fbpx

„Перлата” Опатия – една истинска приказка

Едва ли има някой, който не обича перлите. Това са  нежни, изящни, изпълнени с очарование и красота бижута. Те са любими   и на обикновеният човек, и на благородници, на крале, и императори.

А една от най-прелестните перли носи името Опатия. Освен това носи  и имената „Перлата на Хърватска”, „Градът на императорите”, „Имперският град”.

Опатия се намира на брега на Адриатическо море, само на 15 км. от Риека (друга хърватска перла), на ивица земя.  Едната страна на която мие морето, а от другата може да се види връх Учка.

В Опатия мирно съжителстват съвременността и романтиката на минали времена. И ако попаднете там в средата на  юли, можете да срещнете, принцеси и принцове, императори и благородници. Не. Няма никаква машина на времето. Просто през това време се провежда фестивалът на императорското величие на Опатия. А вие междувременно може да разгледате и страхотните оферти за почивка с топ намаления.

opatija2

Ако ли пък, предпочитате да се любувате на прекрасните паркове и градини, имате великолепната  възможност да го направите точно тук. Градът има славата на едно  от най-пищните, зелени очарования на Хърватия, които са „оборудвани” с прекрасни вили. В тях са отсядали благородните гости на града. В отминалите времена редовни посетители на града са били благородниците от Австроунгарската империя. Било е много престижно да имат вила в „Имперският град”. Днес те са превърнати в разкошни хотели предлагащи спа – процедури и уелнес. А старинната вила Ангиолина е реставрирана и в нея може да се насладите на неголяма  музейна експозиция.

opatija_villa_angiolina

В началото на годината (датата се променя в зависимост от Великден)  улиците на Опатия се изпълват с маскирани хора, музиканти и актьори, които участват в традиционният карнавал на града.

Любителите на разходките имат на разположение „алеята на Лунгомаре”, която е дълга 12 километра. Разположена е между Волоско и Ловран, край брега на морето. Но когато и това не ви е достатъчно, посетете Природният парк Учка.

Във водите край Опатия гостите на града могат да практикуват подводен спорт. Не ви харесва? Добре. Тогава можете да си наемете лодка, а защо не и яхта. Така ще имате възможност да станете смел капитан за недалечно плаване край брега на Опатия.

За червоугодниците също има разкошни кътчета.  Селцето Волоско разполага с  многобройни ресторанти. Там ще ви поднесат специалитети от риба и морски дарове. Което не означава, че другите предложения на хърватската кухня са за пренебрегване.

opatija_by_faerie_angel

Има и нещо, което би помрачило  почивката в Опатия. Ако разчитате на прекрасните плажове други хърватски курорти, с прекрасен златист и копринен пясък, ще бъдете разочаровани. Тук плажните ивици са скалисти, или пък са бетонни площадки. Все пак ако се разходите в  околностите на града, ще откриете прекрасни плажове с чудесен пясък, истинско удоволствие за всеки ценител на плажовете.

Думите ми едва ли ще опишат красотата на това райско кътче. За това просто си стегнете куфарите и заповядайте  в „Перлата на Хърватска”, „Имперския град” – Хърватския град Опатия. Честна дума – ще ви хареса.автор:

Иван Иванов

Вижте още забележителности в Хърватия:

Плитвичките езера в Хърватска – една уникална изумрудена забележителност

Архипелаг Корнати – една приказка без край в снимки

Един приказен остров на Адриатическо море – Остров Брач, Хърватска

Какво да разгледаме в Риека, Хърватска – една незабравима екскурзия

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.