Леденика

1

Леденика

В Стара планина, Врачанския балкан се намира един уникален туристически обект. Той е в списъка на стоте национални туристически обекти. Това е един обект, който задължително трябва да се посети и разгледа.  Говоря за пещерата „Леденика”.


    Пещерата  „Леденика” се намира в Стрешерския дял на  Врачанският балкан. Тя е само на 19 км от гр.  Враца. До пещерата има нормален достъп. През 1960 година е обявена за природна забележителност и вписана в списъка на защитени природни забележителности на България и е обект от стоте национални туристически обекти.

    „Леденика” има 830 м. надморска височина. В нея са разположени 10 зали, множество карстови образувания. През 1961 година отваря врати за посетители , а през 2005 година изцяло е обновена инфраструктарата й.

      През зимата близо до входа на пещерата се образуват ледени сталактити, сталагмити и сталактони, на които дължи името си. В самата пещера температурата е от -7 до  15 градуса, така че посещенията по тениски е меко казано неразумно. Поради ниските температури, някога в нея се е съхранявало бубено семе и овче мляко. В пещерата се произвежда прочутият  „Врачански мискет” който в  момента  едва ли ще намерите в търговската мрежа, тъй като в голямата си част е за износ.

       Освен това към пещерата има оздравителен комплекс  „Леденика”- Козлодуй, Спа център „Леденика – Враца, както и хижа  „Леденика”.

    И така – вече сте подходящо екипирани и  готови за посещение на пещерата. Тръгваме…

 

 

2   Като за начало влизаме в „Предверието”. Това е най-ниската част на пещерата. Тук през зимата и пролетта се образуват ледени  обекти, които са дали и името „Леденика”.   В  „Предверието”  има ледена колона с внушителните 21 м. Диаметър. На  пода  има комплект за вино от ледени бутилки и чаши, които изглеждат като поръсени с пудра захар.  От пода и тавана излизат ледени образувания наподобяващи огромни мечове, стигащи до 4 метра.

3   От тук трябва да се премине през прохода  „Плъзнята”. Точно така. През него може да се премине силно наведени, едва ли не пълзейки. Спокойно! Това са само няколко метра, след които влизаме в „Малката зала”, за да стигнем  до „ Концертната зала”.  В нея могат да се видят много уникални скални образувания като „Крокодилът”, „Соколът”,  „Главата на великана”,  „Дядо Коледа”, „Къщичката на баба Яга” и т. н. Но уникалността на залата е в божествената акустика. Което я превръща наистина в концертна зала. За съжаление продължителността на концертите е не повече от 20 минути заради огромната влажност ( около 90%), което действа пагубно на музикалните инструменти.

4   По-нататък следва залата „Хладилникът”,  още малко вляво стигаме до синтрово езеро. То е с дълбочина едва 50 сантиметра, но за сметка на това водите му са ледени. Легендата гласи, че ако си оголиш ръкат и си топнеш лакътя в него ще ти се изпълнят намислените желания. По тази причина езерото е известно с името „Езерото на желанията”.

      5   По железни мостове  се минава над  Малката и Голямата пропаст, през коридора „Завеските” и пристигаме в много красивата „Бяла зала”. Тук може да се видят скалните феномени „Свекървиният език”,  „Жената на великана”,  „Слонът”,  „Къпещата се девойка”, а най-високата точка на тавана се нарича  „Седмото небе”.

     6   И преди да завърша  не мога да отмина с пренебрежение един от символите на пещерата „Леденика” – Ледените феномени, които са дали името  – ледените образувания. Това са феерия от ледени сталактити, сталагмити и сталактони, появяващи се зимно и пролетно време Не знам колко снимката ще ви даде представа за очарованието на пещерата  „Леденика”, това просто трябва да се види….

7

 Автор: Иван Иванов

Снимки: Google image

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: