Крепостта Царевец – съчетание от история, звук и светлина

 Крепостта Царевец e столицата на Втората българска държава  и векове наред е била символ на  борбеността и желанието за свобода и независимост на изстрадалият български народ.

Крепостта Царевец е един велик исторически паметник, който е съхранил спомени от миналото на България.  Една средновековна руина, която от години представлява интерес за учените и не случайно е в учебниците по история.

Историята на крепостта Царевец датира от преди 4200 години пр. Хр. Археолозите са открили предмети, които са използвани през бронзовата епоха. Навремето тук е процъфтявало тракийско селище. След време селището е разрушено и на негово място се е издигнал византийския град Зикидева. За съжаление този град е опустошен и разграбен от нашествието на прабългарите и на негово място нашите предци построяват днешния град Велико Търново. Скоро той става търговски и административен център на България, процъфтяват занаятчийството, културата и скоро Велико Търново или тогавашния Царевец става столица на Втората българска държава и един от основните центрове на Европа. И не случайно Царевец е избран за столица. Години наред тази крепост е устоявала на набезите и обсадите, на които е подлагана, но за съжаление нищо не е непревземаемо и през 1393 г. Царевец се предава след три месечна обсада на турците. Градът започва нов живот едва след Освобождението, както и повечето български градове.

 2

Първото заселване на прабългарите на хълма Царевец е около 9 век. През 10 век е построена и самата крепост. Стените са дебели около 3,6 м, а влизането в крепостта става през три порти, като две от тях са запазени и до днес. В центъра на хълма се виждат руините на двореца, който е бил построен като самостоятелна крепост, заобиколена от стени за отбрана, две кули и две порти. Параклисът на двореца „Св.Петка” и тронната зала заемат повече от 4000 кв.м.

 Ако сте решили да посетите Велико Търново и крепостта Царевец, то можете да изберете няколко обекта, включително и грандиозното шоу „Звук и светлина”. Днес Днешното признателно поколение е решило да благодари по свой начин за освобождението на Царевец, като пресъздава едно великолепно шоу със звук и светлина. Шоуто „Звук и светлина” пресъздава части от историята за падането на Велико Търново. Включени са три лазера, камбанен звън и впечатляваща музика.

 Други обекти, който може да посетите са:

катедрала 1Катедралата „Св. Възнесение Годсподне”

През 12 в. От руините на стара византийска църква се появява катедралата „Св. Възнесение Годсподне”. Там се е помещавала Българската патриаршия, като катедралата е станала резиденция на българските патриарси. Общата площ на тази зашеметяваща постройка е 3000 кв.м. Влизайки в катедралата ще останете без дъх от двете предверия, които са изрисувани с моменти от историята на средновековна България.

балдоиновата кулаБалдуиновата кула

Кулата е реконструирана през 30-те години на 20 в. Според една от легендите император Балдуин I Фландърски намира смъртта си в тази кула, пленен от цар Калоян след битката при Одрин. Императорът е затворен в кулата като трофей от битката, където намира смъртта си.

Църквата„Св.Четиридесет мъченици”

През 70-ге години на миналия век, в двора на църквата е открит забравения гроб на цар Калоян. Построена е от цар Иван Асен II  след победата му над Теодор Комнин край Клокотница. Тъй като битката е била в деня на празника на четиридесетте мъченици от Севастия, църквата приема това име. За съжаление през 18 в., църквата е превърната в джамия, което от своя страна води до унищожаване на немалка част от произведенията, свързани със самата църква и историята на България. На 22 септември 1908 г. тук цар Фердинанд обявява независимостта на България.

Booking.com

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.