fbpx

На море в Гърция – история, забежителности, климат

Гърция е една от най-посещаваните държави на Балканския полуостров. Тя е средище на култура, туризъм, изкуство, философия и демокрация. Нейните исторически паметници са световно известни.

4

Това е една страна с изключително богата история, невероятни плажове и топъл климат. Поради тази причина  тук ежегодно идват хиляди туристи от цял свят, за да прекарат една невероятна почивка в Гърция. Разбира се заради своите плажове и климат, Гърция предимно разчита на туризма, икономиката й е насочена почти изцяло в тази сфера, а офертите за почивка са наистина много изгодни.

Къде се намира Гърция?

Географското положение на южната ни съседка е изключително добро. Намира се в южната част на Балканския полуостров. Заобиколена е от няколко морета/Критско, Егейско, Средиземно и Йонийско море/, което благоприятства развитието на туризма и прави почивката в страната желана дестинация.

1

Територията на Гърция е съставена от много острови, който са над 20% от цялата й площ. Най-големия остров е Крит. Основните островни групи са Спорадски, Цикладските и Йонийските.

Тази част на Гърция, която е на сушата се нарича Континентална. Тук е включен и полуостров Пелопонес, който от Карибския залив от континента.

2

Климатът на Гърция е средиземноморски, като голямо влияние имат субтропичните влияния, които навлизат от Север.

Каква е историята на Гърция?

Прадедите на гърците са едно беотийско племе от град Граеа, колонизирало през 8 век Южна Италия. От там идва и днешното име на Гърция. Името на тази средиземноморска перла има различно звучене. Някои са наричали племето Graecia, а други Yunans/йонийци/.

В древността гърците са се смятали за наследници на римляните, поради колонизацията на Южна Италия от техните прадеди. Поради, което влизат в употреба и названия като ромей и елини/през годините това наименование изчезва и се появява отново след Гръцкото възраждане. Въпреки всичко жителите на някой области като Южна Македония, продължават да наричат гърците „Ромеи”, а в Тесалия им казвали елини, въпреки, че почти никои не употребявал тази забравена дума.

3

Няма какво да се лъжем, Гърция е била велика държава в миналото. Като се започне от древните полиси, премине се през развитието на демокрацията и философията и се стигне до създаването на Византийската империя, чиято столица става Константинопол. За съжаление Велика Византия се разпада след Четвъртия кръстоносен поход. След което от великолепието на Византийската империя остават само спомени. Гърция е разделена на две части, които се управляват от венецианци от една страна и франки от друга. През 1453 г. започва началото на турската окупация над Балканския полуостров и Гърция пада в ръцете на Османската империя. Едва през 1830 г. Успява да извоюва своята независимост и нейна столица става Атина. През 1940 година Италия се опитва да навлезе в територията на Гърция, но гърците не се дават и през 1946 става Гражданска война. През 1974 г. Гърция от монархия става република, а през 1981 г е приета в Европейския съюз.

С какво се препитава Гърция?

След като е приета в ЕС, икономическото положение в страната бързо се развива в положителна насока. Както сами се досещате, нашата съседка набляга предимно на почивките и туризма и това е около 70% от цялата й икономика. Гърция е на трето място в света и по  производството на кораби за флота.

Освен с корабостроене и туризъм, в икономиката на Гърция участват и селското стопанство и добива на въглища, никел, боксит. Хранителната, текстилната и дървообработващата промишленост също са добре развити. Дял в икономиката имат и машиностроенето и металообработването.

5

В днешни дни Гърция е предпочитана дестинация за милиони туристи от цял свят. Гръцките градове са красиви и поддържани, а плажовете са чисти и просторни. Всеки посетил тази чудесна страна, ще остави в сърцето си един мил спомен за една почивка граничеща с приказка.

За Вашето добро настроение!

Автор: Десислава Димитрова

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.