Кога и как ще може да се пътува отново

Кога и как ще може да се пътува отново

Ако има нещо, което научихме  от двумесечната карантина, е че нищо не е сигурно. Променят се срокове, отменят се заповеди, въвеждат се други. Но, едно е сигурно, че и това ще мине и скоро пътуването отново ще стане реалност. Според експертите по туризъм в световен мащаб пътуванията няма да са това, което познаваме, но все пак ще можем да се възползваме, дори и с някои ограничения. Въпреки, че  не е идеалния вариант е по-добре от нищо, нали? Всеки иска повече вдъхновение за пътуване, съвети и ексклузивни оферти за почивка, но настоящето положение ограничава реалността.

Според  Хорхе Бранко, директор на Световната асоциация на пътешествениците „Туристическата индустрия е огромна част от икономическото здраве на толкова много страни, така че си представям, че до края на лятото туризмът ще започне отново. Не мисля, че схемите ще бъдат такива, каквито бяха преди коронавируса, но ще има опции за започване на прехода.“.

И така, да дойдем на въпроса  кога и как ще можем да пътуваме?

  1. Бизнес пътувания

Естествено бизнес пътуванията ще бъдат възстановени най-напред. Това е нормално, тъй като бизнесът изисква доста пътувания.  Според Глобалната асоциация за бизнес пътувания една трета от предприятията очакват да възобновят пътуванията до края на лятото, още една трета до края на годината.

Пътуването все повече ще се фокусира около места за престой и бизнес пътувания © Mongkol Chuewong / Getty Images

      2. Вътрешен туризъм

В светлината на това много правителства планират увеличаване на броя на местните пребивавания през следващите месеци.

„Ще развием вътрешен туризъм“, обяви френският комисар Тиери Бретон тази седмица. „Тъй като някои райони са „по-замърсени” от други, туризмът в тях ще бъде разрешен на по-късен етап“. По подобен начин мисли и премиерът на Италия Джузепе Конте. Всичко зависи от броя на болните.

Най-хубавото от  всичко това, че туристите ще се възползват от добри намаления. Авиокомпаниите също смятат да се включат в тази инициатива. Това се отнася особено за международните полети, които ще бъдат по-евтини, за да се стимулира пътуването. Дори Disney World обмисля да отвори своите паркове средата на лятото.

    3. Международни пътувания

Международните пътувания може да се върнат до 2021 година и по-късно. Вследствие на пандемията на коронавирус, международните полети бяха отменени с цели 95% през последните два месеца. В съчетание с факта, че авиокомпаниите летят само с около 5% от нормалния си пътнически товар, международните пътувания вероятно ще отнемат много повече време, за да се възстановят. Същото важи и за международните автобусни превози. Което означава, че международните екскурзии, които толкова обичаме ще започнат да се осъществяват евентуално другата година.  Изпълнителният директор на авиокомпанията Delta Ед Бастион прогнозира, че може да отнеме „две до три години“, авиокомпанията да се  се върне към нормалния  брой полети и пътници, които са превозвали през 2019 г.

Накратко, връщането към нормалното пътуване ще започне началото на лятото. И то определено ще се наблегне на вътрешния туризъм. Евентуално можем да  се разходим до близките ни съседки, но това все още се обмисля. За съжаление вероятно ще са нужни години, за да се възстановим напълно, а международните пътувания ще бъдат най-бавните за възстановяване.

Но, запалените туристи могат да продължат да изследват света и виртуално. В тази връзка, ще се радваме да пишете в коментарите каква е Вашата оценка за сайта и какво желаете да прочетете.

Може да харесате също и:

Какво е да си пътешественик в епохата на пътуването

„Нейната магия ми помага да остана позитивен“: как двойките, разделени от дълги разстояния се справят по време на пандемията?

Ще бъдат ли „балоните“ бъдещето на следвирусовото пътуване?

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

%d bloggers like this: