Остров Санторини – архипелаг, създаден от природен катаклизъм

Остров Санторини – архипелаг, създаден от природен катаклизъм

Санторини представлява  малка група от острови, които се намират в Егейско море. Силно  земетресение последвано от катастрофално изригване, по сила равна на изригването на Везувий, през второто хилядолетие преди новата ера променя изцяло вида на архипелага. Тази гигантска експлозия  изхвърля големи количества магда  от кратера на вулкана, които достигат чак до крайбрежията на  Мала Азия и Северна Африка.

Вулканичния кратер и сега се намира на дъното на морето всред островната група. Древният остров потъва вследствие създалите се  катаклизми и се образува днешният архипелаг. Преди експлозията бреговата линия е имала кръгла форма, но  при изригването цялата централна част  литва и там  се образува голям кратер, който се запълва с вода. Смятало се, че в резултат на природния катаклизъм  изчезва минойската цивилизация, която не могла да се възстанови.

Днес Санторини е прекрасен курортен център , който приема много туристи през  всички сезони. Неговото изграждане и развитие  започва  през 1960 – 1970 година. Красивите плажове, лазурното  крайбрежие, осеяно с  магазини, ресторанти и много таверни, съчетани с битов гръцки  и  съвременния  модерен стил, правят района привличащ и много желан.  И не само. Цените за оферти за почивка в този район са доста изгодни.

Санторини е един от най-известните  и красиви острови известен  по целия свят. Със свята природа  и китните си романтични кътчета, уредените си градове, той е любима дестинация и е много посещавана.

По известните градове които са разположени на острова са любими курортни кътчета,   които посрещат туристите и им предлагат приятни условия за отдих и релакс.

Меса Гониа и Пиргос  са селища с добре развито лозарство и производство на вино. Тук се намира и най-старата винарна  на острова,  която  е принадлежала  на Янис Русос през 1836 година.

Фира е доста оживен град с прекрасна панорама прекрасни места за почивка и много хотели, ресторанти, който предлагат вкусна и питателна храна на своите посетители

Имеровигли е известна  дестинация за влюбени. Тук се провеждат сватби, подновяват се сватбени ритуали, сключват се нови бракове и се организират пищни сватби.

Камари е международен град изпълнен с много туристи привлечени от красивия и дълъг плаж подходящо място за гмуркане и за нощни забавления. Има доста магазини, кино и пазар.

Освен с прекрасната си природа и китните и красиви градове, остров Санторини е известен и със своите културни ценности. Има много известни музеи, които  грабват със своята същност и съдържание.

Музеят във Фира ще ви изненада с праисторическите останки на  древни цивилизации. Тук се намира Археологичния музей,  който показва римското управление от древногръцката епоха. Намира се близо до католическата църква се намира Мегаро Гизи – сграда със запазени старинни стенописи, от 16 – 19 век, интересни картини от гръцки художници и  фотографи от преди земетресението 1956 година.

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: