дума за паркове с огромна площ и стотици екзотични растения в тях.
Да не забравим и летния театър. Щом и за Министерския съвет тук е изградена база за лечение и възстановяване значи това е проверено място.
Смесените широколистни и иглолистни гори също са прекрасни кътове за отдих.
Почивката в Хисаря е идеално място за запалените туристи предвид пешеходните маршрути и кътчетата за отдих в сърцето на уханни горички.
Нямате идея колко много неща ви спестявам, но добре виждам, че взехте мъдро решение и ви поздравявам за това.

Ако съм успял да ви убедя, че Хисаря е една подходяща за вас дестинация, то вижте  страхотните оферти, които се предлагат от Grabo.bg.

Автор: Иво Вълчев

Снимки: Google изображение

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

One thought on “Защо трябва да посетите Хисаря най-малко веднъж в живота си

  1. Радвам се че ни пишете и се надявам и за на пред да е така.Много мои бивши колеги прекарваха своите почивки именно в Хисаря и винаги се връщаха много доволни, от природата, обслужване и като цяло, са успели да си починат добре.Не знаех, че ккогато провинция Тракия е завладяна от римляните са се получли толкова много неща и , челЛично римският император Диоклециан кръщава този град Диоклецианопол . Но не съмнено и тогава са знаели какво богатство има там и какъв чист въждух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: