Остров Блед в Словения – перлата на Юлийските Алпи

Остров Блед в Словения– история и забележителности

Блед е единствения остров в Словения,който според мнозина е по-красив от мнозина други островни групи. Неслучайно гербът на град Блед наподобява  пощенска картичка, която изобразява едноименното езеро, с острова и църквата,както и замъкът на ръба на скалата. 1

Красота, която може да  спре дъха – остров Блед от птичи поглед, град Блед – най -хубавия курорт в Словения и изумруденото езеро.Акоo искате да разгледате езерото на живо, изберете си оферта за екскурзия в Словения от grabo.bg  ТУК.

Легендандата за Остров Блед – следи от езически корени

2

Остров Блед е древен и интересен за туристите. Има легенда, която гласи, че навремето е имало храм, построен в чест на славянската богиня на природата, плодородието и реколтата – Жива. Тук служели главния жрец – Старослав, дъщеря му Богомила и помощника им Чътомир. В една битка между езичниците и християните, храмът е разрушен. На негово място е построена църква с олтар. Богомила останала в църквата с баща си, а помощникът бил покръстен близо до водопада Савица. След, което заминал за Аквилея, днешна Италия, където патриархът го назначил за главен мисионер в земите на Словения. Така се създава първото  предхристиянско славянско селище.

История на остров Блед в Словения

800 – 600 г. Пр.Хр. – появяват се първите следи от заселване по бреговете на езерото Блед.

1011 г – завещаване на езерото и заобикалящите го земи на епископ Албуин от Бриксен.

1142 г- Освещаване на римската базилика на остров Блед.

1509 г. – Земетресения разрушава църквата.

1689 г. – Янез Вайкард Валвасор описва термалните извори на езерото в „Славата на херцогство Карниола”.

XVIII в. – църквата е построена повторно.

1803 г. – Замъкът е отнет от епископите на Бриксен.

1855 г. – Арнолд Рикли основава Институт на здравето.

1903 г. – Курортът печели медал на международно изложение на балнеолечебни дестинации.

1960 г.- Блед става отделна община.

Какви забележителности да разгледаме на остров Блед?

3

Ждрелото на Винтгар е тесен пролом, през който тече река Радовна. То е дълго 1600 м и завършва с водопада Шум, който е най-високия речен водопад в Словения.

Бабий зоб е удивителна забележителност, която има формата на зъб. Това е скално образувание, което се намира върху връх, висок 1128 м. На един час пеша от Бабий зоб се намира една уникална пещера, която не е голяма, но е една от основните атракции, заради рядко срещаните хеликтити.

Църква „Успение Богородично” – това е първата църква на остров Блед, която е трикорабна римска базилика. През XV в. е преустроена в готически стил. През 1509 г. е разрушена от земетресение. През XVIIв.придобива сегашния си вид, в бароков стил. Главния олтар се отличава със статуята на Дева Мария и е там от  1747 г-. Камбанарията е от XV в, висока 54 м. И има три камбани. Една от тях е известна като „Камбаната на желанията”. Легендата гласи, че желанието ти ще се сбъдне, ако удариш камбаната в чест на Богородица. През вековете кулата е реновирана няколко пъти. До остров Блед се стига с лодка, а до църквата водят 99 стъпала, по които младоженците пренасят бъдещите си съпруги. Булката трябва да запази мълчание, за да се радват съпрузите на дълъг и щастлив семеен живот.

Крепостта с изглед към езерото Блед. На вертикална варовикова скала, надвисена над езерото Блед се намира най-старата крепост в Словения. Укреплението от късното Средновековие е построено около уединена римска кула и се състои от външни стени с готическа арка и подвижен мост, както и запълнен с вода ров. Други сгради са издигнати през бароковия период и са разположени в два двора:

– по-ниският включва селскостопански пристройки, а горния – жилищните сгради. Най-интересен от всички запазени здания е параклисът в горния двор, който е посветен на епископите св. Албуин и св. Ингений. Той е построен през XVI в. и е реновиран в бароков стил около 1700 година. От тогава датират и илюзионистичните стенописи в него. Днес крепостта е светска сграда и в нея се помещава музей, който разказва историята на града и областта.

Направете си една онлайн екскурзия до други забележителности в Словения. Вижте още:

Какви забележителности да разгледаме в Любляна, столицата на Словения

Подземните чудеса на пещерата Постойнска яма/пещерата Постойна/ и Предямския замък в Словения

Лечебните минерални води на изумруденото езеро Блед в Словения

Любляна, столицата на Словения – климат, валежи, икономика, история, снимки

Река Соча в Словения – красотата на тюркоазените води

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.