fbpx

Какво да разгледаме на Остров Крк

Да говориш  за „Крък”  е толкова погрешно, колкото и за „Кърк”… Защото правилното е Крк. Как се произнася? Както е написано!

Естествено, че се изписва  с главна буква, по простата причина,че  това е името на най – големият остров на Хърватска. Прекрасна туристическа дестинация. Това райско кътче се намира  в северния край на на  Адриатическо море, в залива „Кварнер”. Със сушата го свързва мост, който е най високия в Европа. Наречен е „Титов мост”, на името  на маршал Йосип Броз Тито.

Статията продължава след рекламата.

images-2

Но, да се върнем към въпроса:

Какво да разгледаме на остров Крък?

Островът има богата история. Бил е римски, славянски. Владеели са го италианци, както и австрийци. Първата световна война го прави част от Югославия, а след 1990 година влиза в състава на Хърватия, която става независима република.

images-3

Остров Крк е едно място, където човек би могъл да  осъществи една незабравима ваканция в Хърватия.   Близостта до Опатия, Црквеничка и Риека е добре дошло   за гостите, и туристи на този прекрасен остров.. Може да се каже, че Крк е изпълнен с контрасти – големи и малки градове, китни селца, прекрасна природа, много защитени плажове (както с прекрасен пясък, така и каменисти плажни ивици).

А  страхотните ресторанти и барове предлагат местни специалитети, ще зарадват и най-големите червоугодници. „

big_njivice_01_132750484162080

Главният град (и най-големият) е град Крк. Това е град с много вековна култура. Тук са си дали среща римски мозайки, древногръцки творения, стари хърватски храмове. Образци на глаголицата съжителстват с картини на венециански художници. А това определено е огромен плюс за репутацията на тази туристическа дестинация.

Дори сградата на днешното градско кметство е построена върху останките на древноримски форум.Самата сграда е във венециански стил. А катедралата от 12 - и век е оборудвана  с древноримски колони.

Други обекти, който заслужават внимание са Пунат  и градчето Връбник. Пунат може да се гордее с най-голямото по целия бряг яхтено пристанище. Винаги е разположен на 50 метра над земята върху масивна скала.. Освен това някога е било меката на глаголическото писмо , което определя наличието на запазени древни текстове.

Пула пък е културния център, където се провеждат много концерти и кинофестивали на сцената на древноримски амфитеатър.

Не на последно място Пула е известно с най.добрите и реномирани ресторанти в Хърватска. В тях храната се приготвя по старинни семейни рецепти. Специалитетите са  уникални за острова. А може да се закупят сувенири...и местно бренди.

2

Да не забравим, че тук  се намират и „Плитвичките езера”, които е направо грехота да не  се  посетят…

Гостите на остров Крк могат да посетят  и пещерата Бисеруйка, да се насладят на курорта Бошка....

Автор:

Иван Иванов

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.