Краков – живият музей, изпълнен с исторически забележителности и паметници

Краков – живият музей, изпълнен с исторически забележителности и паметници

Краков е меката на туристите. Люлката на хората на изкуството. Един жив музей – с много исторически паметници и забележителности.  Хората, които посещават този град, имат усещането , че времето е спряло.

Едно място, изпълнено с много енергия, благодарение на старото си величие, което п

ривлича туристи от цял свят.

Какво да разгледаме в Краков?

Казимеж – кварталът на еврейте

 Интересното при него е , че навремето е бил отделен град в град Краков. Основан е от Казимеж Велики. В края на XV в. Крал Ян Олбрахт изследва всички евреи от Краков и ги изпраща в Казимеж. По този начин се оформя един от най-големите еврейски центрове в Източна и Централна Европа. Тук има множество синегоги, училища и древни гробища от XVI в.

Според  легенда, която се разпространява от местните жители, тук в едни от Краковските хълмове са погребани  митичния основател на Краков и дъщеря му – крал Крак и Ванда. Най-известния хълм – Косцюшка е издигнат в периода 1820 – 1823 в памет на водача на въстанието през 1794 г.

Ягоелонския университет в Краков

Това е най-старото висше учебно заведение в града и в Полша, на второ място в Европа след Пражкия университет. Основан е от Казимир Велики и наречен от него „Академията на Краков”. ПО-късно е реформиран от крал Владислав Ягело. Тук са учили известни хора като Николай Коперник и Ян Кохановски.

Краков – меката на хората на изкуството

В града има много културни забележителности, които привличат известни имена. В началото на XX в. и между двете световни войни тук се изявяват художници, актьори, литературни и филмови дейци. Едни от най-известните филмови дейци са Роман Полански и Анджуй Вайда.

Папапа от Краков

През 1978 г.  Карол Войтила е  избран за папа, под псевдонима Папа Йоан Павел II. Той до последно остава свързан с Краков. Завършва духовната семинария през 1942 г. През 1963 г. става митрополит на Краков. Дори и след като взима големия пост във Ватикана, винаги когато идва в Полша и по-специален в Краков приветства вярващите от двореца на архиепископа. Прозорецът, от който маха на свойте съграждани по-късно е наречен „папския прозорец”.


Кралската резиденция в Краков

Построена е през управлението на Казимир Велики в началото на XII в. Архитектурата е типична за ренесансовия период и е дело на двама италианци – Франческо Флорентини и Бартоломео Беречи.  Дворът е с площ над 7000 кв.м., заобиколен от три страни с аркади. Готическата катедрала до замъка е построена в периода 1320 – 1364 г. Има три различни камбанарии и е заобиколена от няколко параклиса. Най-известната крипта е  Зигмунтовската, която също е направена в ренесансов стил с характерен златен купол. В гробниците на катедралата са положени останките на полските крале.


Кралския дворец на хълма Вавел

Твърди се, че този дворец е източник на космическа енергия и е една от 7-те енергийни центъра на света. Освен мистичните си тайнства,  дворецът е известен и с колекцията от 142 тъкани произведения, поръчани през XVI  в. от крал Сигизмунд Август.

Разглеждайки тези забележителности, туристите си казват, че Краков е един от най-атрактивните градове в Европа. И имат  пълно право, защото този град е една неизчерпаема историческа енциклопедия, а също така е енергиен източник, благодарение на  който посетителите му се чувстват спокойни и щастливи.

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: