Пешеходни маршрути около Велинград

септември 8, 2021 0 Comments

Живописният Велинград предлага множество еко пътеки и маршрути за любителите на пешеходния туризъм. В тази статия ще Ви дадем малко информация за някои от тях, но със сигурност, всеки един ще спре дъха Ви с безграничната си красота. Публикацията е част от пътеводителя за почивка във Велинград.

   1. Пашови скали

Изглед от Пашови скали – източник на снимка Уикипедия.

Едно от местата, които трябва да посетите, са Пашови скали – кратка 30 минутна разходка сред хладния, свеж въздух в иглолистната гора. Паркирайте колата си в местност Юндола, до Юндолското ханче, от където започва и самият маршрут. Преди да тръгнете по него, може да си отделите малко време, за да разгледате многобройните, пъстри сергии, които предлагат домашни вкусотии. Началото тръгва през поляна, намираща се зад сергиите, следвайки червена лентова маркировка. Разходката е приятна, не е прекалено трудна, а гледката, която се разкрива в нейния край ще Ви остави без думи!

   2. Велинград – местността Близнаците – местността Вазова поляна – връх Острец

Изгред към разклона за Вазова поляна и Острец. Източник на снимка: https://forum.gradvelin.com/viewtopic.php?f=16&t=544

Другият маршрут, който е доста популярен сред туристите, е екопътека Велинград – местността Близнаците – местността Вазова поляна – връх Острец – 2 и 30 минути.
Началната точка е центърът на Велинград, кв. Лъджене, като малко след като тръгнете ще видите чешма, от която е добре да се запасите с прясна вода. Разходката е приятна и минава през прохладната борова гора. По този маршрут ще минете над местност Попин камък, през Войнишка поляна, местност Гъбарника и Шопска поляна, ще видите интересно дърво с пет разклонения, наречено от местните „Петте братя“, както и популярната местност Вазова поляна (Мангов льон), която получава името си след посещение на поета Иван Вазов. Достигайки до крайната точка –връх Острец, ще се насладите на безкрайните величествени панорами над Велинград.

3. Велинград до връх Стража

Гледка от връх Стража. Източник на снимка: https://bg.wikipedia.org/wiki/Стража_(връх)

За 1 и 30 минути пък може да си направите разходка от Велинград до връх Стража. Според преданията, там са се намирали наблюдателниците, от които стражите на връх Цепина са наблюдавали пътя от запад. До връх Стража може да стигнете като тръгнете от квартал Каменица (по-лесен и прав път) или през квартал Лъджене.

4. Кемеровия мост

Кемеровия мост, снимка – източник снимка: https://pochivka.bg/kemerov-most-e1107

Любителите на архитектурните забележности могат да се насладят на древния римски мост „Кемера“, който се намира в местност „Дженевра“. Този маршрут е комбиниран с автомобил, с който преминавате от Ракитово, през Превала, Картела, язовирната стена на „Голям Беглик“, Широка поляна, Доспат и местност „Дженевра“. От там има кратък пешеходен преход около 1,5 км до самия „Камеров мост“, като последните 200 м са малко по-тежки. Името на моста означава „сводообразен“, като се смята, че датира от римско време. Дължината му е 30 м, ширината 3 м, а височината 6 м и е изграден от ломени камъни. До 1912 г. Този мост е представлявал гранична линия между България и Турция, а през средновековието е бил свръзка на Тракийската низина със Солун.

5. Велинград – Градот – Елин Връх

Уникална гледка от Елин връх. Снимка – източник: https://velingradpics.blogspot.com/

Друг малко по-дълъг, но не по-малко приятен маршрут е Велинград – Градот – Елин Връх.
Дължината на маршрута е 4.2 км, а началото му тръгва от кв. Каменица, поемете в западна посока и непосредствено след последните къщи отбийте вдясно. След 10-минутно ходене през красиви поляни ще се озовете в хладната гора, където наклонът се увеличава. Не след дълго около себе си ще забележите руини, остатъци от стари сгради и керамика. Казват, че там е имало крепост, от където идва и името на местността. При първото разглеждане на пътя се придържайте вляво по стръмна пътека, с която ще се изкачите по склоновете на върха. От тук нататък за Елин връх вървите само нагоре. Насладете се на свежия въздух и аромата на вечната борова гора, докато се изкачвате по стръмния склон. След около 40-50 минути ще достигнете Елин връх. Самият връх носи името си от параклис посветен на Свети Илия. В момента параклисът е реновиран, а около него има зона за отдих с чешма, заслон и катерушки за децата. Връщането до Велинград става през местност Самоводица.

Живописният район около Велинград предлага и множество други маршрути подходящи за зареждаща разходка!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *