Крепостта Царевец – съчетание от история, звук и светлина

Крепостта Царевец – съчетание от история, звук и светлина
 Крепостта Царевец e столицата на Втората българска държава  и векове наред е била символ на  борбеността и желанието за свобода и независимост на изстрадалият български народ.

 

 

Крепостта Царевец е един велик исторически паметник, който е съхранил спомени от миналото на България.  Една средновековна руина, която от години представлява интерес за учените и не случайно е в учебниците по история.

Историята на крепостта Царевец датира от преди 4200 години пр. Хр. Археолозите са открили предмети, които са използвани през бронзовата епоха. Навремето тук е процъфтявало тракийско селище. След време селището е разрушено и на негово място се е издигнал византийския град Зикидева. За съжаление този град е опустошен и разграбен от нашествието на прабългарите и на негово място нашите предци построяват днешния град Велико Търново. Скоро той става търговски и административен център на България, процъфтяват занаятчийството, културата и скоро Велико Търново или тогавашния Царевец става столица на Втората българска държава и един от основните центрове на Европа. И не случайно Царевец е избран за столица. Години наред тази крепост е устоявала на набезите и обсадите, на които е подлагана, но за съжаление нищо не е непревземаемо и през 1393 г. Царевец се предава след три месечна обсада на турците. Градът започва нов живот едва след Освобождението, както и повечето български градове.

 2

Първото заселване на прабългарите на хълма Царевец е около 9 век. През 10 век е построена и самата крепост. Стените са дебели около 3,6 м, а влизането в крепостта става през три порти, като две от тях са запазени и до днес. В центъра на хълма се виждат руините на двореца, който е бил построен като самостоятелна крепост, заобиколена от стени за отбрана, две кули и две порти. Параклисът на двореца „Св.Петка” и тронната зала заемат повече от 4000 кв.м.

 Ако сте решили да посетите Велико Търново и крепостта Царевец, то можете да изберете няколко обекта, включително и грандиозното шоу „Звук и светлина”. Днес Днешното признателно поколение е решило да благодари по свой начин за освобождението на Царевец, като пресъздава едно великолепно шоу със звук и светлина. Шоуто „Звук и светлина” пресъздава части от историята за падането на Велико Търново. Включени са три лазера, камбанен звън и впечатляваща музика.

 Други обекти, който може да посетите са:

катедрала 1Катедралата „Св. Възнесение Годсподне”

През 12 в. От руините на стара византийска църква се появява катедралата „Св. Възнесение Годсподне”. Там се е помещавала Българската патриаршия, като катедралата е станала резиденция на българските патриарси. Общата площ на тази зашеметяваща постройка е 3000 кв.м. Влизайки в катедралата ще останете без дъх от двете предверия, които са изрисувани с моменти от историята на средновековна България.

балдоиновата кулаБалдуиновата кула

Кулата е реконструирана през 30-те години на 20 в. Според една от легендите император Балдуин I Фландърски намира смъртта си в тази кула, пленен от цар Калоян след битката при Одрин. Императорът е затворен в кулата като трофей от битката, където намира смъртта си.

Църквата„Св.Четиридесет мъченици”

През 70-ге години на миналия век, в двора на църквата е открит забравения гроб на цар Калоян. Построена е от цар Иван Асен II  след победата му над Теодор Комнин край Клокотница. Тъй като битката е била в деня на празника на четиридесетте мъченици от Севастия, църквата приема това име. За съжаление през 18 в., църквата е превърната в джамия, което от своя страна води до унищожаване на немалка част от произведенията, свързани със самата църква и историята на България. На 22 септември 1908 г. тук цар Фердинанд обявява независимостта на България.

Booking.com

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: