Лечебните минерални води на изумруденото езеро Блед в Словения

Лечебните минерални води на изумруденото езеро Блед в Словения

Къде се намира езерото Блед с тюркоазените води?

Езерото Блед е в близост до Любляна. Разположено е на най-високия връх в Словения – Триглав, който е на 2864 м. надморска височина. Езерото е с дължина 2120 м и е широко 1380 м. Най-дълбоката му част достига до 30 м.

След последния ледников период, гледчерът Бохин уголемява естествената му тектонична вдлъбнатина и така се образува найстоящата форма. Басейнът се запълва с вода при топенето на леда. Наоколо няма естествени притоци и езерото се захранва само от няколко извора. Техните води в североизточната част се отвеждат в три басейна. Блед се отличава с наситен тюркоазен цвят.

Лековитите минерални води на езерото Блед

Първите пътешественици, които откриват успокояващите и лечебни свойства на водите на близките термални извори, са поклонниците, тръгнали на път за църквата „Успение Богородично” на остров Блед, разположен в центъра на езерото. Истински спа курорт, обаче не е създаден до края на XIX в., когато швейцарския лекар арнолд Рикли построява бани, хотел, болница и туристически пътеки. Скоро мълвата за лечебните води на езерото Блед се разнася по света. В периода между двете световни войни, балнеологичният курорт става известен като лятната резиденция на югославското кралско семейство Караджорджевичи. По времето на комунизма, маршал Тито редовно идва тук на почивка. Неговата вила е превървата в луксозен хотел, а кабинетът му днес е президентския апаратамент в хотела. Ако  и  вие искате да се почувствате като кралска особа, може да изберете най-добрите оферти за почивки в Словения.

Топли минерални извори в езерото Блед в Словения

В курорта има три затворени плувни басейна, захранвани с водите на термални извори. Изворната вода е с постоянна температура 23 градуса, като в два от басейните е допълнително затоплена до 28 градуса. Химическият състав се подлага на постоянно изследване.  Десет литра от изворната вода в Блед съдържат 1520 кв. См. Въглеродна киселина, както и изобилие от минерални соли. Друтиге елементи са желязо, натрий, магнезий, сяра и натрий. Къпането в термалните басейни в комбинация с мекия субалпийски климат лекува болести като ревматизъм и анемия, болести на сърдечно-съдовата система и много други. Полезни са също и слънчевите бани и леките разходки по пътеките, маркирани от Арнолд Рилки.

Гребане в Езерото Блед

Езерото е отлично място за състезаване по гребане. То е било домакин на Световното първенство по гребане на четири пъти, последния от които през 2011 г.

Интересни факти за езерото Блед в Словения

   - Императрица Мария Тереза дарява концесии на 20 семействе от местното село, което им позволява да транспортират пасажери до остров Блед с лодка. Днес тази концесия все още се предава от баща на син.

- В замъка Блез има копие на печатарската машина на Гутенберг, на която се отпечатват сертификати за спомен.

- Блед е дом на йосип Племел – математик и пръв лектор на Люблянския университет.

- Крем-питата на Блед е деликатес, известен в цял свят.

- Туристите могат да се разходят по пътеките, които обграждат езерото. Те могат да се повозят на лодка или да летят с балон.

Още забележителности, екскурзия или почивка в Словения.

Какви забележителности да разгледаме в Любляна, столицата на Словения

Любляна, столицата на Словения – климат, валежи, икономика, история, снимки

Подземните чудеса на пещерата Постойнска яма/пещерата Постойна/ и Предямския замък в Словения

 

 

 

 

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: