Не мисли и ще забогатееш или как да печелим от сайта си

Не мисли и ще забогатееш или как да печелим от сайта си

“Най-трудно е преди да започнеш!” 

 Стивън Кинг

 Трудно е, наистина е трудно…

„Коя съм аз, че да се изправя пред  тази голяма аудитория, какво да им кажа, какво толкова съм направила, за да говоря за него…” 

Така започваше тази статия, която писах специално за един популярен сайт. Исках да кажа какво съм постигнала, исках да помогна на хората, които сега стартират, да им кажа, че пътят на бизнеса е трънлив и още много неща. Но, по стечение на обстоятелствата, собственикът реши, че не иска да я публикува, защото на шестия ден след като бях изпратила материала се осмелих да попитам какво се случва и дали не ме е забравил.

Но, както и да е. Реших, че статията ще види бял свят и днес я публикувам в моя блог. Няма да достигне до такава голяма публика, но си мисля, че ще е полезна.

Ако и  ти  си задаваш подобни въпроси и се чудиш как да споделиш несигурността си с възможно най-голямата аудитория, веднага спри. Това са деструктивни мисли, които ще те накарат да не направиш нито една крачка, с която да се доближиш до заветната цел. 

 Трябва да се гордееш, с това което си направил  и да не се притесняваш да го покажеш на света. Само тогава ще имаш успех. 

 И аз като теб имах подобни мисли. Имаше периоди, в които имах  желание да “убия” сайта си. Но някаква сила ме караше да не го направя. При всеки опит да не подновя хостинга или домейна на otdihbg.com, се озовавах с публикувана нова статия. Чудех се защо въобще пиша, като няма кой да ме чете.  Да не говорим за нападките от травел блогърите. които по всякакъв начин се опитаха да ме откажат от намерението ми да съм блогър. Е, бяха прави донякъде, защото не споделях личните си преживявания, а  интересни места, загадки, мистерии, за които бях чела. А, как ми се искаше да предлагам почивки. Но нямах никаква идея как да го направя. Пишех статии, слагах линк към някоя туристическа агенция в очакване да изкарам големите пари, които така и не дойдоха. Разочарована от себе си, “надъхана” от колегите блогъри загубих всякакво желание да продължа напред и да движа сайта в правилната посока.

 Интуитивно усещах, че не нещо не правя както трябва, но какво…

  Бях чела, че със статии може да изкараш много. Е, да, ама не. Само статии не правят нищо, особено, ако не даваш собствени съвети за пътуване. Така действах – прочета някъде нещо и реша да го приложа в сайта. 

 Прекалено много погрешна информация бях “погълнала”, която не можех да асимилирам. Започнах да си задавам  въпроса какво да правя с проклетия сайт – да го затрия или изцяло да променя посоката и да започна да изкарвам някакви пари. 

 Тъй като доста от статиите се бяха класирали в топ 5 си мислех, че това е моя билет за богатството. Докато в един момент разбрах какво правя – опитвах се да “продавам” забележителности, а не оферти за почивки. Така никога няма да получа това, което искам. Дадох си сметка, че хората първо търсят къде да спят, а после търсят всичко останало.

 Между другото от доста време се опитвах да правя страници, в които да предлагам офертите, естествено под формата на статии, но хората търсят друга визия – просто страница с оферти. 

 И тук пак идва пагубното мислене – няма начин да го направя, нямам никаква идея как да заредя офертите с xml, защото правя всичко сама, нямам пари някой да ми препрограмира сайта и все такива хубавини. В резултат на тези прекрасни мисли не правех нищо, а продължавах да си пиша статии, въпреки, че вече се бях убедила, че няма финансова полза от тази дейност. Когато се откажеш от нещо, то започва да се случва. Идеята “нямам пари за каквото и да е” вече не беше номер едно. Бавно започна да се внедрява нещо друго – а, ако има и друг начин? Винаги съм мислела, че начина е само един и е това, което аз самата знам, но защо ли вече не бях убедена. 

 Когато се отърсиш от страха и от неувереността, започват да ти идват идеи как да реализираш мечтата ти. Е, някои от тях са против всякаква логика, но трябва да ги пробваш. Разбира се не всичко, което главата ти е родила като идея ще се осъществи. Ще има моменти, в които ще се провалиш в начинанието си. Но, това не е провал, а просто неуспешен опит. Продължи нататък. Все отнякъде ще изгрее слънце и  на твоята улица.

 Но, нека да ти разкажа моята история и как приложих идеите си на практика.

 Реших да потърся помощ и естествено си позволих да похарча малко пари. Помислих си, че колкото и да е тегаво финансовото ми положение, мога да заделя около 40 лв на месец. Пуснах обяви в няколко специализирани Фейсбук групи с идеята да намеря програмист, който да ми изработи някакъв модул за импортиране от xml. Идеята да продавам сайта вече не беше актуална и търсех начин да го монетизирам. Когато търсиш, намираш. Стига да разбереш, че има и друг начин. Съдбата си знае работата. Писа ми един човек, който ми предложи да ми продаде плъгин за импорт. Заредих офертите първо в поддомейн, за да тествам нещата. Като си изградих представа каква трябва да е визията на сайта, реших да сложа офертите в основния домейн. Вече сайтът ми наподобяваше такъв на туристическа агенция. Направих и  най-важното – подбрах ключови думи, които продават и ги сложих в отделни категории. Намерих един все още безплатен тул, с направя одит на сайта и с който да проследя беклинковете на конкуренцията. В общи линии, това което бях чела за оптимизацията на сайтове започнах да го прилагам на практика.

 И сега отново идва трудното. 

Всяка дейност за популяризиране изисква да се вложат не малко пари. Което отново ме хвърли в творческа дупка. 

 Ами сега, как да намеря парите за реклама и оптимизация? 

Винаги има начин! – ми нашепваше вътрешния глас. Никога не се отказвай! Търси и ще намериш. 

Скоро дойде и решението – да намеря място, където да пиша като гост автор и да представя сайта си и моята история. И така  реших да напиша статия, с която да дам сила и увереност на хората, които тепърва прохождат в бизнеса. Да им кажа, че думите бизнес и страх не вървят в едно изречение.

 Знаеш ли, решението винаги идва като прозрение точно, когато най-малко го очакваш. Започни да правиш нещо, колкото можеш и както можеш. Само не спирай да действаш. Ако имаш желание, то винаги ще те мотивира да продължиш напред, докато не постигнеш заветната цел.  

 За да имаш успех в бизнеса:

Действай, въпреки страха!

Ако искаш да имаш нещо, което никога не си имал, трябва да направиш нещо, което никога не  си правил.

Никога не се отказвай!

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: