На екскурзия до Боженци

На екскурзия до Боженци

Боженци е малко селище в северните склонове на Централна Стара планина. Намира се на 750 метра надморска височина, на 16 км. от град Габрово и на около 40 км. от град Велико Търново, в близост е и до град Трявна.

Боженци е архитектурен и исторически резерват датиращ и съхранил историята на България от преди 600 години.

Боженци е разделен на две части от река Божанка, а малкото къщички в него са разпределени на двата му бряга.

Почивката в Боженци гарантира пълен релакс, спокойствие, тишина и уединение. Подходящ за любителите на този тип почивки на планина този край предразполага туристите да се върнат в един отминал, но не забравен свят.

Името на селцето произлиза от легенда за болярка на име Божанка и историята разказваща за нейния живот по времето на Османско робство.

Почивката за посетителите на Боженци оставя незабравими спомени с многобройните паметни неща свързващи легендата с всичко изграждащо селцето – архитектурата на къщите, каменните огради, кованите дъбови порти, малките калдъръмени пътечки, каменните чешми, мостовете, дюкяните и други.

Всички архитектурни ансамбли на Възрождението правят почивката в Боженци едно неповторимо по измерения изживяване, а самия край – райско кътче.

Въпреки малките размери на това селце, то е голямо средище за развитие на туризъм. Боженци привлича посетители от всички краища на България, много често дори чужденци. Това, което се предлага като подслон в Боженци е с невероятно, като удобства и възможности за изкарването на приятна почивка.

  • Хотелите в Боженци – предлагат уюта, комфорта и удобствата, близки до тези на домашните наслади. Хотелите са така проектирани, че макар и в малки размери са съчетали традиция, лукс и възможност за пълен релакс.
  • Вилите в Боженци – са за любителите и по-претенциозните вкусове, желаещи усамотение. Могат да се намерят варианти на самостоятелни къщи за гости под наем, в които с компания от други приятелски семейства да изкарате незабравима почивката си, а може просто с половинката си да сте решили да се откъснете от светския живот. Това, което ще откриете в Боженци като почивка е невероятно.
  • Къщи за гости – подобно на вилите, с разликата, че в тях могат и самостоятелни семейства да се наематели, са къщите за гости. Ако сте решили да изкарате няколко приятни дни в компанията на приятели или роднини, това е правилния избор. Къщата за гости предлага, освен самостоятелност, възможност за абсолютно отпускане и пълна хармония.

Кътче от Рая, запазило романтиката от миналото, посещавано в настоящето и съхраняващо се за в бъдещето – това е Боженци.

Почивката в Боженци е това, за което мечтае всеки един съвременен и забързан в ежедневието си жител на България.

Посетете Боженци и никога няма да забравите тези дни.

Автор: Екатерина Георгиева

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: