Париж – град на бохеми, детето на река Сена

Париж – град на бохеми, детето на река Сена

Уникално съчетание на традиции и модерност

Париж е най-мечтания и сънуван град. Една от най-големите туристически дестинации в Европа. И това не е случайно, всяка година  в парижките хотели отсядат над 15 милиона туристи от целия свят. Броят на желаещите да посетят града е още по-голям – около 30 млн. годишно. Нормално е, тук са съсредоточени едни от най-известните забележителности, а именно Лувъра, Сорбоната, Айфеловата кула и т.н.

4

Много хора наричат Париж дете на Сена. Не случайно върху герба на града е изобразен кораб, плаващ в открито море. От стотици години река Сена осигурява така необходимата вода на населението, но също така и вдъхновява хората на изкуството – някои живеят в лодки, плаващи по реката, други пишат книги за великата Сена, трети увековечават в своите рисунки.
Освен това, Париж е и „меката на изкуството”. Тук са живели редица известни писатели, художници и поети. Неслучайно наричат града – град на бохемите. Един от най-известните квартали, приютили хора на изкуството е Монмантър. Тук са живели Винсънт ван Гог, Пабло Пикасо, Фредерик Шопен, Виктор Юго и много други.

 

Какво да разгледаме в Париж?

Освен историческите забележителности, може да се насладите и на театри, музеи, училища и кабарета. Париж е люлката на кафенета и кабарета, в които се събират най-прочутите и не толкова  литературни дейци. Едно от най-известните кабарета е Мулен руж, което се намира в квартала на червените фенери. Друго, което заслужава вниманието е Националната опера, която е построена от Наполеон III, Парижката филхармония в театър Шан-з-Елизе. От висшите училища най-известни са Сорбоната и колеж Дьо Франс.

 

Интересна би била и разходката из парижките музеи. В града има над 140 музеи, като най-известния и посещавания е Лувъра. Внимание заслужава и Помпиду – най-впечатляващия музей на съвременното изкуство в световен мащаб. Тук се намират някои от най-известните картини на Пикасо и на Уорхол. Друг музей, който трябва да се посети е Орсе, където са изложени картини на Реноар, Ван Гог, Моне и др.

 

И не на последно място, трябва да се посетят и забележителните паметници на френската култура, а именно:

 

  • Катедралата Нотр Дам – най-известния готически паметник, който е построен през XIII в.,ь където император Наполеон е коронован.

  • Домът на инвалидите – построен през 1670 г в чест на ветераните от войните от Луи XIV.

  • Айфеловата кула – построена през 1889 г. Тази грандиозна постройка е направена заради честване на 100 години от Френската революция. Висока е цели 300 м. И е най-високата конструкция във Франция.

  • Шан-з-Елизе – най-известната улица в Париж, където се намира Триумфалната арка, направена от Наполеон през 1806 г в чест на неговите завоевания.

  • Версай – невероятен палат с още по-невероятен парк и музей.

  • Абатството Сен-Жермен-де-Пре, което се намира в латинския квартал на Париж.

Може да посетите и една от най-популярните туристически атракции в Париж, а именно сърцето на града – Ил-дьо-Ла-Сите или острова на Сена. Легендите гласят, че през 400 г.пр.Хр. тук са се заселили паризии, които в последствие са дали името на град Париж. Местните жители разказват и друга легенда – за троянския принц Парис, който е кръстник на града.

Всички сме чували за Булонския лес, който е „белия дроб” на Париж. Любителите на природата могат да се разходят до Люксенбургската градина и градините на Тюйлери.

Туристите, които идват тук остават  с прекрасни спомени от красотата на невероятните природни и исторически забележителности на града на бохемите - Париж.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: