fbpx

Какво да видим в Риека? 10 топ забележителности, които да разгледаме

Риека е третият  по големина град на Хърватия. Не е толкова популярна дестинация, в сравнение с   Дубровник и Сплит , но това си има и совите преимущества – по-малко хора, повече спокойствие…

Риека е град, който ще ви потопи в ежедневния хърватски живот, особено ако се включите в тълпата от местни жители. Ще изпиете по кафе, ще вкусите от невероятните хърватски специалитети, вечер ще се разходите по улица Корзо или по оживената крайбрежна алея.

ОФЕРТИ ЗА ЕКСКУРЗИЯ ДО ХЪРВАТИЯ

Има още много неща за вършене. Знам, че вече започвате да проявявате нетърпение, задавайки си въпроса: Какво да видя и правя в Риека?

И така, нека разгледаме най-добрите неща, които  да видите в Риека:

1. Замъкът Търсат

Замъкът Търсат

Замъкът Търсат носи името на едноименния квартал в Риека. Ако сте любители на исторически  места, този замък е идеалното място за посещение. Според местните, той е построен върху останките на крепост на илирите. Замъкът  сменя собствениците си през вековете. През него преминават хървати, венецианци, французи… През  19-ти век става резиденция на полевия маршал Нуджент, ирландски командир на австрийските сили.

2. Централен пазар

Рибен пазар в Риека

Най-добра представа за даден град ще получите като посетите неговите пазари. А, Риека е град на рибата. Естествено е да има огромен рибен пазар. Централния пазар включва сергии с пресни плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, цветя и разбира се риба. Рибската зала на пазара в Риека има великолепна архитектура, невероятно арт съчетание от метал и стъкло. Построена е през 1916 г. на мястото на  неокласическа сграда, чийто голям вход е все се използва.

3. Корзо

Улица Корзо

Корзо е много подобна на нашата Витошка в София. Тук разходката е рискована, защото има много магазини и кафенета. Ако имате страст към пазаруването, има голяма опастност да изпразните дебитната или кредитната си карта. Така, че внимавайте, защото изкушенията са навсякъде. Когато денят се превръща в нощ, Корзо придобива по-жив и по-млад усет и ще видите двойки да излизат на вечеря, а някои от баровете се превръщат в нощни клубове. Сградите по протежение на улицата също заслужават вашето внимание и най-вече датират от 19-ти век, с величествен неокласически дизайн.

4. Градската кула

Градската кула в Риека

Тръгвайки по улица  Корзо ще стигнете до бароковата градска кула, която е може би най-емблематичната сграда на града. Предната част на кулата е украсена с каменния релеф на  герба на Риека- двуглав орел, предоставен на града от императора на Хабсбург Леополд I. Над герба е часовникът, който остава непроменен 1600 години.

5. Кастав

Каменния град Кастав

На десет километра от Риека, нагоре по брега се  намира този малък  град.  Градът функционира от 16-ти век и има около 2000 човека население. През лятото тук се организират много концерти и фестивали. Има блус фестивал, китарен фестивал, както и летен фестивал на културата, който се провежда през целия сезон. Междувременно можете да се насладите невероятните гледки,  към островите Кърк и Црес, както и Риека.

6. Хърватски национален театър Иван  Зайч

Националния театър в Риека

Предполагам, че  няма да бъдете шокирани да научите, че строителството на тази пищна сграда е било замислено от виенско студио през 1880 година. Театърът е кръстен на хърватския композитор Иван Зайч, описан като хърватския Верди, една от основните културни фигури в страната в края на 19-ти век. Националният театър е многофункционално място, в което се провеждат балети, концерти, опера и драматични постановки. Ако идвате в Риека, можете да проверите уебсайта на театъра, за да видите дали има нещо, което да ви хареса.

7. Компютърен музей

Музей на компютрите в Хърватия

Това е  истинска атракция, която си заслужава да се посети. Музеят Peek & Poke е масивна колекция от игрови конзоли и персонални компютри от миналото. Разбира се, хората от различни възрасти ще имат свои собствени фаворити тук, от Nintendo Wii до Sinclair Spectrum. Също така е страхотно да видим как са се развивали домашните компютри. Още по-странно е, че тези музейни експонати все още работят.  Ако  имате приятел или близък, който има страст към информационните технологии, направете си план как да го деинсталирате от там.

8. Фабрика за торпеда

Крайбрежната фабрика за торпеда

Знаете ли, че Риека е първото място, където е използвано торпедото. Според историческите факти, пенсионирания офицер от  военноморските сили –  Иван Лепс, дълго време се  опитвал да измисли начини за защита на брега на Риека. В момент на вдъхновение той измисля  самоходния „крайбрежен спасител“, нарича го торпедо и започва да търси възможност да осъществи идеята си да създаде протопит. Намира Робърт Уайтхед, който му помага за реализиране на замисленото.

До края на миналия век,  фабриката произвеждаше и пускаше по стотици торпеда на месец. Но, дойде момент, в който заниманието стана нерентабилно и фабриката остана в историята. В момента е само полуразрушена руина, която приблича туристите. Управата на Риека обмисля да възстанови дейността на фабриката. Но, кога ще стане и как си остава загадка.

9. Астрономически център Риека

Планетариум и обсерватория в Риека

Астрономическият център, в който има планетариум и обсерватория се намира на  хълма Свети Криж в източната част на града. Преди да започне да функционира като планетариум, сградата е била военна крепост от  Втората световна война и представлява най-голямата инвестиция в технологичната култура на Хърватия. Досега от обсерваторията са открити две променливи звезди. Най-доброто време за посещение е през лятото, вечер около 22 часа, в сряда. Тогава можете да гледате интересни филми за звездите и планените, преведени на различни езици.

10. Римска арка

Триумфална римска арка

Векове наред местните жители вярвали, че този арка в центъра на Риека е стара римска триумфална арка, но всъщност тя е била част от портата към старото съединение на Тарсатика. Това е римската военна крепост, на която по-късно ще бъде основана Риека. Така или иначе, това е най-старото наследство по улиците на модерната Риека и е интересно да се види.

About Author

Otdihbg.com
При нас има всичко за почивка в България.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.