Какво представляват здравните паспорти и ще ви помогнат ли отново да пътувате?

Какво представляват здравните паспорти и ще ви помогнат ли отново да пътувате?
Здравните паспорти са цифрови сертификати, които удостоверяват здравословното състояние на човек, особено за преболедували  COVID-19.

Някои правителства обмислят възможността да предоставят на хората здравни паспорти, за да им позволят да пътуват отново.Властите в Гърция твърдят, че биха могли да отворят границите на страната за туристи, които да пристигат със здравни паспорти: електронни документи, удостоверяващи здравословното състояние на индивида и потвърждаващи, че са тестовете за COVID-19 са отрицателни. Пътуващите ще представят документа на смартфоните си преди да се качат на самолет или ферибот. След като кацкат ще бъдат проверявани за висока температура. Освен Гърция подобни мерки обсъждат Турция, Италия, Хърватия и др.

Прочетете още:  Гърция  отваря хотели през юли - ето какво могат да очакват пътниците

Острови като Иския, Италия обмислят възможността да позволят посещенията чрез здравните паспорти.  © Annapurna Mellor / Lonely Planet

Правителствата на Германия, Франция и Обединеното кралство продължават дискусиите с изследователи и  фирми относно възможността да разработят тези здравни или имунитетни паспорти, за да позволят на хората да се движат свободно до повечето страни, като се спазват т.нар. туристически коридори. Подобно на китайската цветна QR система за здраве, която проверява дали даден човек представлява риск от заразяване, паспортите ще използват данни от тестове за антитела, специфични за COVID-19, за да установят дали хората имат вируса в момента или не.

Според Световната Здравна органиция (СЗО) това не е решение, защото има възможност пациенти, които са развили антела след възстановяване от COVID-19, да преболедуват отново. Според експертите хората, които са изградили антитела и това е доказано чрез съответните тестове, задължително трябва да спазват изискванията за обществено здраве.

Засега са необходими още изследвания, преди здравните паспорти да бъдат въведени в експлоатация.

Знаете ли, че:

Emirates е  първата авиокомпания, която проведе тези тестове на място. Работейки със здравното министерство на Дубай,  те тестваха пътниците, пътуващи за Тунис от Дубай за COVID-19, преди да се качат на борда, като бяха използвани кръвни тестове, които дават резултати в рамките на 10 минути. Авиокомпанията заяви, че има възможност данните от тези тестове да бъдат използвани за създаване на здравните сертификати.

Може да харесате също и:

Кога и как може да се пътува отново?

Ще бъдат ли "балоните" бъдещето на следвирусните пътувания?

Кои авиокомпании възобновяват международните полети това лято?

Вдъхновете се да пътувате всеки ден! Получете най-новите ни статии директно в пощенската си кутия.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Десислава Димитрова

Здравейте, аз съм Деси, Не съм класически травъл блогър. Обичам природата, харесвам да се наслаждавам на различни дестинации, но не пътувам много. Обожавам интересни и мистериозни места по света и у нас, както и различни легенди и истории, свързани с тях. За разлика от травъл блогърите, които пътуват и описват какво са видяли с очите си, аз описвам какво съм прочела. Споделям впечатленията си, но по малко по-различен начин - това, което усещам и съм видяла не само с очите си, а и с въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: