Пешеходни маршрути около Велинград

Пешеходни маршрути около Велинград

Живописният Велинград предлага множество еко пътеки и маршрути за любителите на пешеходния туризъм. В тази статия ще Ви дадем малко информация за някои от тях, но със сигурност, всеки един ще спре дъха Ви с безграничната си красота. Публикацията е част от пътеводителя за почивка във Велинград.

   1. Пашови скали

Изглед от Пашови скали - източник на снимка Уикипедия.

Едно от местата, които трябва да посетите, са Пашови скали – кратка 30 минутна разходка сред хладния, свеж въздух в иглолистната гора. Паркирайте колата си в местност Юндола, до Юндолското ханче, от където започва и самият маршрут. Преди да тръгнете по него, може да си отделите малко време, за да разгледате многобройните, пъстри сергии, които предлагат домашни вкусотии. Началото тръгва през поляна, намираща се зад сергиите, следвайки червена лентова маркировка. Разходката е приятна, не е прекалено трудна, а гледката, която се разкрива в нейния край ще Ви остави без думи!

   2. Велинград – местността Близнаците – местността Вазова поляна - връх Острец

Изгред към разклона за Вазова поляна и Острец. Източник на снимка: https://forum.gradvelin.com/viewtopic.php?f=16&t=544

Другият маршрут, който е доста популярен сред туристите, е екопътека Велинград – местността Близнаците – местността Вазова поляна - връх Острец - 2 и 30 минути.
Началната точка е центърът на Велинград, кв. Лъджене, като малко след като тръгнете ще видите чешма, от която е добре да се запасите с прясна вода. Разходката е приятна и минава през прохладната борова гора. По този маршрут ще минете над местност Попин камък, през Войнишка поляна, местност Гъбарника и Шопска поляна, ще видите интересно дърво с пет разклонения, наречено от местните „Петте братя“, както и популярната местност Вазова поляна (Мангов льон), която получава името си след посещение на поета Иван Вазов. Достигайки до крайната точка –връх Острец, ще се насладите на безкрайните величествени панорами над Велинград.

3. Велинград до връх Стража

Гледка от връх Стража. Източник на снимка: https://bg.wikipedia.org/wiki/Стража_(връх)

За 1 и 30 минути пък може да си направите разходка от Велинград до връх Стража. Според преданията, там са се намирали наблюдателниците, от които стражите на връх Цепина са наблюдавали пътя от запад. До връх Стража може да стигнете като тръгнете от квартал Каменица (по-лесен и прав път) или през квартал Лъджене.

4. Кемеровия мост

Кемеровия мост, снимка - източник снимка: https://pochivka.bg/kemerov-most-e1107

Любителите на архитектурните забележности могат да се насладят на древния римски мост „Кемера“, който се намира в местност „Дженевра“. Този маршрут е комбиниран с автомобил, с който преминавате от Ракитово, през Превала, Картела, язовирната стена на „Голям Беглик“, Широка поляна, Доспат и местност „Дженевра“. От там има кратък пешеходен преход около 1,5 км до самия „Камеров мост“, като последните 200 м са малко по-тежки. Името на моста означава „сводообразен“, като се смята, че датира от римско време. Дължината му е 30 м, ширината 3 м, а височината 6 м и е изграден от ломени камъни. До 1912 г. Този мост е представлявал гранична линия между България и Турция, а през средновековието е бил свръзка на Тракийската низина със Солун.

5. Велинград - Градот - Елин Връх

Уникална гледка от Елин връх. Снимка - източник: http://velingradpics.blogspot.com/

Друг малко по-дълъг, но не по-малко приятен маршрут е Велинград - Градот - Елин Връх.
Дължината на маршрута е 4.2 км, а началото му тръгва от кв. Каменица, поемете в западна посока и непосредствено след последните къщи отбийте вдясно. След 10-минутно ходене през красиви поляни ще се озовете в хладната гора, където наклонът се увеличава. Не след дълго около себе си ще забележите руини, остатъци от стари сгради и керамика. Казват, че там е имало крепост, от където идва и името на местността. При първото разглеждане на пътя се придържайте вляво по стръмна пътека, с която ще се изкачите по склоновете на върха. От тук нататък за Елин връх вървите само нагоре. Насладете се на свежия въздух и аромата на вечната борова гора, докато се изкачвате по стръмния склон. След около 40-50 минути ще достигнете Елин връх. Самият връх носи името си от параклис посветен на Свети Илия. В момента параклисът е реновиран, а около него има зона за отдих с чешма, заслон и катерушки за децата. Връщането до Велинград става през местност Самоводица.

6. Велинград - Градот - Извор - Драгиче - Уличките - Стария чарк

Изглед от Извор. Източник на снимката - https://www.gps-tour.info/de/touren/detail.150624.html

За любителите на по-дългите пешеходни преходи имаме следното разтоварващо духа предложение - Велинград - Градот - Извор - Драгиче - Уличките - Стария чарк - Велинград. Общата дължина на маршрута е 9.1 км, но денивилацията е само 477 м. Отново тръгвате от началната точка на предходния маршрут - кв. Каменица, навлизате в хладната гора, но този път на разклона поемете на дясно, вместо на ляво, към местността Извора. След 20-минутно ходене ще излезете на прекрасна наклонена поляна с необятна гладка. Мястото е облагородено с чешма и заслон, което го прави подходящо за кратка почивка. От там поемете на ляво, траверсирайки по склоновете на Елин връх и не след дълго ще стигнете до местност Драгиче, която представлява скали, намиращи се вляво от пътеката. Ето тук вече е време за снимки на фона на невероятната панорама към ръх Острец, Сютка, Чепинската котловина и зъберите на Пирин. Оттук - нататък започва по-лесното - спускане. Пресичате пътеката за хижа Кладова и продължавате надолу към местност Уличките, след това към местност Стария чарк. Прибирането до Велинград става за 15 минути през квартал Каменица, откъдето поехме.

7. Велинград - Драгиче - Печенк - хижа Кладова

Изглед от хижа КладоваИзточник книмка - https://mapio.net/pic/p-109383852/

Друга дестинация в тази посока е пътеката Велинград - Драгиче - Печенк - хижа Кладова с дължина 7.9 км. На същия разклон, на който е вдясно е Елин връх, а вляво местност Извора - поемете надясно. Маршрутът е с изкачване и върви посока средното било на Елин връх. Минава през сенчества горичка и след около 50 минути се ще се озовете на кръстопът между месностите Извора и Драгиче (вдясно) и Уличките и Стария чарк (вляво).  След още 40 минути стигате нов кръстопът, пресичащ горска пътека идваща от Елин връх и отиваща към Самоводица, мястото се нарича Платото и предоставя живописна гледка към Велинград и Чепинска котловина. Прекосете пътеката и след 15 минути лек преход през хладната гора се озовавате в местността Печенек. От там до крайната точка, Кладова, има още около 50 минути горски път. Местност Кладова представлява обширни слънчеви поляни, прохладни зелени гори и чист въздух. Името ѝ произхожда още преди Освобождението, когато там се е добивал дървен материал и се е съхранявал на клади.

8. Местност Стария чарк

Местност "Стария чарк", източник на снимка - https://ecovelingrad.com/забележителности/местност-Стария-чарк

Ако нямате много време за разходки или не сте любители на дългите преходи, може да се разходите до местност Стария чарк - 1 час. За него може да тръгнете от центъра на Велинград, Вельова баня или хотел "Велинград" като поемете посока североизток по пътя; от хотел "Двореца" по стръмната горска пътека или от кв. Каменица - от училището през горския път. През далечната 1384 г. на това място при река Еленка е построен първият чарк - малка работилница за разбичване на дървен материал, от там идва и името на местността. За да стигнете до нея вървите по селски път и след около 15 мин. ще стигнете местност Марчова кория с параклис "Св. Никола". Поемате надясно и красивият горски път ще Ви отведе до река Еленка. Тук започва и местността Стария чарк. Мястото е подходящо за пикник, защото предлага китни поляни, малък заслон и чешма с питейна вода.

В случай, че имате още сили след прехода до Стария чарк, можем да Ви предложим от там да продъжлите по пътечката, която следи десния бряг на реката. След около 40 минути ще достигнете до ловен дом Самоводица, в който може да се възползвате от чешма и маси за почивка. Оттам продължавате по горския път и ще се изкачите по склоновете на Арапчал, докато не достигнете малко възвишение на върха, на което има няколко интересни скали с личащи върху тях ритуални ямки. Мястото е известно сред местните като "Женското светилище". Продължавате да се изкачвате по пътеката, която ще Ви отведе до местност Бялата скала. това е лобното място на символична личност за Велинград - Вела Пеева. Стигнете ли до там, още 30 минути Ви делят до хижа Кладова.

9. Велинград - връх Голяма Сюткя

Връх Голяма Сюткя (2186 м), източник на снимка - http://gergana-popova.blogspot.com/2013/06/2186.html

10. Велинград – Славееви скали – Локвата

Общ поглед от пътя към Славееви скали, фотограф - Крум Сираков, източник на снимката - https://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=regioninfo&idRegion=325

Друг живописен маршрут, почващ началото си от Велинград, е Велинград – Славееви скали – Локвата. Непосредствено преди хотел "Вида" отбивате вдясно и следвате жълта маркировка, която ще ви отведе до параклис "Свети Георги" (Гергевана). Приятен горски път и дивни поляни ще ви отведат до параклис „Свети Никола“ (Никульова черква) - тук може да се насладите на прясна вода и да отдъхнете в изградения туристически заслон. След като се заредите със сили и поемете отново по пътя, ще достигнете до контролен пункт, на който поемате вляво, за да се изкачите и след 20 мин. достигнете местността Булин чаир. Придържайте се вляво по горска пътека, с която ще стигнете до скален комплекс Славееви скали. Насладете се на приказната гледка и необятния простор на величествения балкан. В следващите 30 минути преходът не е тежък и минава през билото на височината Самара, красиви поляни и причудливи скали. Следва 1-часово изкачване по склоновете на Арапчал, което ви извежда на китна поляна, наречена Локвата.

11. Велинград – „Просце” – „Брези”

Местност Просце над Велинград, източник YouTube

Може би най-известното място във Велинград е прочутото карстово езеро "Клептуза". От него водят началото си два пешеходни маршрута. Единият от тях е Велинград – „Просце” – „Брези” (2 часа). От парклис "Св. Илия" тръгвате на югоизток до широка седловина, наречена Долно Просце, от което можете да видите връх Клептуза и склоновете на връх Просия. След още 15 мин. достигате и местността Горно Просце, оттам местност Брезите, Пожарното дере, където ще се наситите на редки видове високи борове и красиви букови дървета. Тук се намира и прочутият извор Сивата вода.

Другият маршрут, водещ началото си от езеро Клептуза е пресечна точка на 24 меридиан и 42 паралел (24° ИД и 42° СШ). От езерото тръгвате по посока Старите гробища и след 20 мин. достигате платото Гагови ниви, вдясно ще видите местността Маркови скали. След още около 40 минути прав път и 15 минути изкачване по стръмен склон ще стигнете до известната точка, отблязана по идея на професор Г. Пухалев.

Живописният район около Велинград предлага и множество други маршрути подходящи за зареждаща разходка!

Абонирайте се за нашия бюлетин

Паулина Миланова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: