fbpx

Имаш здравословен проблем и търсиш решение? Знаеш, че лековитите минерални извори във Велинград могат да ти помогнат. Но, не знаеш какви процедури се прилагат точно за твоето заболяване и къде. В следващите редове ще разбереш.

Защо лековитите минерални води помагат за възстановяване на здравето?

Минералната вода  съдържа различни микроелементи и минерални соли, които въздействат върху лечебния процес. В зависимост от състава си помагат за лечението на редица болести. Някои от водите се използват за производство на лекарства, но повечето се прилагат в балнеологията чрез вътрешно или външно приложение, като по този начин имате, както добра почивка на планина, така и лечение на основното заболяване.  

Какво лекува минералната вода във Велинград?

→ Белодробни заболявания;

        → Кожни заболявания;

        → Възпалителни гинекологични заболявания;

        → Стомашно-чревни;

        → Урологически;

        → Опорно-двигателен апарат;

        → Мускулно – ставни;

        → Ендокринни

Много хора търсят решение на своя здравословен проблем. Топлите и горещи минерални извори във Велинград са най-голямото му природно богатство. Благодарение на тях, многобройните туристи, които го посещават могат да защитят своето здраве и да си доставят огромно удоволствие от спа процедурите, които предлагат почти всички хотели за разкошна почивка във Велинград.

Много хора с белодробни, сърдечни или гинекологични заболявания търсят спасение за проблемите си в минералните извори на Велинград. Минералната вода може да се пие, да се правят инхалации или бани. Във Велинград има няколко минерални извора, които действат по различен начин и лекуват различни заболявания.

Балнеопроцедурите, в съчетание с климат и въздух, могат да направят чудеса за здравето и психиката. Велинград е съставен от три села – Каменица, Лъджене и Чепино. За да може да се ориентирате, ще изброя върху какви заболявания влияят минералните извори, които се намират във всяко едно от трите села. Неслучайно, благодарение на лековитите си минерални извори, градът е определен като Спа столица на Балканите и съвсем заслужено има честта да е един от стоте национални туристически обекта на България.

 Балнеохотели във  Велинград

Вижте кои хотели предлагат балнео процедури и  какви намаления има в момента.

Минерален извор в Чепино

Този извор действа добре на заболявания на белите дробове, стомаха и корема, кожни проблеми, както и има благоприятно действие върху положителното развитие на организма за изчистване от токсини. Също така оказва благоприятно влияние и на ендокринната и пикочно-половата система, ставни и мускулни заболявания, невралгия.

Има няколко места, в които може да се направят лечебни процедури. Едни от най-добрите са мъжка и женска радонови бани, както и спа процедурите във балнеокомплекс „Велина”, близо до езерото „Клептуза„. Там минералната вода е богата на радон или с други думи – слабо минерализирана.

Хотели с минерален басейн в Чепино, Велинград

Минерален извор в Лъджене

Хотели с минерален басейн в Лъджене, Велинград

Тази лековита вода действа болкоуспокоително при ставни, мускулни и ревматични заболявания. Има благоприятно въздействие върху дългогодишни упорити и почти неизлечими кожни обриви, екземи и т.н. Прилага се външно чрез минерални бани и душове, разположени в луксозни лечебни заведения и санаториуми. Едни от най-известните са „Вельовата баня”, „Кремъчна баня”, Курортната поликлиника. Освен външно, минералната вода се използва и за пиене и лекува бъбречни и урологични заболявания,  стомашно-чревни проблеми, ендокринни заболявания и др.

Минерален извор в Каменица

Най-известната лечебница в Каменица е „Сярна баня. Името й идва от вида на водата. Този минерален извор има съдържание на  сероводород, но в малки количества, които са полезни за мускулно-ставни заболявания, като шипове, възпалителни ставни заболявания като артрит, тендовагинит и др. Също така е препоръчителна и при счупвания, навяхвания на костите и бързото им възстановяване. Според лекарите минералната вода, която съдържа сероводород може да се прилага и при възпалителни гинекологични заболявания.

Работно време: Жени: вторник, четвъртък, събота 7 ч. – 20 ч. Мъже: понеделник, сряда, петък, неделя 7 ч. – 20 ч.

Телефон 0359/ 52022.

Цени: Басейни за възрастни и деца над 10 г. – 1,80 лв., за деца до 10 г. – безплатно.

Минерална вода за пиене във Велинград

Най-добри качества за питейна употреба има минералната вода в квартал Чепино, тъй като тя е по-слабо минерализирана, което позволява бутилирането й. Следва Водата в Лъджене, която се бутилира след по-сериозна преработка. Единствено водата от Каменица не става за пиене, заради съдържанието на сяра в нея. Тя има високо съдържание на флуор, което е токсично за организма.

Така, че ако искате да се здрави и силни, посетете Велинград и неговите лековити минерални извори. И за предпочитане пийте минерална вода, бутилирана в града, независимо в кой край на България живеете. Минералните извори са природен феномен, който ще ви закали и ще ви достави тонус и добро здраве, което е необходимо, за да се чувствате жизнерадостни и щастливи.

(1) Comment

  1. Валентина

    Наистина България е място, където има най_богатите ресурси на природата, които са лековити и имат своето предназначение. От нас зависи дали ще опазим тези богатства или ще унищожим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.