fbpx

Кои са най-вълнуващите и дръзки неща, които можете да направите през  ваканцията си

Може би вече се досещате, в тази статия ще говорим за екстремните адреналинови спортове, които  доставят несравнимо удоволствие. Не случайно набират все по-голяма популярност дори и сред българите, които по природа сме скептици.

Каква е ползата от адреналиновите спортове за здравето?


Много хора изпитват  ужас само при споменаване на думата адреналин. Представят си силно стресираща ситуация,  сърцето бие учестено, ръцете започват да се потят. Изход няма отникъде.  Да, това са характерните „симптоми” за прилив на адреналин. Но, не е задължително да сте в режим „борба или бягство”, за да сдобиете с тези усещания. Адреналинът може да се качи и при по-обикновени ситуации, като например залагане на по-големи суми  в казино.

В интерес на истината, адреналинът е един от естествените пазители на тялото, когато сме подложени на някакъв стрес. И сега нещо, което може би не знаете. Този хормон, произвеждан от надбъбречните жлези може да има и огромна полза за нас, без да сме в състояние на потенциална опастност.

За съжаление в днешно време хората разчитат предимно на сигурността. Живеят в капана на страха, ограниченията, съмненията. Живеем в измислената си зона на комфорт. А замисляли ли сте се как се чувстват тези, които обичат адреналиновите спортове. Какво ли е усещането да скочиш с бънджи? Запитали ли сте се защо след като веднъж се престрашиш да летиш с балон или да скошиш с парашут, мечтаеш да го повториш отново и отново. Появява се една естествена зависимост, защото с повишаването на адреналина, в организма се повишава и един друг хормон, който ни кара да се чувстваме щастливи – допамин/ хормонът  на щастието и удоволствието/.

Но, спирам да говоря за хормони. Ползите казани на нормален език са: повишаване на самочувствието,  управление на страха,  справяне със стресови ситуации, отслабване  и разбира се страхотно преживяване, което се помни цял живот.

Кои са най-търсените екстремни преживявания?

Сред  най-често търсените екстремни спортове са парапланер,  бънджи, рафтинг, скок с парашут, полет със самолет, офроуд. Всеки един спорт има своите специфики. Естествено не може да тръгнете да скачате от най-високия мост с въже, без да имате необходимата подготовка. За целта има инструктори,които  ще ви научат какво точно да правите, за да сте в безопастност.

Ако още не сте пробвали, замислете се за един естремен ден. Това ще ви вдъхнови, ще ви даде сила и енергия, ще ви накара да се почувствате живи.

Но, да не говорим празни приказки. Ще ви  представя 2 вълнуващи неща, които може да правите през ваканцията си, заедно с вашият приятел/приятелка, съпруг или съпруга.

2 идеи за  страхотно адреналиново преживяване с половинката

Полет с парапланер

За тези, които не знаят парапланетаризмът е достъпен и приятен начин да се почувстваш като птица. Парапланерът е едно от простите безмоторни летателни устройства.  Движението му зависи от въздушните течения. Ако имате добър инструктор, можете да прелетите и над 400 км. И да се издигнете над 7000 метра височина. Не е желателно да се издигате на подобни височини, защото това е опасно и безумно. Казвам го просто като информация.

Фирмите, които предлагат тази услуга обикновено се извисяват до 1500 м. Най-масовото време за полет е обикновено между  15 минути и 1 час. Времетраенето е в зависимост от пакета, който ще изберете.

Можете да изберете между няколко варианта на полет с парапланер.

Панорамен полет

Самото име подсказва, че ви очакват невероятни гледки,   страхотен релакс и невероятно изживяване. Полетът може да бъде между 15 и 25 минути, в зависимост и от избрания пакет.

 Полет за двама + инструктор

Тук отново можете да се насладите на краксотата от високо. Разликата с обикновения панорамен полет, е че може да вземете със себе си любимия/любимата. Инструторът ще направи всичко необходимо, за да сте в безопастност.

Прелет

Представлява дълъг полет, който продължава повече от 45 минути. Височината варира между 500 и 1000 метра. По този начин се изминават около 30 км. След като кацнете на крайта точка, ще ви върнат обратно в базата с кола.

Акробатичен полет

 Това е върха на адреналиновите преживявания. В близост до мястото за кацане, на определена височина, ще започне главоломно приключение. Ще се спускате стремглаво надолу, правейки пируети и акробатични номера, докато не кацнете. Шоуто е няколко минути, но за това кратко време ще  изпитате най-върховното вълнение, от което ще се чувствате като новородени.

Вземете ваучер за полет с парапланер

Скок с бънджи от Аспарухов мост

 Всеки знае какво е скок с бънджи. Виждали сте по парковете или по морето, как децата скачат с едно еластично въже. Е, истинският скок с бънджи е доста по-вълнуващ от детското скачане. Особено, ако скачате от  Аспаруховия мост, който е с височина 52 метра. Със сигурност емоцията ще се помни цял живот, да не говорим за невероятната гледка, която ще се разкрие пред вас. Можете да скачате сами или в тандем с друг човек. За по-впечатляващо преживяване, можете да вземете пакет и с потапяне във водата -  не само докосване, а да се потопите до кръста. Винаги, когато решите можете да гледате видеото и снимките. За да има тези ексстри,  във ваучера трябва да е упоменато, че включва видео и фото заснемане.

  Вземете ваучер за скок с бънджи от Аспаруховия  мост.

Ако статията ви е харесала, споделете я с бутончетата по-долу.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ако имате някакви въпроси или предложения или имате нужда от статия за вашия туристически бизнес, пишете ни!

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.