Национален парк „Пакленица” – уникалният карствов речен каньон

март 5, 2017 0 Comments

Национален парк „Пакленица” е една от най-посещаваните забележителности в Европа. Местоположението му е идеално за туризъм. Разположен е в  Хърватия, Задарска област в Северна Далмация.

Паркът обхваща част от планината Велибит се издига могъщо и привлича много туристи с девствения си пейзаж и вековни гори, обитавани предимно от мечки. Освен това тук природата си е поиграла да направи уникални скални образувания. Един от най-красивите природни феномени тук е Плитвичките езера, който е най-красивия национален парк в Хърватия.

От къде идва името „Пакленица”?

В планината се издигат величествено древни черни борове, които носят името „Паклина”, заради смолата, която образуват. Местното население в миналото събирало тази смола и я е използвало за строеж на къщи, правели са се и лодки, освен това се извличал катран за направата на лекарства. От там идва и името на парка „Пакленица”.

Интересни факти за Национален парк „Пакленица”

Знаете ли, че:

 1. Във Велика Пакленица е сниман популярният навремето филм „Винету”.
 2. Във парка има изградена туристическа мрежа от еко пътеки, като общата им дължина е над 200 метра.
 3. В местността има множество скални маршрути – над 360 броя.
 4. Туристите могат да се насладят на над 37 пещери и около 39 карстови кладенци.

Малко история за парка:

 1. През I век е основано първото римско селище – Алгирутрум, известно днес като Стариград.
 2. През VIII в. са се появили първите хърватски селища.
 3. През XV век турците правят опит да завладеят местните села, поради коетои последните са изоставени напълно.
 4. През XVII в. има нова вълна на колонизация, с помощта на Венеция.
 5. През 1940 г. група туристи изкачват Ваганския връх.
 6. През 1949 г. е основан Национален парк „Пакленица”.
 7. През 1999 г. е основан Национален парк „Северни Велебит”.
 8. През 1977 г. планината Велебит е обявена на биосферен резерват под защитата на Юнеско.

Пещери и скални образувания в планината Велебит, за любителите на силни усещания

Дълга 145 метра, планината Велебит е част от Динарските Алпи, която се намира на Адриатическото крайбрежие. Най-високия връх е Вагански, който има надморска височина 1757 м.  Утаечни скали,  варовик и пясък  образуват голяма част от планината. Една от най-известните пещери тук е Лукина Яма, дълбока 1421 метра. Друга пещера е Словачка яма, която е с дълбочина 1320 м. Характерното при нея са  напълно отвесните скали. Друга природна забележителност е  втория в света по дълбочина карствов понор – Патков Гущ, 553 м.

В някои от пещерите има доста уникални скални образувания, които наподобяват различни форми, както и интересни сталактити и сталагмити.

Ако сте любители катерачи, трябва да знаете, че по стръмните Запазни склонове на Велебит няма никаква растителност, за разлика от Източните части, които са покрити от различни по видове гори.

Какви забележителности да разгледаме в Национален парк „Пакленица”?

Ако страстта ви е покоряването на планински върхове или обичате да се впускате в неизвестното в дълбоките пещери, в Пакленица има по много  и от двете.

Нека да разгледаме планинските върхове, флората и фауната:

 1. Скалистата градина

Това е невероятна местност, която привлича погледите с още по-невероятните си растения, които сякаш са кацнали върху скалите. Тук можете да се насладите на диви лалета, зюмбюли, орхидеи и много други красиви растения.

 1. Зелените планини

Така наричат Източните части на планината, които са покрити с вековни широколистни гори.

 1. Планинските обитатели

Красиви пъстроцветни пеперуди населяват планината. Една от най-известните е огромната нощна пеперуда Пауново око. Тя е най-големият европейски вид пеперуда. Освен крилатите създания, тук може да се види дъждовник, саламандър, орел, сокол и много други пернати. Голямо разнообразие има и от животни – диви котки, мечки, рисове, вълци и други.

    4. Подземните чудеса

Многобройните пещери привличат към себе си все повече туристи, както и спереолози. В някои от тях има невероятни скални образувания и огромни камери. Пещерите се обитават от паяци и насекоми, както и 16 вида прилепи. Водите им гъмжат от раци и пиявици. Някои от по-известните пещери са Манита Печ, Црлена Кук, Лукина Яма и др.

    5. Каньонът Велика Пакленица

Това е най- популярният туристически обект, пълен с различни атракции. Каньонът е дълъг  14 км и има ширина около 800 м. Неговите каменни стени, които са  над 700 м се извисяват величествено над дъното от скали. Поради тази причини Велика Пъкленица привлича много любители на скалното катерене.

Има и интересни исторически забележителности – няколко военни бункера, свързани помежду си с подземна врежа от тунели. Всички укрепления са отворени за посещения и са една от главните атракции в района.

Освен историческите, тук има и много пещери, които привличат своите посетители. Много туристически агенции предлагат обиколка на пещерите, както и изкачване на каньонът Мала Пакленица, което изисква големи умения и подготовка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *