Маршрути за колоездачи във Велинград

септември 23, 2021 0 Comments

Курортът Велинград обезателно дава възможност за отмора и забавление на всеки. Мястото открива пред туристите разнообразни начини за прекарване на почивката, като в тази статия ще обърнем повече внимание на любителите на колоезденето.

Независимо дали ще дойдете със собствен велосипед или ще изберете да наемете такъв под наем, едно е сигурно - няма да скучаете. Прохладни горски пътечки, спускания и изкачвания, планински преходи или леки велопоходи ви очакват в красивия Велинград.

Ще ви представим няколко маршрута за колоездачи в курорта, като това със сигурност на изчерпва всички от тях.

Света Петка – Велинград

Село Света Петка

Започваме с един маршрут със средно ниво на трудност - Света Петка – Велинград. Маршрутът е със смесен терен, дължина 13 км и започва началото си от село Света Петка, сгушено под връх Арапчал или още познат като Черновец. Преди да тръгнете имайте предвди, че по маршрута няма питейна вода и е добре да се запасите с такава. Щом стигнете последните къщи в долния край на селото продължавате напред по леко изкачващ се горски път. На първото раклонение завивате на дясно, а на кръстопътя преди близкото село завивате на ляво. Тук има един равнинен преход около 15 мин., след който предстои стръмно изкачване, докато не се озовете отново на билото. Скоро ще достигнете ново разклоенение, но който и маршрут да поемете, отново води към същата крайна точка. След възвишението следва равна зелена поляна, където ще забележите път вляво водещ към река Луковоца - по него ще стигнете Велинград. Маршрутът е изключително зареждащ и предлага на посетителите си прекрасни гледки към Родопите, Рила и Пирин.

Хижа Кладова – Велинград

Хижа Кладова, източник на снимката: https://www.btsbg.org/hizhi/hizha-kladova

За любителите на спусканията препоръчваме един маршрут с почти същата дължина (10 км), но със смесен, труден терен - Хижа Кладова – Велинград.  Началната точка е хижа Кладова, като от нейните обширни поляни се спускате по път с червена маркировка. Следва 1.5 км, в които пътя става по-стръмен и не след дълго стигате до местност Печенек. Мястото е подходящо за снимки заради неворятната панорама, която се открива към рида Алабак и Чепинската котловина. От тук спускането продължава , следват два десни завоя и един вляво - все надолу. Насладете се на свежия въздух и невероятните гледки, които се разкриват пред вас, както и красотата на долината на река Еленка. Ще преминете през местността Стария чарк и ще приключите маршрута в кв. Каменица.

Локвата - Велинград

Местност Локвата, източник на снимката: https://www.hotelmap.bg/велинград-забележителност-велосипеден-маршрут-местност-локвата-велинград.htm

Продължаваме с предложение за малко по-дълъг и труден маршрут - местност Локвата - Велинград. Дължината на пътеката е 14 км и води началото си на 2 км от Юндола при отбивка на пътя до Торишката. В началото на това вело приключение карате към местност Локвата през широки поляни, които са заблатени - от тук идва и името на местността. Изчаквате се леко към връх Арапчал (Черновец) и след дървения заслон се спускате надолу по склоновете на върха. Скоро наклонът става доста по-изразен и стига до седловината Самара. Карате само по тази пътека, без да се отклонявате, минавайки през зелените гори в близост до Славееви скали. Скоро ще достигнете до местност Булин чаир, където малък заслон ви очаква за заслужена почивка. След като си поемете дъх, продължете между дърветата и стръмно спускане ще ви отведе до долината на река Луковица и Велинград.

Гара Аврамово - Куртово

Гара Аврамово, източник на снимката:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Аврамово_(железопътна_гара)

Гара Аврамово - Куртово ( хижа Христо Смирненски) - маршрут подходящ както за пешеходен туризъм, така и за колоездене.  Дължината е 14,1 км, а началната точка най-високата ЖП гара на Балканите - гара Аврамово. От гарата поемате по асфалтовия път Якоруда - Велинград. Скоро ще достигнете ресторант, след който завивате по отклонение вляво. Маршрутът преминава през китен горски път, движещ се посока билото, наречено Чисто тепе. Ще преминете през красиви поляни с невероятна гледка, през местност Ханчетата, където се изкачвате и се придържате вляво. Достигате до местност Чукалов чучур, където може да починете или да се заредите с питейна вода от чешмата. По пътя си ще видите местността Манашица, връх Каратепе и ще преминете през красивите куртовски поляни, местност Кантара и ще достигнете до хижата.

Велинград - Лепеница - Брези - Велинград

Пещерата Лепеница, източник на снимката: https://otivam.bg/destination/peshchera-lepenitsa/712

Ако искате да се отправите на по-дълго пътешествие с велосипед, ви предлагаме маршрута Велинград - Лепеница - Брези - Велинград с дължина 36 км и средно ниво на трудност. От прекрасния Велинград се насочвате по шосето в долината на река Лепеница и след около 10 км асфалтът преминава в мек горски път. Ще преминете през пещера Лепеница и в близост до местност Качаков чарк, където може да починете или да се заредите с прясна вода. Този маршрут е изключително живописен и ще можете да се насладите на красиви местности като Ремово и Блатца. След селскостопанските постройки на поляните Блатца завийте вляво, където следват изкачване и спускане, за да се озовете в местност Брези, от където може да видите връх Голяма Сютка. Предстои спускане, което ще ви отведе обратно към Долината на Лепеница и Велинград.

Чепинското корито

Чепинската котловина, източник на снимката: https://bg.wikipedia.org/wiki/Чепинска_котловина

Районът около Велинград предлага и няколко по-сериозни велосипедни маршрута, които са с доста по-голяма дължина. Единият от тях е обиколката на Чепинското корито. Маршрутът е с дължина 60 км, смесен терен и средно ниво на трудност. Тръгва се от Велинград по долината на река Абланица с изкачване до Юндола през село Света Петка. Движите се по сколоновете на Арапчал (Черновец), местност Торишката и хижа Кладова. Преминавате през красивите местности Пеюва поляна, Начовото и Бялата вода. От местност Бялата вода започва спуксане през още редица красиви поляни и горски пътеки докато достигнете долината на Чепинска река и село Драгиново. От селото пресичате местност Брусовете и по склоновете на връх Калето завършвате маршрута с гара Костандово.

Велокоридор "Баташка планина"

Баташка планина, източник на снимката: https://bikearea.org/portfolio-item/2007/

Другият дълъг маршрут, с който ще завършим статията е велокоридор "Баташка планина" - дължина 95 км и средно ниво на трудност. Маршрутът се минава за няколко дена като от Велинград отново поемате по долината на река Лепеница, през пещера Лепеница и местност Качаков чарк. От там продължете нагоре и скоро ще се отбиете вляво по стръмен път, с който ще излезете отново на главен път. Тук завивате надясно към местност Чемериков чаир, поречието на река Семиза, местност Беглика и от там по шосете Батак - Доспад и язовир Голям Беглик. Преди стената на язовира завийте надясно по пътя за Самодивска поляна. Скоро ще достигнете местност Янева ливада, където по горски път вдясно достигате местност Герджикова поляна, разположена в подножието на вр. Манастира. Придържайте се вляво, а при местност Сливиците завийте надясно по дерето, където след спускане ще стигнете до долината на Суйсуза. Изкачвате се до местност Казармите, от която водят началото си реките Суйсуза и Рибна река. Ще преминете през красивата местност Каратепе, както и местност Башегрек, където има чешма с питейна вода. Заредете се добре, защото наблизо няма друга чешма. Продължете на изток  и следвайте пътя надоре, след това в ляво по склоновете на връх Малка Сютка ще достигнете до основния път, където завивате надясно. При следващия разклон завийте наляво към местност Фурните, която ще ви разкрие обширна панорама с величествени гледки. От тук по горския път се спуснете надолу към долината на Чепинска река, през местностите Джандарите, Грашовска ливада и Банкино дере. След спускане по пътя Сърница - Велигнрад, завършвате маршрута.

Който и от изброените маршрути да изберете, едно е сигурно - ще се върнете заредени с нови сили и позитивни мисли!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *