Любляна, столицата на Словения – климат, валежи, икономика, история, снимки

Любляна, столицата на Словения – климат, валежи, икономика, история, снимки

 

Обща информация за Любляна, столицата на Словения

Столицата на Словения – Любляна се намира в централната част  в близост до река Любляница. Градът е основан от славяни през VII в. Въпрекималките си размери, Любляна е най-големият град в Словения, както и нейният главен политически, икономически, научен и културен център. 1

Заради безспорното си очарование, столицата често е описвана като миниатюрната Прага, което привлича хиляди туристи. Ако и вие сте от тях, то разгледайте офертите за почивки и екскурзии в Словения, предоставени от grabo.bg.

Името на града произлиза от латинската дума „aluviana”, което препраща към честите наводнения и немската дума „laubach”, което означава блато. И не случайно, в града се изсипват огромно количество валежи. Друга теория твърди, че името на Любляна произлиза от словенската дума „ljubljena”, което в превод означава възлюбена.

Климат на Любляна

2

3Климатът  на Любляна е умерено-континентален. Характерно за този климатичен пояс е топло лято и относително студена зима. През юли средната температура варира между 14 и 27 градуса по Целзий. Това е най-топлия летен месец  в Любляна. Най-ниските температура са измерени през месец януари – от -4 до 2 градуса. Около 90 дни в годината са с ниски температури – под нулата, а само 11 са с температура около 30 градуса.

Валежи в Любляна

Средното годишно количество на валежите в Любляна достига до 1400 мм. Градът е един от най-дъждовните не само в Словения, но и в Европа.

Икономика на Любляна

Промишлеността е основния източник на приходи за града. Тук има заводи на хранителната индустрия, тютюневи фабрики, текстилни и обувни заводи, за машиностроене, за химически и хартиени продукти. Почти една трета от брутния вътрешен продукт на страната се генерира в Любляна. Ръстът на безработицата е по-нисък, отколкото в провинциата, около 6,5%. Финансовият сектор на града също е развит. Тук се намират множество банки и застрахователни компании. В Любляна има и фондова борса.

Кой е бащата на постмодернизма в Любляна?

4Барселона има своя Гауди, А Любляна – Йоже Плечник. Словенският архитект оформя съвременния градски пейзаж на словенската столица. Някои наричат Плечник „пророк на постмодернизма”. Той учи в Грац и Виена, след което прекарва 10 години в Прага. През 1920 г. чехословашкият президент Томаш Масарик назначава Плечник за главен архитект на квартала със замъка Храдчани. Словенският архитект допринася много за реновирането на двореца в Прага. Плечник се завръща в Любляна през 1922 г., където започва да работи като лектор в университета. През 1925 г. стартира реконструкцията на града. Благодарение на неговият труд, къщите в стил барок и ар нуво днес се отличават с мотиви от древни цивилизации, ислям и местния фолклор. Плечник проектира наново Националната библиотека и Университетската библиотека, както и централния пазарен площад и кея в центъра на Любляна с известния Троен мост. Проектирана е нова сграда за парламента, но Втората световна война прекъсва нейния строеж.

История на Любляна в дати

5

– През 2000 г.  пр. Хр. се появяват първите следи от заселване в района.

– През 1 в. започва основаването на римската колония Емона.

– През 452 г. селището е разрушено от хуните.

– През VII в. се появяват първите славянски селища в района.

– През 1144 г. се появяват първите писмени сведения за селото, предшественик на днешна Любляна, което е носило името Лувигана.

– През 1220 г., селището придобива статут на град.

– През 1278 г. започва началото на управлението на Хасбургите.

 През 1511 г., градът е разлюлян от мощно земетресение.

– През 1550 г.започва публикуването на първите книги на словенски.

– В периода 1809 г – 1813 г градът става столица на илирийските провинции.

– През 1895 г, градът е почти напълно унищожен от второ много силно земетресение.

– През 1991 Любляна става столица на Словения.

Интригуващи факти за Любляна

Знаете ли, че…

  1. На герба на Любляна е изобразен змей върху кула, за който се твърди че е чудовището, победено от Язон по време на търсенето на Златното руно.
  2. През Средновековието, Тройният мост над Любляна е извън границите на града. Шестнадесет обущари работили за него, за да не плащат данъци.
  3. Адресът на бароковата къща „Швайгер” трябвало да бъде „Стари търг” 13. Но управата решила да смени номера, защото с номер 13 били всички публични домове в Любляна.
  4. По време на Втората световна война, градът е заобиколен от 30 километрова бодлива тел, за да могат окупационните войски да предодватят сътрудничество между партизаните и съпротивата.
  5. Учени установяват, че в района на града е имало над 60 силни земетресения.
  6. Немското име на Любляна става известно чрез „Лайбах”, най-популярната музикална група на Словения.

Вижте още забележителности и екскурзии в Словения.

Подземните чудеса на пещерата Постойнска яма/пещерата Постойна/ и Предямския замък в Словения

 

Лечебните минерални води на изумруденото езеро Блед в Словения

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: