Перперикон – светилище на оракула на Дионис

май 13, 2013 0 Comments

В съвременните анали няма достатъчно информация за нравите и културата на древните траки. За момента единствения източник, от който се черпят факти са археологическите находки на Перперикон  - светилището на Оракулът на Дионис.

 

Перперикон е древен античен град, чиято история датира от преди 5000 години. Археолозите са открили множество останки от грънчарски предмети, като купи, стомни и други, които са дарявани на божеството. В най-ранните си години, храмът за поклонение на Дионис е бил обикновена колиба, изработена от глина. С течение на времето е прокопана специална камера и в нея е разположен олтарът, чийто диаметър е бил около 2 метра. Повърхността е от гладък камък, което говори, че по това време /около X в.пр.Хр./ хората са имали инструменти за дялане на камък.

Защо е построен Перперикон?

Според данните от разкопките, направени от учените, Перперикон е свято място за поклонение на бог Дионис. Неговият оракул е разположил храма на това място, заради отдалечеността му от хорските погледи. Чрез построяването на Перперикон, Оракулът на Дионис привличал знатни  владетели, които от своя страна търсели напътствия за своите действия. Много от тях са погребани в древните гробници на Перперикон. Жреците на храма  поднасяли вино  на бог Дионис и поддържали свещен вечен огън. В зависимост от височината на димът, жреците предричали бъдещето. Един от тези жреци предсказал, че Александър Македонски ще бъде могъщ владетел, но ще умре прекалено млад. Подобно предсказание имало и за Октавиан Август, син на римския генерал Гай Октавий.

 Свещените руини на Перперикон крият още неизследвани изненади. За момента посетителите, освен храмът на  Оракулът на Дионис, могат да се насладят и на  останки от порти, каменни хранилища за вода и акропол. Друга забележителност на Перперикон е „Дворецът” – тук са живели владетелите и висшите жреци. В античния град има и гробница с няколко саркофага. Предполага се, че там са положени телата на важни особи.

През  IV век, Перперикон е нападнат от готите и разрушен до основи. Скоро е построен отново от бесите /тракийско племе, населяващо тази част на Родопите. Според учените точно те са направили храмът на Дионис, църквата и амвона, който бил украсен с образът на орел и надписи на древногръцки език. Учените твърдят, в последствие че древното тракийско селище е превърнато в християнски манастир, а от езическите храмове се появили първите църкви. Намерени са останки от библия, преведена от бесите, което означава, че това е един от първите екземпляри на светата книга.

 

За съжаление Перперикон е бил апетитна хапка за съседите ни. Многократно е превземан от готи, римляни, византийци.  По време на Византийското присъствие е бил културен и търговски център, както и седалище на епископия. След падането на Византия, управлението на Перперикон се поема от Иван Александър, но за кратко. След падането на Константинопол, Перперикон става  турска провинция и съответно населението му е покръстено в новата вяра.

РЕКЛАМА